Antena Meniu Search
x

Comisia Europeană vrea să impună o taxă minimă de poluare pentru avioane. Proiectul, parte a unei strategii de reducere a încălzirii globale

Comisia Europeană a elaborat un plan pentru stabilirea unei cote minime de impozitare, la nivelul UE, pentru carburanţii poluanţi din aviaţie, întrucât încearcă să reducă emisiile poluante.

de Redactia Observator

la 06.07.2021, 09:50

Comisia Europeană susţine introducerea unei taxe de poluare pentru avioane
Comisia Europeană susţine introducerea unei taxe de poluare pentru avioane - Profimedia

Comisia Euopeană a propus o revizuire a impozitării energiei din Uniunea Europeană, ca parte a unor noi serii de măsuri pe care le va propune pe 14 iulie. Scopul introducerii noilor măsuri este acela de a atinge obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu 55% până în anul 2030, potrivit Reuters.

În comunicatul transmis de Comisia Europeană este menţionat faptul că scutirea de la plata taxelor, în aviaţie, nu este conformă cu provocările actuale şi politicile climatice abordate în prezent. Propunerea de introducere a taxelor ar impune un nivel minim de impozitare la nivelul UE pentru produsele energetice furnizate drept combustibil pentru aeronavele cu zboruri efectuate în UE.

Proiectul vizează sectorul aviaţiei care este scutit de plata taxelor pe combustibil

Din 2023, rata minimă de impozitare pentru combustibilul din aviaţie ar începe de la zero şi va creşte treptat pe o perioadă de 10 ani, până la impunerea ratei complete. Proiectul nu a specificat încă ce valoare finală va avea taxa introdusă. Combustibilii durabili, inclusiv hidrogenul regenerabil și biocombustibilii avansați, vor fi scutiţi de la plata taxelor minime ale UE în perioada respectivă de 10 ani.

Introducerea propunerilor ar putea fi dificilă din punct de vedere politic. Modificările cotelor de impozitare din UE necesită aprobarea unanimă din partea celor 27 de țări din UE, ceea ce înseamnă că un singur stat ar fi suficient să voteze împotriva propunerii pentru ca aceasta să nu fie implementată. Proiectul ar introduce, de asemenea, cote minime de impozitare pentru combustibilii poluanți utilizați pentru navigație, pescuit și transport de mărfuri în UE.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Stiri externe » Comisia Europeană vrea să impună o taxă minimă de poluare pentru avioane. Proiectul, parte a unei strategii de reducere a încălzirii globale