Antena Meniu Search
x

''Biserica este orfană fără tine, părinte!'' Un preot ucrainean a fost executat de ruşi la un punct de control

Un grup de voluntari - vecini și prieteni - din micul sat Yasnohorodka, aflat la 40 km de Kiev, și-au luat pozițiile de pază la un punct de control care încercuia intrarea în comunitate. Luptele dintre forțele ruse și ucrainene erau deja brutal de acerbe. În toată țara, punctele de control apăreau la intrarea în orașe și sate - în mare parte conduse de voluntari fără nicio pregătire militară oficială. Într-o astfel de zonă avea să îşi găsească sfârşitul inclusiv preotul satului. 

de Redactia Observator

la 25.03.2022, 14:48

Un preot ucrainean a fost executat de ruşi la un punct de control
Un preot ucrainean a fost executat de ruşi la un punct de control - Facebook

În după-amiaza zilei de 5 martie, Rostyslav Dudarenko, preotul satului, se afla la punctul de control Yasnohorodka. Rolul lui era să verifice vehiculele care se apropiau. Dar, era acolo şi pentru a oferi grupului sprijin spiritual. Era îmbrăcat în civil la acel moment. Nu se ştie cu exactitate ce s-a întâmplat, dar un supraviețuitor al atacului a declarat pentru BBC că a supravegheat punctul de control cu ​​Dudarenko, dar și cu alți localnici, când au aflat că trei tancuri rusești au traversat satul. El spune că grupul a decis să se ascundă în pădure, gata să-i confrunte pe soldaţi dacă este necesar.

Preotul s-a sacrificat pentru poporul ucrainean

Pe măsură ce se apropiau de punctul de control, trupele ruse au început să ''tragă în toate direcțiile'', a declarat supravieţuitorul pentru BBC: ''Când și-au dat seama că ne ascundem în iarbă, au ieșit de pe drum ca să ne calce cu tancurile''. El spune că tancurile s-au întors pe drum când Dudarenko a decis să iasă din zona unde se ascundea: "L-am văzut pe Rostyslav ridicând crucea deasupra capului, ridicându-se din ascunzătoarea lui, țipând ceva și mergând spre ei. Poate că a vrut să-i oprească''. S-au tras apoi focuri în direcția preotului - ''Și asta a fost tot. A făcut doar câțiva pași și a căzut''.

Supravieţuitorul, care el însuși a fost împușcat și rănit în atac, crede că toți ar fi fost uciși dacă forțele armate ale Ucrainei nu ar fi sosit în acel moment să împingă forțele ruse înapoi. Dudarenko, în vârstă de 45 de ani, nu avea statut militar. Mama acestuia, Nadiia, spune că singurul ei fiu era hotărât să-și joace rolul în salvarea poporului: ''A vrut să poată proteja pe toată lumea'', a declarat Nadiia pentru BBC. ''Am încercat să-l conving, dar nu m-am putut certa cu el.''

Martorul a mai adăugat: "Rostyslav a fost o persoană bună și optimistă. Cred că de aceea a mers să încerce să-i oprească pe ruși". Era bine cunoscut în Yasnohorodka ca cineva mereu gata să-i ajute pe alții, conducând prin sat pentru a aduna membri mai în vârstă a congregației înainte de liturghia de duminică, spune prietenul său Tsoma. Preotul aparținea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, căreia i s-a acordat în cele din urmă independența față de Biserica Ortodoxă Rusă în 2019, într-o mișcare care nu a fost vreodată recunoscută de Rusia. ''Biserica noastră este orfană fără tine, părinte!'', a fost unul dintre omagiile aduse pe Facebook. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » ''Biserica este orfană fără tine, părinte!'' Un preot ucrainean a fost executat de ruşi la un punct de control