Antena Meniu Search
x
LIVE

Ce este legioneloza, boala care a ucis deja 7 polonezi. Un focar a izbucnit brusc la graniţa cu Ucraina: peste 100 de oameni infectaţi

Agenţia de securitate internă din Polonia investighează dacă focarul de legioneloză care a ucis deja şapte persoane în sudul ţării, la Rzeszow, oraş aflat în apropiere de graniţa cu Ucraina, ar putea fi rezultatul unei manipulări intenţionate a sistemului de apă, au declarat vineri autorităţile, potrivit Reuters.

De Redactia Observator la 25.08.2023, 16:31
Ce este legioneloza, boala care a ucis deja 7 polonezi - Shutterstock

Bacteria care provoacă boala a fost găsită la 113 pacienţi spitalizaţi în Rzeszów şi în zona înconjurătoare, au declarat autorităţile sanitare. Cele şapte persoane care au murit aveau vârste cuprinse între 64 şi 95 de ani şi aveau şi alte probleme de sănătate.

Focar de legioneloză în Polonia

Coordonatorul adjunct al serviciilor speciale, Stanislaw Żaryn, a declarat pentru agenţia de presă PAP că agenţia de securitate internă investighează epidemia pentru a exclude o activitate intenţionată. Deşi a descris acest lucru ca fiind de rutină, el a spus că trebuie verificate diverse scenarii. Printre acestea se numără şi excluderea oricărei posibile implicări a Rusiei, a spus el.

Vineri dimineaţa, radioul privat RMF a relatat că ofiţerii Agenţiei de Securitate Internă (ABW) verificau sistemele locale de apă şi că, până în prezent, nu au găsit niciun motiv pentru a suspecta un sabotaj.

Pe acelaşi subiect

Ce este şi cum se ia legioneloza

Legioneloza sau boala legionarilor, cauzată de bacteria legionella, poate duce la o formă severă de pneumonie, relatează news.ro. Cea mai frecventă formă de transmitere este inhalarea aerosolilor contaminaţi care se produc când sunt jeturi de apă sau vapori din surse de apă contaminate, potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).

Primarul din Rzeszow, Konrad Fijolek, a declarat joi că autorităţile testează probe de apă din reţeaua de apă pentru a detecta legionela, iar rezultatele vor fi cunoscute luni. Între timp, municipalitatea a crescut la maximum nivelurile de clor, raze UV şi ozon folosite pentru tratarea apei. Sistemul de apă va fi, de asemenea, filtrat şi dezinfectat, a spus el.

Oraşul Rzeszow e la 200 km de Liov

Oraşul Rzeszow, aflat la circa 200 de kilometri de oraşul Liov, din vestul Ucrainei, este o destinaţie unde poposesc numeroşi oficiali străini care călătoresc spre sau dinspre Ucraina, în special cu trenul, şi este totodată locul unde sunt staţionaţi militari americani. Preşedintele Joe Biden a venit aici în martie anul trecut, iar prinţul de Wales, William, a fost în martie anul acesta. Oraşul adăposteşte, totodată, mulţi refugiaţi ucraineni. 

Potrivit Centrului European pentru Controlul Bolilor (ECDC), rata de deces în rândul pacienţilor care fac boala legionarilor este de aproximativ 5-10 %. Nu toate persoanele expuse la legionella dezvoltă boala, riscul de a se îmbolnăvi din cauza bacteriei legionella fiind mai mare în cazul celor cu boli subiacente, al fumătorilor şi al persoanelor în vârstă. Simptomele debutează în general între a doua şi a zecea zi de la infectare, însă, în cazuri rare, pot trece şi trei săptămâni până la apariţia lor.

Simptomele bolii sunt grave

Printre primele simptome se numără de obicei febra, frisoanele, durerile de cap şi durerile musculare, urmate de o tuse seacă şi de dificultăţi de respiraţie care pot avansa rapid spre pneumonie severă. În jur de o treime din pacienţi au şi diaree sau vomă, iar la aproximativ jumătate din pacienţi apar stări de confuzie sau delir. Majoritatea pacienţilor trebuie să fie spitalizaţi şi trataţi cu antibiotice adecvate. Pentru diagnosticare trebuie realizate teste de laborator specifice. 

Există risc de infecţie oriunde se pot crea picături fine de apă (aerosoli), de exemplu la:

  • duşuri şi robinete,
  • unităţi spa/căzi cu bule de aer,
  • turnuri de răcire şi condensatoare prin evaporare utilizate pentru aerul condiţionat,
  • fântâni ornamentale, în special cele instalate în interior,
  • vitrine frigorifice cu sistem de umidificare şi alte dispozitive cu pulverizare fină,
  • sistemele de irigare cu care sunt prevăzute furtunurile de grădină utilizate pentru udarea plantelor.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri externe » Ce este legioneloza, boala care a ucis deja 7 polonezi. Un focar a izbucnit brusc la graniţa cu Ucraina: peste 100 de oameni infectaţi