Antena Meniu Search
x

Celebrul "Cartier Roșu" din Amsterdam va fi mutat în afara orașului. Lucrătorii sexuali au protestat față de decizie: "De ce suntem pedepsiți"

Lucrătorii sexuali din Amsterdam au protestat faţă de mutarea planificată a celebrului lor ”cartier roşu” într-un ”centru erotic” din afara oraşului, în ceea ce este văzută ca o parte a luptei pentru sufletul oraşului, potrivit The Guardian.  

de Redactia Observator

la 20.10.2023, 10:10

Celebrul "Cartier Roșu" din Amsterdam va fi mutat în afara orașului. Lucrătorii sexuali au protestat față de decizie: "De ce suntem pedepsiți"
Celebrul "Cartier Roșu" din Amsterdam va fi mutat în afara orașului. Lucrătorii sexuali au protestat față de decizie: "De ce suntem pedepsiți" - Profimedia Images

Zeci de persoane, multe purtând măşti pentru a-şi proteja identitatea, au mărşăluit pe străzi spre Primărie, una având un banner pe care scria: ”Dacă nu lucrătorii sexuali sunt de vină, de ce suntem pedepsiţi?”.

Primarul Femke Halsema vrea să scoată din oraş ”cartierul roşu” şi să îl mute în afara acestuia, într-un centru erotic construit special, cu scopul de a elimina imaginea Amsterdamului de ”oraş al păcatelor” şi de a reduce numărul turiştilor şi rata infracţiunilor minore din zonă.

Ea s-a lovit de rezistenţa localnicilor, care nu vor noul centru în apropiere, precum şi de cea a lucrătorilor sexuali care consideră că sunt făcuţi ţapi ispăşitori pentru infractori şi mulţimile care înconjoară vitrinele lor cu lumini neon.

Halsema s-a opus de mult timp ”cartierului roşu”, vechi de secole, cunoscut ca De Wallen, unde lucrătorii sexuali stau în vitrine, aşteptând clienţii.

Pe acelaşi subiect

Proteste în urma deciziei de a muta Cartierul Roșu

Consiliul local a rezervat trei posibile spaţii pentru centru erotic, care ar urma să aibă 100 de camere pentru lucrătorii sexuali. Un lucrător sexual, care se identifică drept Lucie, a respins ideea ca ”un mare proiect de îmburghezire”.

Ea a spus: ”Este vorba în principal de a îndepărta mulţimile din De Wallen, dar asta nu este vina lucrătorilor sexuali, aşa că nu văd de ce ar trebui să fim pedepsiţi pentru asta”.

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a fost prinsă în această controversă după ce s-a aflat că una dintre posibilele locaţii pentru centrul erotic se află în apropiere de sediul său. EMA şi-a exprimat indignarea, afirmând că acest lucru poate afecta siguranţa celor care lucrează până târziu la birou.

Peste 20.000 de persoane au semnat o petiţie împotriva transferării cabinelor, cerând în schimb un control mai bun al mulţimilor în zonă şi o supraveghere mai mare a Poliţiei, în special noaptea.

Mariska Majoor, o fostă lucrătoare sexuală care acum apără drepturile acestora, a afirmat că protestele faţă de mutarea cartierului se desfăşoară de 16 ani şi că Primăria a tot amânat termenele.

”Autorităţile au avut un plan de a reduce o parte din bordeluri deja din 2007”, a spus ea. ”Atunci era vorba despre lupta împotriva traficului de persoane şi abuzului şi acum este despre lupta împotriva turismului de masă”, a adăugat ea.

Mutarea cartierului roşu este cea mai recentă încercare a Amsterdamului de a-şi modifica imaginea de capitală a petrecerilor. A fost lansată de asemenea o companie de ”stat departe” pentru a descuraja serile de burlaci şi turiştii beţivi, ceea ce a provocat controverse în Marea Britanie, după ce consiliul a afirmat că avea ca ţintă bărbaţii britanici cu vârsta între 18 şi 35 de ani.

Demonstraţiile de joi i-au atras şi pe localnicii din afara oraşului, care s-ar putea trezi că locuiesc lângă noul centru erotic. Cynthia Cournuejouls, în vârstă de 42 de ani, care locuieşte la sud de oraş, a afirmat: ”Nu vrem cel mai mare bordel din Europa în cartierul nostru. Pur şi simplu nu îl vrem. Vrem să rămână aici”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Celebrul "Cartier Roșu" din Amsterdam va fi mutat în afara orașului. Lucrătorii sexuali au protestat față de decizie: "De ce suntem pedepsiți"