Antena Meniu Search
x

Studiu britanic: Perioada de 8 săptămâni între dozele de vaccin Pfizer generează o mai bună imunizare

Cercetătorii din Marea Britanie au descoperit că o perioadă mai mare de timp între prima şi a doua doză de vaccin Pfizer-BioNTech face ca sistemul imunitar să producă mai mulţi anticopri împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

de Redactia Observator

la 23.07.2021, 10:35

O perioadă mai mare de timp între cele două doze ar putea produce mai mulţi anticorpi
O perioadă mai mare de timp între cele două doze ar putea produce mai mulţi anticorpi - Profimedia

Experţii spun că rezultatele cercetărilor susţin decizia autorităţilor din Regatului Unit cu privire la prelungirea perioadei de timp cu mai mult de trei săptămâni între administrarea celor două doze. O diferenţă de opt săptămâni pare să fie perioada cea mai potrivită pentru imunizarea împotriva variantei Delta. 

La finalul anului 2020, oficialii din Marea Britanie au extins diferenţa de timp între cele două doze la 12 săptămâni, dar pe măsură ce programul de vaccinare a fost lansat pe grupe de vârstă pentru populaţia de peste 18 ani, oamenii au fost sfătuiţi să se vaccineze cu cea de-a doua doză mai înainte de termenul stabilit, mai exact după 8 săptămâni.

Perioada mai mare de timp între cele două doze poate produce mai mulţi anticorpi

Pentru studiu, cercetătorii au comparat răspunsurile imune de la peste 500 de angajaţi NHS ( sistemul național de sănătate) care au primit cele două doze la intervale diferite la sfârşitul anului trecut sau începutul anului 2021, când varianta Alpha se răspândea cu rapiditate. Nivelul de anticorpi din sângele lor a fost măsurat la o lună după efectuarea celei de-a doua doză de vaccin.

Prof. Susanna Duanchie, cercetătorul șef al studiului Pitch, de la Universitatea Oxford, a declarat că două doze de vaccin asigură o protecție mai bună decât una singură, dar calendarul pentru administrarea celei de-a doua doze poate să difere în funcţie de circumstanțe. „Opt săptămâni este pentru mine perioada optimă. Oamenii doresc să primească cele două doze și există deja şi o mulțime de cazuri cu tulpina de Delta. Din păcate, nu văd acest virus dispărând, așa că trebuie să oferim cea mai bună variantă de protecţie", a spus Duanchie.

Ce a dovedit concret studiul: atât intervalele mai scurte cât și cele mai lungi între dozele de Pfizer au generat răspunsuri imune puternice; în general un interval de trei săptămâni între doze a generat mai puțini anticorpi neutralizanți care pot pot opri infectarea decât un interval de 10 săptămâni; chiar dacă nivelurile de anticorpi au scăzut după prima doză, nivelurile de celule T au rămas ridicate; un interval mai lung între doze a dus la reducerea numărului de celule T, dar a generat un număr mai ridicat de celule T ”helper”, care, potrivit cercetătorilor, susțin memoria imună.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Studiu britanic: Perioada de 8 săptămâni între dozele de vaccin Pfizer generează o mai bună imunizare