Antena Meniu Search
x

Video Statele Unite iau în calcul o bază militară permanentă pe teritoriul României. Ce spune şeful Statului Major al Armatei SUA

Din cauza războiului din Ucraina, Rusia primește exact de ce se temea: mai multe trupe NATO la graniţele ei. Statele Unite iau în calcul stabilirea unor baze militare permanente in Romania şi în statele baltice. O decizie oficială în acest sens ar putea fi luată la summitul NATO din luna iunie. 

de Redactia Observator

la 06.04.2022, 19:58

Vezi și

Baza militară permanentă de la noi ar urma să fie construită de la zero pentru a răspunde cerinţelor de securitate din regiune.

Mark Milley, şeful Statului Major al Armatei SUA: Cred că mulţi dintre aliaţii noştri europeni, în special cei precum Ţările Baltice sau Polonia şi România şi din alte părţi, sunt foarte, foarte dispuşi să stabilească baze permanente. Ei le vor construi, vor plăti pentru ele.  

Deocamdată, totul este la nivel de discuţie, urmând ca după o aprobarea oficială, să fie anunţat locul, dar şi cât de mare urmează baza să fie sau numărul militarilor pe care îi va găzdui. Trupele vor veni aici prin rotaţie. 

Ion Petrescu, analist militar: În acest mod, armata americană nu ar mai fi nevoită să suporte costurile de mutare ale familiilor, schimburilor poştale, şcolilor, locuinţelor şi aşa mai departe. Deci vor fi deplasaţi numai luptătorii ca atare care vor sta o perioadă determinată, fiind apoi înlocuiţi pe principiul rotaţional de unităţi de aceleaşi dimensiuni.

Pe acelaşi subiect

Alexandru Grumaz, general în rezervă: Ei au spus că este foarte complicat ca la ora actuală să muţi militari cu familii în flancul estic. Aşa, rotaţia permite ca militarii care vin din Statele Unite să participe la exerciţii militare în zonele din Europa de Est.

Războiul din Ucraina, o amenințare uriașă la adresa securității Europei

Oficialii militari occidentali consideră războiul din Ucraina cea mai mare amenințare la adresa păcii și securității Europei din ultima jumătate de secol. 

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: Indiferent de momentul la care se va încheia războiul, are implicaţii pe termen lung la nivelul securităţii noastre, pentru că am văzut brutalitate, am văzut dorinţa preşedintelui Putin de a folosi forţa militară pentru a-şi atinge obiectivele. În această noapte, miniştrii de externe vor dezbate noi concepte strategice, care ar trebui să adreseze desigur noua realitate de securitate cu care ne confruntăm.

De la invadarea Ucrainei, numai Statele Unite şi-au suplimentat prezenţa în Europa cu 20.000 de trupe

În prezent, în ţara noastră sunt aproximativ 4.000 de soldaţi NATO, urmând ca numărul acestora să fie suplimentat cu încă o mie, în perioada următoare. Sunt militari din Franţa, Olanda, Belgia şi Statele Unite, staţionaţi în puncte strategice-cheie de pe teritoriul nostru, cum ar fi Câmpia Turzii, Cincu, Kogălniceanu sau Deveselu, dar şi în baze strict secrete. 

NATO a anunţat deja că va dubla numărul de soldaţi de pe flancul estic pentru a răspunde agresivităţii ruse. Mai întâi prin Noi grupuri de luptă în România, Bulgaria, Ungaria și Slovacia, care se alătură forțelor similare deja dislocate în Polonia și în țările baltice, al căror număr de militari este, de asemenea, în creștere.

După Polonia, unde sunt mobilizați peste 130.000 de soldați, peste un sfert din toate forțele NATO din regiune, va urma România, unde vor ajunge aproximativ 80.000 de militari, pregătiţi ca la un singur semn să apere flancul estic al Alianței.

Jens Stoltenberg, Secretarul General al NATO: Acum sunt 40.000 de trupe sub comanda NATO pe flancul de Est al Alianţei şi sunt mai multe trupe americane în Europa. 

În prezent, cea mai mare bază americană din Europa este cea de la Ramstein, Germania. Sunt staţionaţi permanent aici aproximativ 60.000 de militari americani şi personal auxiliar. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Statele Unite iau în calcul o bază militară permanentă pe teritoriul României. Ce spune şeful Statului Major al Armatei SUA