Antena Meniu Search
x

Constantin al II-lea, fostul rege al Greciei, a murit la vârsta de 82 de ani

Fostul rege al Greciei, Constantin al II-lea, aflat la putere înainte de restabilirea Republicii în 1974, a încetat din viaţă marţi la Atena, la vârsta de 82 de ani, a anunţat postul public elen ERT, transmite AFP. Descendent al familiei regale Schleswig-Holstein-Glücksburg, Constantin a fost vărul monarhului britanic Charles al III-lea şi naşul fiului acestuia, William. De asemenea, a fost fratele Sofiei, mama regelui Felipe al VI-lea al Spaniei, notează News.ro.

de Redactia Observator

la 11.01.2023, 07:25

Constantin al II-lea, fostul rege al Greciei
Constantin al II-lea, fostul rege al Greciei, a murit la vârsta de 82 de ani - Profimedia

"Fostul suveran, văr al regelui Charles al III-lea al Marii Britanii şi naş al prinţului William, „a murit (...) în urma unui atac cerebral", a anunţat ERT. El fusese spitalizat la Atena săptămâna trecută, suferind de probleme respiratorii, potrivit presei elene.

Monarhia din Grecia a fost abolită prin referendum în 1974, punând astfel capăt dinastiei daneze înfiinţate în 1863 de străbunicul lui Constantin al II-lea, George I.

Constantin al II-lea a urcat pe tron la vârsta de 23 de ani în 1964, în una dintre cele mai tulburi perioade din istoria contemporană a Greciei. Crizele politice care au urmat au fost un teren fertil pentru lovitura de stat a coloneilor din aprilie 1967 şi pentru cei şapte ani de guvernare a juntei pe care CIA ar fi susţinut-o. Fostul monarh și-a părăsit țara în 1968 şi a trăit la Londra timp de 40 de ani, înainte de a se întoarce în ţara sa în 2013. Căsătorit cu Anne-Marie, sora reginei Margareta a II-a a Danemarcei, a avut cinci copii.

Legăturile de rudenie dintre Casa Regală a României și cea a Greciei

Familia Regală din România are legături strânse cu familia regală a Greciei. Când alţii le întorceau spatele, Regele Mihai şi Regina Ana erau primiţi cu braţele deschise la Atena unde s-au şi căsătorit. Regele Paul al Greciei a fost cel care i-a sărit în ajutor nepotului său, Mihai, după ce a fost forţat de comunişti să abdice şi l-a ajutat să se căsătorească cu principesa Ana de Bourbon-Parma.

Relaţiile de rudenie dintre cele două Case Regale începuseră odată cu căsătoria dintre Regele Carol al II-lea şi Regina Elena, mama regelui Mihai. Aceasta s-a născut la Atena ca principesă a Greciei şi Danemarcei. Părinţii săi au fost Regele Constantin I al elenilor şi Regina Sofia, născută principesă a Prusiei. Tot în 1921, moştenitorul tronului de la Atena, George, a luat-o de soţie pe prinţesa Elisabeta a României.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

De unde vă faceţi cel mai des aprovizionarea cu verdeţuri şi legume?

Observator » Stiri externe » Constantin al II-lea, fostul rege al Greciei, a murit la vârsta de 82 de ani