Antena Meniu Search
x

Galerie foto Concert rock în Barcelona cu 5 mii de spectatori. Oamenii au fost testaţi pentru Covid-19 în aceeaşi zi

Cinci mii de oameni au participat sâmbătă seară la un concert susţinut de trupa rock Love of Lesbian în Barcelona după ce au fost testaţi pentru Covid-19 în aceeaşi zi.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 28.03.2021, 14:08

  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1

Grupul spaniol a primit o aprobare specială din partea autorităţilor sanitare spaniole pentru acest eveniment-test, potrivit presei locale. Concertul a avut loc în Palau Sant Jordi, unde a fost permis accesul doar celor care au fost testaţi în acea zi şi al căror rezultat a fost negativ şi reprezintă o probă a eficienţei planului de prevenire a apariţiei focarelor de Covid-19 la marile evenimente culturale.

Cel mai mare concert din Europa, ţinut în timpul pandemiei

Celor care suferă de boli cardio-vasculare, cancer sau care au fost în contact cu persoane infectate cu SARS-CoV-2 în ultimele săptămâni le-a fost cerut să nu se înscrie pentru a participa la eveniment. Persoanelor care au primit rezultat negativ la testul efectuat sâmbătă dimineaţă le-a fost trimis pe telefoanele mobile un cod care le valida biletul la concertul de sâmbătă seară.

Organizatorii au spus că acesta a fost cel mai mare eveniment comercial de această amploare ţinut în Europa în timpul pandemiei.

Show-ul a fost sold-out. Preţul biletelor, între 23 şi 28 de euro, a inclus costul testului şi o mască sanitară de calitate. Purtarea măştii a fost obligatorie cu excepţia zonelor dedicate produselor alimentare. Concertul a fost sprijinit de autorităţile locale şi de experţi de la Fundaţia Lucha contra el Sida y las Enfermedades Infecciosas (FLS), care a derulat, în decembrie 2020, un studiu la un concert-test cu 500 de persoane organizat tot în Barcelona.  Love of Lesbian, care nu mai cântase live din octombrie 2019, a lansat recent un nou disc şi a prezentat pe scenă cele mai cunoscute piese în faţa unui public entuziast.

„Sper că asta (pandemia, n.r.) va folosi ca niciodată să nu mai fie tăiate fonduri de la sănătatea publică”, a spus solistul Santi Balmes, citează El Pais. El a încheiat concertul cu un avertisment: „Mergem pe un drum bun, însă virusul este încă acolo, afară. Lupta continuă”.

Dr. Boris Revollo, implicat în conceperea protocoalelor sanitare, a spus: „Acesta este încă un mic pas spre posibilitatea de a organiza concerte şi evenimente culturale în timpul pandemiei”.

Participanţii la concert au fost de acord ca autorităţile sanitare publice să informeze echipa lui Revollo dacă, în săptămânile următoare, vor fi diagnosticaţi cu Covid-19. Cu aceste date, echipa medicului va analiza rata infectării în rândul celor 5.000 de participanţi, comparativ cu cea a populaţiei generale, pentru a observa dacă există discrepanţe ce pot indica infectarea la concert.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Concert rock în Barcelona cu 5 mii de spectatori. Oamenii au fost testaţi pentru Covid-19 în aceeaşi zi