Antena Meniu Search
x

Video Ceasul Apocalipsei arată 90 de secunde până la sfârşitul omenirii. Cum a evoluat din 1945 şi până în prezent

Ceasul Apocalipsei este mai aproape ca niciodată de miezul nopţii, adică sfârşitul omenirii. 90 de secunde ne mai despart de momentul fatidic, spune ceasul simbolic cu care savanţii ne arată cât mai avem până distrugem lumea cu tehnologii periculoase create de noi. Florin Căruceru ne spune de unde am pornit şi cum am ajuns în acest punct critic.

de Redactia Observator

la 25.01.2023, 20:18

Vezi și

Bulletin of the Atomic Scientists a fost înfinţat chiar după Al Doilea Război Mondial şi ora acestui ceas metaforă a fost setată, iată, la 12 fără 7 minute, atunci! Din start trebuie spus că sunt multe variabile care înfluenţează acest proces însă factorii principali sunt ameninţarea nucleară şi schimbările climatice. De reţinut acest lucru. Şi, înainte de un foarte scurt istoric, vă mai dezvălui că acest ceas a fost dat înainte de 17 ori iar înapoi de doar 8!

Lucrurile au mers prost încă de la început. Testele nucleare ale celor doua super-puteri din jurul anilor '50 au muşcat 5 minute. Din start! Nici războiul din Vietnam nu a ajutat prea mult şi a anulat, practic, un întreg deceniu de mici ajustări pozitive. Iată 12 fără 7 minute! După aceasta, finalul anilor '80 şi începutul anilor '90 au venit cu un vânt al schimbării, vorba unui celebru cântec.

Cum a evoluat Ceasul Apocalipsei în ultimele decenii

Tratatele de neproliferare nucleară, căderea Zidului Berlinului şi, iată în 1991, punctul culminant, tratatul de reducerea a armelor strategice - a dus limbile ceasului cel mai departe de miezul nopţii: 12 fără 17 minute. Cel mai optimist punct al istoriei noastre recente. Din păcate încălzirea globală ne-a dus în 2020, la ultimul buletin publicat la doar 100 de secunde de Miezul Nopţii.

Războiul din Ucraina si retorica nucleară venită de la Moscova au făcut, însă, ca acum să ne aflăm cel mai aproape de Apocalipsă... la doar 90 de secunde. Probabil este şi motivul pentru care, pentru prima dată, comunicatul a fost făcut în trei limbi, engleză, tradiţional, plus ucraineană şi rusă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Ceasul Apocalipsei arată 90 de secunde până la sfârşitul omenirii. Cum a evoluat din 1945 şi până în prezent