DOCUMENTE SENZAŢIONALE: CIA a anticipat o criză în România cu mult înainte de izbucnirea Revoluţiei din '89

Publicat: 18.01.2017, 16:50.
Actualizat: 18.01.2017, 17:09

La 22 decembrie 1986, CIA a organizat o şedinţă pentru a discuta despre "semnele unei instabilităţi crescute din România", după cum arată o serie de documente declasificate de către agenţia americană.

La 22 decembrie 1986, CIA a organizat o şedinţă pentru a discuta despre "semnele unei instabilităţi crescute din România", după cum arată o serie de documente declasificate de către agenţia americană.

Potrivit CIA, dacă în România ar fi izbucnit o criză politică, aceasta ar fi fost precipitată de posibila moarte a lui Nicoale Ceauşescu sau de o "severă lipsă de pricepere" a acestuia.

Alte posibile motive ar fi fost o lovitură de stat, pusă la cale de unul sau mai multe grupuri de oponenţi ai regimului sau izbucnirea unor turbulenţe în mai multe regiuni din ţară.

Potrivit documentelor, CIA avea informaţii despre primele două scenarii, cât şi despre rolurile pe care Securitatea, clanul Ceauşescu şi URSS le-ar fi putut juca în acest sens.

În textul cu pricina se face referire şi la un alt document despre Ceauşescu, publicat în 1985 ("The Outlook for Ceauşescu") în care se vorbeşte despre impactul unei posibile crize interne în România.

La acel moment, principalele preocupări ale CIA erau dacă posibila criză din ţara noastră este sau nu iminentă, cum se poate decide acest lucru şi cum pot fi îmbunătăţite mecanismele de avertizare în acest sens.

Pielea de delfin, folosită pentru curele de ceas şi poşete pentru femei

Alt subiect care stârnea interesul agenţilor secreţi americani era Tăbăcăria Naţională.

Potrivit informaţiilor care se regăsesc în documentele publicate de CIA, fabrica folosea piele de peşte,"probabil de delfin" pentru a face curele de ceas sau poşete pentru femei.

Textul vorbeşte şi despre felul în care era distribuită pielea pentru a fi procesată. Astfel aflăm că pielea de cea mai bună calitate era rezervată armatei pentru a fi utilizată în scopuri militare, cea de calitate medie ere destinată exportului, iar "rămăşiţele" era folosite pentru consumul populaţiei.

Raportul vorbeşte şi despre situaţia grea a angajaţilor tăbăcăriei, care erau plătiţi prost şi lucrau în condiţii mizere. Se menţionează, de asemenea, că poziţiile de bază din fabrică erau ocupate de persoane necalificate, care obţineau locurile de muncă doar pentru că erau membrii Partidului Comunist.

Este amintită şi existenţa unor platforme "de lemn sau metal" pe acoperişurile clădirilor din apropierea Tăbăcăriei, platforme care ar fi fost camuflate şi a căror "adevărată natură a utilizării este necunoscută".

Top știri

Ioana, o tânără româncă din Italia, mamă a doi copii, a murit fulgerător la doar 28 de ani, înaintea unei operații de rutină
1
Eveniment • ieri la 11:11

Ioana, o tânără româncă din Italia, mamă a doi copii, a murit fulgerător la doar 28 de ani, înaintea unei operații de rutină

Este anchetă în Italia, la o clinică privată din Perugia, după ce o tânără româncă în vârstă de 28 de ani, mamă a doi copii, a murit subit înaintea unei intervenții chirurgicale de rutină. Ioana Lingurar a făcut stop cardiac și nu a mai putut fi salvată de medici.

PARTENERI
Bianca Drăgușanu trăiește pe picior mare! Cât poartă vedeta la picior și cum își face rost de încălțările de lux
spynews.ro
VIDEO Ultimele clipe de viață ale interlopului împușcat în cap. Imagini dramatice de la locul crimei
gandul.ro
El e bărbatul în brațele căruia Anamaria Prodan și-a găsit liniștea: `Un vulcan care erupea din oră în oră`
prosport.ro
"I-am distrus tinerețea și m-a executat". Ce i-a facut o femeie lui Cristi Borcea. S-a dus la toți medicii, dar nu găsește tratament
antenasport.ro
Succesul Angelinei Jolie, scenariu de film. Lecții de viață de la marea actriță
CaTine.RO
După marele concert marca RBD, Maite Perroni vorbește despre refuzul foștilor ei colegi, Poncho și Dulce
tvhappy.ro
ULTIMELE ȘTIRI
18:05 Bilanț vaccinare anti-Covid-19 în România, 26 ianuarie: 43.747 persoane vaccinate, 70 reacții adverse, în ultimele 24 de ore 18:01 Român condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a furat patru sticle cu ulei dintr-un magazin din Veneţia 17:47 China a ridicat un centru de carantină pentru coronavirus, cu peste 4.000 de camere, cu o viteză ameţitoare 17:45 SONDAJ Consideraţi că este o idee bună ca angajaţii să se întoarcă să lucreze de la birou în perioada următoare? 17:40 74 de cameleoni descoperiţi într-o valiză pe aeroportul din Viena 17:25 Blogger pakistanez ucis de tren, în timp ce filma pentru TikTok 17:21 La revedere, trafic rutier. Ruşii de la Hoversurf se pregătesc să intre în producţia de masă cu un taxi zburător 17:21 Un gorjean s-a sinucis în baia mamei lui și i-a lăsat un bilet de adio, în care îi spunea unde găsește ultimele facturi 17:08 Unde va fi amplasată staţia de metrou supraterană Berceni-Centură. Lucrările au început deja 17:00 Mașină de curse construită în România, readusă la viaţă la Cluj după 40 de ani
CITEȘTE PE A1.ro
Andreea Marin, mamă pentru a doua oară? Dezvăluiri din intimitatea relației cu Adrian Brâncoveanu, bărbatul care i-a atins inima
A1.RO
Ce mai face și cum arată Oana Lis, soția lui Viorel, de când a dispărut din spațiul public
A1.RO