Antena Meniu Search
x

Video "Ar fi o tragedie teribilă să pierdem Transnistria, un scuipat pe faţa noastră". Bloggerii militari ruşi radicali, în sprijinul operaţiunii propagandistice a Rusiei

Noul val propagandistic lansat de Moscova, care are în centru Transnistria şi pretinse pregătiri ale Ucrainei pentru o „invazie”, primeşte sprijin inclusiv din partea unor voci radicale care nu s-au ferit până acum să critice conducerea militară rusă şi chiar Kremlinul pentru abodarea „prea moale” a războiului şi eşecurile de pe front. Una dintre aceste voci este Igor Ghirkin, un blogger militar rus cu sute de mii de urmăritori. El explică, într-o postare video, „beneficiile” pe care Ucraina le-ar avea dacă ar intra în Transnistria: ar lua ostatici zeci de mii de cetăţeni ruşi cu care apoi ar face schimb de prizonieri cu Moscova, notează news.ro.

de Redactia Observator

la 01.03.2023, 18:30

"Ar fi o tragedie teribilă să pierdem Transnistria, un scuipat pe faţa noastră". Bloggerii militari ruşi radicali, în sprijinul operaţiunii propagandistice a Rusiei
- Profimedia

Igor Ghirkin (care apare şi sub numele de Igor Strelkov) este veteran al armatei ruse şi fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate (FSB). El a fost comandant al trupelor proruse din estul Ucrainei şi a fost condamnat de justiţia olandeză, în absenţă, la închisoare pe viaţă pentru implicarea în 2014 în doborârea avionului MH17, tragedie soldată cu aproape 300 de morţi. Acum, Igor Ghirkin a devenit un blogger naţionalist influent, adesea cu poziţii radicale şi critice faţă de Kremlin, dar care sunt tolerate totuşi de regimul autoritar al lui Vladimir Putin, altfel grijuliu să reprime libertatea de exprimare, mai ales când vine vorba despre războiul din Ucraina.

Bloggerul naţionalist proclamă că Transnistria este, de facto, un teritoriu rus

După cum observă Institutul pentru Studiul Războiului de la Washington (ISW), Moscova a lansat în ultima vreme o amplă operaţiune propagandistică menită să transmită anumite „narative” potrivit cărora Ucraina şi Occidentul se pregătesc de lansarea unor operaţiuni „sub steag fals”, pentru a da apoi vina pe Rusia. Unul dintre aceste narative se leagă insistent de Transnistria şi de o „invazie” pe care ar pregăti-o aici Ucraina, care are graniţă comună cu această regiune separatistă ce face parte din Republica Moldova. Kievul a negat că ar pregăti o astfel de operaţiune, preşedintele Zelenski subliniind că Transnistria este parte a teritoriului moldovean, iar Ucraina respectă integritatea şi suveranitatea ţării vecine.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Pe acelaşi subiect

În acest context, mimând o abordare critică faţă de Kremlin, Igor Ghirkin vine de fapt să alimenteze şi să aducă argumente pentru propaganda lansată de Ministerul Apărării şi de Ministerul de Externe de la Moscova. Într-o postare video, Igor Ghirkin arată de ce Ucraina ar avea interesul să intre în Transnistria: „Ar fi o tragedie teribilă să pierdem Transnistria. Ar avea un impact imens. Nu va fi doar o palmă peste faţă, ci de-a dreptul un scuipat. Va fi un scuipat în plină faţă, pentru că duşmanul ar captura o regiune în care de trei ori s-a organizat un referendum de alipire la Federaţia Rusă. Şi de trei ori au fost ignorate de Kremlin”, spune Igor Ghirkin.

Bloggerul naţionalist proclamă că Transnistria este, de facto, un teritoriu rus: „Duşmanul nu numai că va lua regiunea unde preponderent se vorbeşte rusă şi există o mentalitate rusă, indiferent că se numesc moldoveni, ucraineni sau din Marea Rusie. Aceasta este o regiune rusă în orice termeni am defini-o”.

Interesul Ucrainei, explică el, ar fi să intre şi să-i ia prizonieri pe soldaţii ruşi pe care Moscova îi menţine acolo de la începutul anilor 90, după destrămarea URSS (în ciuda faptului că Moscova şi-a asumat în 1999 un angajament internaţional să-i retragă, promisiune pe care nu a îndeplinit-o - n.r.). „Iar contingentul nostru care este acolo, care include mii de oameni, garantat va fi capturat. Garantat. Mai mult, sunt mulţi foşti soldaţi cetăţeni ruşi. Dacă Serviciul de Securitate al Ucrainei reuşeşte să preia controlul, pot captura zeci de mii de oameni. Asta le va da un rezervor pentru schimburile de prizonieri. Vor putea face schimb de politicieni locali cu orice luptători Azov şi sabotori şi alţi nenorociţi care ne aruncă în aer, ne dau foc”, arată Igor Ghirkin. „Va fi o lovitură politico-militară colosală, dacă Rusia nu salvează Transnistria”, conchide bloggerul militar naţionalist.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » "Ar fi o tragedie teribilă să pierdem Transnistria, un scuipat pe faţa noastră". Bloggerii militari ruşi radicali, în sprijinul operaţiunii propagandistice a Rusiei