Antena Meniu Search
x

Casa ”miracol” din La Palma. A rămas intactă înconjurată de un râu de lavă care a carbonizat totul: ”Am început să plângem ca nebunii”

Erupția vulcanului Cumbre Vieja de pe insula La Palma a distrus sute de case, dar una a scăpat de dezastrul din jur ca într-o scenă de desene animate. Imaginile s-au viralizat.

de Redactia Observator

la 27.09.2021, 13:30

Vezi și

O casă din La Palma, Insulele Canare a supraviețuit râului de lavă care a curs pe versanții vulcanului. Locuința a scăpat neatinsă în timp ce totul în jurul ei este carbonizat. Pe internet spaniolii au numit-o „casa miracolul”, scrie BBC. Proprietari sunt doi danezi pensionari,Inge și Rainer Cocq, care nu se aflau pe insulă. Cuplul a mărturisit că este „ușurat că încă stă în picioare”. „Am început cu toții să plângem ca nebunii când le-am spus proprietarilor că iubita lor casă a rămas intactă”, a povestit Ada Monnikendam, o olandeză care construiește case pe insulă.

Vila este situată în El Paraíso, unde mai mult de jumătate din case au fost distruse, inclusiv școala. Danezii au ales La Palma în special datorită liniștii și a peisajului său vulcanic. ”Este trist să știi că locuința este singură acolo, fără ca cineva să poată avea grijă de ea” a mai povestit constructorul Ada Monnikendam. ”Proprietarii mi-au spus: „Deși nu putem merge acum, suntem ușurați că încă stă în picioare. Ne vom bucura de ea peste ceva timp ... sau o vom lăsa celor trei copii ai noștri.” a mai povestit femeia. 

Lava a încetinit semnificativ joi pe insulă. Spaniolii se temeau că roca topită ar putea continua să se reverse și să provoace și mai multe distrugeri potrivit Associated Press. Oficialii locali se temeau că lava ar putea declanșa o reacție chimică care duce la explozii și eliberarea de gaze toxice dacă ajunge în mare. Râul uriaș de lavă de 600 de metri lățime a încetinit la o viteză de patru metri pe oră după ce a ajuns miercuri pe o zonă de câmpie, au transmis oficialii. Luni, la o zi după erupție, se deplasa la 700 de metri pe oră.

Un al doilea flux de lavă s-a oprit practic, a declarat șefa Institutului Național Geografic din Insulele Canare, Maria Jose Blanco, într-o conferință de presă. Blanco a spus că activitatea seismică pe insula La Palma este acum „scăzută”, dar roca topită era încă aruncată afară din vulcan.

Pe măsură ce a încetinit, lava a devenit mai groasă. Pe alocuri, a crescut până la 15 metri înălțime, au spus autoritățile. Acum acoperă 166 hectare și a înghițit aproximativ 350 de case. 6000 de oameni au fost evacuați. Mulți dintre locuitorii din zona de vest a insulei unde trăiesc 85.000 de oameni nu știu ce vor face în continuare. Oamenii de știință spun că lava ar putea curge timp de mai multe săptămâni sau luni. Cumbre Vieja a erupt ultima dată în 1971.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Casa ”miracol” din La Palma. A rămas intactă înconjurată de un râu de lavă care a carbonizat totul: ”Am început să plângem ca nebunii”