Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Cum a ajuns Alain Delon să inspire stilul unei generaţii de români. Celebrul "alendelon" costa un salariu şi să se găsea doar pe sub mână

Toată lumea l-a crezut tânăr şi nemuritor. Dar vestea a venit ca un şoc: Alain Delon a murit! Legendarul actor francez s-a stins din viaţă, noaptea trecută, la 88 de ani. Moartea starului a fost anunţată de cei trei copii ai săi, care au pus pe pauză războiul pentru avere pentru a-şi conduce tatăl pe ultimul drum. Pentru români, Alain Delon a fost nu doar un monument al marelui ecran, ci şi un etalon de eleganţă. Celebrele paltoane care îi poartă numele încă se mai fabrică, la comandă.

de Redactia Observator

la 19.08.2024 , 08:10

Un simbol al cinematografice mondiale, Alain Delon a cucerit generaţii de la debutul său pe marile ecrane şi până astăzi, 60 de ani mai târziu. Actorul brunet cu ochi albaştri a devenit rapid un sex simbol în anii 60. Lucra ca măcelar atunci când un prieten l-a invitat la Festivalul de la Cannes, iar asta i-a deschis marile porţi ale filmului. Primele pelicule în care a jucat "În plin soare" şi "Rocco și frații săi" l-au şi propulasat.

Au urmat apoi filmele cult precum Eclipsa, Clanul Sicilienilor, sau Ghepardul. Filmele cu gangsteri din anii '70 l-au transformat într-o vedetă internațională. I-au adus recunoaşterea chiar şi în rândul criticilor de la Hollywood. Între 1960 și 1968, actorul era plătit cu echivalentul unui milion de euro pe film.

"A avut întotdeauna un magnetism formidabil şi care se bazează pe un respect faţă de public şi cred că asta a contat foarte tare. Pasiunea era atât de mare, şi a lui să joace, şi a publicului să-l urmarească încât funcţionau perfect şi de aia rămâne Alain Delon e Alain Delon fără egal", spune criticul de film Irina Margareta Nistor.

Vezi și

Frumuseţea şi magnetismul i-au adus admiratoare în toată lumea, dar şi printrele stelele cinematografiei. Marea lui dragoste a fost după cum mărturisea actriţa Romy Schneider. "A fost o primă dragoste, a fost o dragoste foarte mare, o iubire din tinerețe. Din cele pe care ţi le aminteşti o viață, care își lasă amprenta".

Pe acelaşi subiect

Cine este singura femeie cu care Alain Delon a fost căsătorit

După cinci ani de logodnă presărată cu infidelități și certuri, relația s-a terminat când, în ziua nunții, actorul a fugit în lume cu Nathalie Barthélemy. A fost de altfel singura femeie cu care Alain Delon s-a căsătorit şi mama fiului său, Anthony. "El era foarte elegant inclusiv în aceste relaţii sentimentale şi cred că şi asta a contat enorm, adică niciodată nu au aparut zvonuri bizare în direcţia legaturilor lui", spune criticul de film Irina Margareta Nistor.

Alain Delon mai are doi copii din relaţia cu modelul olandez Rosalie van Breemen: Anouchka și Alain-Fabien Delon. În lumea filmului, marele actor a adunat roluri, dar nu şi trofee. Pe lista premiilor are un César, Ursul de onoare la Berlin şi premiul Festivalului Ide Film de la Locarno. În 2019, a primit totuşi premiul de onorare al festivalului de film de la Cannes. A fost întâmpinat cu ropote de aplauze şi cu lacrimi în ochi de public, iar trofeul i l-a înmânat fiica sa.

În România Alain Delon s-a bucurat de un succes aparte. În anii comunismului femeile erau îndrăgostite de el, iar bărbaţii erau influenţaţi de stilul său. Aşa au ajuns celebrele cojoace alendelon să coste un salriu şi să se găseasca doar pe sub mână.

În 2017 starul francez, a ajuns în premieră în România, Festivalul de la Film de la Cluj-Napoca. A fost asaltat de fani în Piața Unirii. Doi ani mai târziu, actorul a suferit un accident vascular cerebral, iar asta l-a determinat să se retragă din lumina reflectoarelor.

Război pe averea marelui actor

În ultimii ani, starea lui de sănătate s-a degradat. Iar intre cei trei copii ai săi a izbucni un război. Autorităţile au decis, să-l plaseze pe actor sub protecție judiciară si nu mai putea decide singur asupra gestionării bunurilor și finanțelor sale.

Presa franceză estimează averea lui între 50 de milioane și 250 de milioane de euro. Cei trei copii au făcut provizoiu pace şi i-au fost alături în ultimele clipe de viaţă. Legendarul actor s-a stins în conacul său din Douchy.

Actriţele Brigittei Bardot şi Claudia Cardinale cu care a împărţit ecranul, dar şi preşedintele Emmanuel Macron s-au numărat printre cei care i-au audus, un omagiu marelui Alain Delon. "Şi-a împrumutat chipul său de neuitat pentru a ne întoarce vieţile cu susul în jos. Melancolic, popular, discret, el a fost mai mult decât o vedetă: a fost un monument francez", a fost mesajul transmis de preşedintele Franţei.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Declinul demografic se accentuează. Este necesară intervenţia statului pentru stimularea creşterii natalităţii?
Observator » Ştiri externe » Cum a ajuns Alain Delon să inspire stilul unei generaţii de români. Celebrul "alendelon" costa un salariu şi să se găsea doar pe sub mână