Cine este "El Chapo" al Asiei, arestat vineri în Amsterdam. Bărbatul conducea cel mai mare cartel de droguri de pe continent

De Iulia Iancu.
Publicat: 24.01.2021, 09:56.
Actualizat: 24.01.2021, 10:31

Poliția din Olanda a anunțat că l-a capturat pe liderul uneia dintre cele mai mari rețele de trafic de droguri din lume. Tse Chi Lop, un bărbat din China cu cetățenie canadiană, este considerat El Chapo al Asiei.

Imagini ilustrative

Imagini ilustrative

Profimedia Images

Cetățeanul canadian Tse Chi Lop a fost reținut vineri pe Aeroportul Internațional Schipol din Amsterdam, potrivit Poliției Federale Australiene, care a preluat conducerea anchetei internaționale. Înainte de arestare, Tse era unul dintre cei mai căutați fugari din lume.

Autoritățile susțin că Tse, în vârstă de 57 de ani, este liderul cartelului Sam Gor, probabil cea mai mare organizație de trafic de droguri care a existat vreodată înn Asia. Experții spun că el se află la același nivel cu lorzii drogurilor El Chapo și Pablo Escobar, scrie CNN.

Organizația este acuzată că a condus un imperiu de producere a drogurilor sintetice în zone mari ale junglei din Myanmar, o regiune afectată de război civil.

De acolo, rețeaua condusă de Tse ar fi reușit să achiziționeze cantități mari de substanțe interzise, ingredientele pentru fabricarea drogurilor sintetice, apoi să le aducă în Bangkok, Australia și Japonia.

Lordul asiatic al drogurilor ar avea agenți care lucrează pe tot globul, cu conexiuni puternice în Coreea de Sud, Anglia, Canada și Statele Unite, potrivit anchetatorilor.

Rapoartele autorităților au descris cartelul Sam Gor ca o „rețea asemănătoare unei triade” - o referință la mafia chineză care operează în Asia și America de Nord. Existența grupului a fost dezvăluită în 2016 după ce un traficant de droguri taiwanez a fost arestat în Yangon, Myanmar.

Investigațiile ulterioare ale poliției au arătat că, în 2018, organizația câștiga între 8 și 17,7 miliarde de dolari pe an din încasări ilicite. Organizația folosește cazinouri slab reglementate din Asia de Sud-Est pentru a spăla o parte semnificativă din aceste încasări.

Aceasta nu este prima întâlnire a lui Tse cu forțele de ordine. a fost condamnat la nouă ani de închisoare în SUA pentru diverse infracțiuni.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.