Antena Meniu Search
x

Video Ce dotări au avioanele NATO care monitorizează, de pe teritoriul României, tot ce se întâmplă în Ucraina

NATO intensifică operaţiunile militare la Marea Neagră. Avioane de luptă si de supraveghere survolează zilnic spaţiul aerian românesc. Aeronavele radiografiază teritoriul ucrainean până la mii de kilometri distanţă.

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 05.05.2022, 21:23

Vezi și

Nu există zi în care radarele să nu surprindă avioane de cercetare NATO în spaţiul aerian românesc.

Cele mai multe informaţii sunt culese de aeronavele de tip Boeing E-3 Sentry. Sunt cunoscute şi sub numele de AWACS. Le recunoaştem după această aşa zisă pălărie, de fapt un radar care asigură managementul bătăliei pe o rază de aproape 400 de kilometri. Avionul poate aşadar zbura legal pe teritoriul României, dar culege date până înspre teritoriile ucrainene, Crimeea de exemplu.

Avioanele NATO de recunoaștere culeg monitorizează mișcările de trupe, fără a pătrunde în spațiul aerian

A doua aeronavă prezentă este E-8C. De fapt un avion de tip Boeing 707 dotat cu o antenă lungă de aproape şapte metri. La bord există un radar performant şi echipament informatic care poate culege date în timp real atât despre forţele marine cât şi despre cele terestre. Antena detectează tot ce întâmplă pe un unghi de 120 de grade şi acoperă ţinte pe o suprafaţă de 50.000 de kilometri pătraţi.

Nu în ultimul rând, în acest context militar, deasupra României este folosit şi P8 Poseidon. Cartografiază o zonă radar de aproape 10.000 de metri pătraţi şi este dotat inclusiv cu sisteme defensive. Astfel de aeronave se ridică aproape zilnic de la sol şi au rolul de a supraveghea spaţiul aerian românesc şi nu numai.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Ce dotări au avioanele NATO care monitorizează, de pe teritoriul României, tot ce se întâmplă în Ucraina