Antena Meniu Search
x

Cresc tensiunile în peninsula coreeană. Zeci de soldaţi nord-coreeni au trecut linia de demarcaţie, în apropiere de graniţă. Sudul a tras focuri de avertisment

Armata sud-coreeană a tras focuri de avertisment după ce soldaţi nord-coreeni au traversat marţi linia de demarcaţie militară din apropiere de graniţă, potrivit Statului Major Întrunit (JCS) al ţării, relatează Reuters. Pe de altă parte, The Guardian scrie că, potrivit presei locale, au explodat mine terestre în zona care separă cele două Corei şi s-ar fi înregistrat "victime multiple" în rândul soldaţilor nord-coreeni. Incidentele au loc cu câteva ore înainte de vizita lui Vladimir Putin la Phenian.  

de Redactia Observator

la 18.06.2024 , 11:37

Cresc tensiunile în peninsula coreeană. Zeci de soldaţi nord-coreeni au trecut linia de demarcaţie, în apropiere de graniţă. Sudul a tras focuri de avertisment
Cresc tensiunile în peninsula coreeană. Zeci de soldaţi nord-coreeni au trecut linia de demarcaţie, în apropiere de graniţă. Sudul a tras focuri de avertisment - Twitter

În jur de 20-30 de soldaţi nord-coreeni au încălcat linia de demarcaţie cu 20 de metri în interiorul zonei demilitarizate, marţi dimineaţă, şi s-au întors în scurt timp înapoi spre Nord după ce militarii sud-coreeni au tras focuri de avertisment, potrivit unui oficial al JCS. Sursa nu crede că încălcarea a fost intenţionată, a relatat agenţia de ştiri Yonhap.

Pe de altă parte, soldaţii nord-coreeni au, de asemenea, mai multe victime în rândurile lor, din cauza exploziei unor mine antipersonal în zona demilitarizată, a declarat presei oficialul JCS. Armata nord-coreeană a desfăşurat diverse activităţi de-a lungul liniei de demarcaţie, inclusiv desfăşurarea de soldaţi şi plantarea de mine terestre, a adăugat oficialul JCS. Astfel de activităţi par să facă parte din eforturile de a întări controlul la frontieră şi de a împiedica nord-coreenii să dezerteze în Sud, a explicat oficialul.

"Armata sud-coreeană urmăreşte îndeaproape activităţile armatei nord-coreene în zona liniei de front şi lucrează totodată îndeaproape cu Comandamentul Naţiunilor Unite", a declarat oficialul de la Seul. Incidentul a avut loc în contextul în care preşedintele rus Vladimir Putin va vizita Coreea de Nord marţi şi miercuri, pentru prima dată în ultimii 24 de ani.

Articolul continuă după reclamă

Cresc tensiunile în peninsula coreeană

Pe acelaşi subiect

Şi săptămâna trecută armata sud-coreeană a tras focuri de avertisment după ce aproximativ 20 de soldaţi nord-coreeni au trecut pentru scurt timp graniţa, au declarat oficialii de la Seul.

La rândul său, presa locală a relatat marţi că armata Coreei de Nord a înregistrat "multiple victime" după ce au explodat mine terestre la graniţa cu Sudul. Agenţia de ştiri sud-coreeană Yonhap s-a referit la "victime" provocate de explozia unor mine, în timp ce site-ul NK News a citat armata care a declarat că mai mulţi soldaţi au fost "mutilaţi sau ucişi".

Totuşi, incidentul cu minele nu pare să aibă legătură cu cel anunţat de JCS cu zeci de soldaţi nord-coreeni care au trecut pentru scurt timp graniţa marţi, pentru a doua oară în mai puţin de două săptămâni, şi care s-au retras după ce s-au tras focuri de avertisment.

Zona demilitarizată (DMZ) separă cele două Corei de când conflictul lor din 1950-53 s-a încheiat cu un armistiţiu, dar nu cu un tratat de pace. Fâşia de teren de 4 km lăţime care separă cele două state din peninsula coreeană este puternic minată, pentru a descuraja trupele inamice să facă incursiuni. Soldaţii nord-coreeni răniţi în exploziile minelor de teren lucrau la amplasarea de mine suplimentare de-a lungul frontierei, a declarat un oficial din cadrul JCS.

Războiul baloanelor între Nord şi Sud

Incidentele au loc într-un moment de creştere a tensiunilor între Phenian şi Seul. În ultimele săptămâni, Nordul a trimis peste 1.000 de baloane încărcate cu gunoaie în Sud, unde activiştii au răspuns cu baloane care conţineau pliante anti-nord-coreene şi stick-uri încărcate cu muzică K-pop şi seriale TV.

De asemenea, Sudul a suspendat un acord din 2018 menit să reducă tensiunile transfrontaliere şi a reluat difuzarea de muzică pop şi propagandă prin difuzoare instalate de-a lungul frontierei. Coreea de Nord a desfăşurat sute de trupe pentru a pune mine, a construi ziduri şi a consolida drumurile în ultimele săptămâni, a precizat Yonhap.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei
Aţi fost nevoit să apelaţi la terapie, pentru copilul vostru, în adolescenţă?
Observator » Stiri externe » Cresc tensiunile în peninsula coreeană. Zeci de soldaţi nord-coreeni au trecut linia de demarcaţie, în apropiere de graniţă. Sudul a tras focuri de avertisment