Antena Meniu Search
x

Statul Islamic îşi îndeamnă susţinătorii să profite de războiul din Ucraina pentru a-şi relua atacurile în Europa

Organizaţia Statul Islamic (SI) ameninţă să ”răzbune” moartea fostului său lider şi îşi îndeamnă susţinătorii să profite de războiul din Ucraina pentru a-şi relua atacurile în Europa, relatează AFP, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 18.04.2022, 10:32

Statul Islamic îşi îndeamnă susţinătorii să profite de războiul din Ucraina pentru a-şi relua atacurile în Europa
- Profimedia

Preşedintele american Joe Biden a anunţat la 3 februarie eliminarea fostuluilider SI Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qourachi, care s-a sinucis, detonându-se, în cursul unei operaţiuni a Forţelor speciale americane în nord-vestul Siriei, o regiune aflată sub controlul jihadiştilor. Atât moartea lui Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qourachi, cât şi a purtătorului de cuvânt al organizaţiei teroriste, au fost confirmate de SI la 10 martie. ”Anunţăm, cu voia lui Allah, o campanie binecuvântată de răzbunare” a morţii liderului SI, a anunţat dumunică noul purtător de cuvânt al SI Omar al-Muhajir, într-un comunicat audio difuzat pe Telegram.

SI îşi îndeamnă totodată susţinătorii să-şi reia atacurile şi să profite de ”ocazia” ”luptei între cruciaţi”, referindu-se astfel la invazia Ucrainei de către Rusia. Organizaţia teroristă şi-a exprimat satisfacţia faţă de acest ”război între cruciaţi”, la 17 martie, într-una dintre revistele sale, o ”pedeapsă” a ţărilor ”creştine necredinciose”. Noul lider al organizaţiei sunnite radicale, Abu Hassan al-Hashimi al-Qourachi, al treilea lider de la înfiinţarea acesteia, este puţin cunoscut.

”Califatul” autoproclamat al SI a fost înfrânt teritorial în urma unor ofensive succesive, în 2017 în Irak şi în 2019 în Siria, în urma unei ascensiuni fulgerătoare în 2014, de o parte şi de alta a frontierei dintre cele două ţări. Însă Statul Islamic este în continuare prezent, clandestin, atât în Irak, cât şi în Siria, unde încearcă o insurecţie, de o parte şide alta a frontierei irakiano-siriene, arată ONU într-un raport publicat în 2021. Organizaţia jihadistă ar avea, în cele două ţări, ”în total 10.000 de combatanţi activi”, potrivit acestui raport. SI a revendicat atacuri în Afganistan şi Pakistan, iar grupări jihadiste afiliate organizaţiei teroriste acţionează în Africa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri externe » Statul Islamic îşi îndeamnă susţinătorii să profite de războiul din Ucraina pentru a-şi relua atacurile în Europa