Antena Meniu Search
x

Cum a scăpat cu viață copilul de 5 ani, singurul supravieţuitor din telecabina prăbuşită în Italia: îmbrățișarea tatălui l-a salvat - GALERIE FOTO

Singurul supravieţuitor al tragediei din Italia, unde 14 persoane au murit dubă ce o telecabină s-a prăbuşit, se află la terapie intensivă şi luptă să trăiască. Tatăl a fost cel care l-a salvat ţinându-l strâns în braţe până în ultima clipă, spun medicii.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 26.05.2021, 15:17

Medicii care îl tratează pe Eitan Biran, băieţelul de 5 ani care este inconștient și suferă de multiple oase rupte, spun că a fost protejat de tatăl, Amit, care „și-a înfășurat fiul într-o îmbrățișare instinctivă” și l-a ferit de loviturile care în cele din urmă i-au ucis pe toți cei care se aflau cu el în telecabină. În urma tragediei cumplite au murit inclusiv mama, fratele şi străbunicii săi.

VEZI IMAGINILE TRAGEDIEI ŞI VICTIMELE CARE ŞI AU PIERDUT VIAŢA ÎN GALERIA FOTO

Cadrele medicale au menţionat că următoarele două zile vor fi „cruciale” pentru recuperarea sa, fiind nevoit să fie supus şi unei scanări cerebrale pentru a se vedea cât de grav este rănit. Mătuşa şi bunicii băiatului îl păzesc zi şi noapte la spitalul din Torino, acolo unde a fost internat şi speră într-o minune.

Procurorii au deschis o anchetă de omor asupra tragediei care a avut loc în jurul prânzului, duminică, în regiunea Piemonte, aproape de lacul Maggiore, spunând că ancheta lor se va concentra asupra modului în care a fost rupt un cablu de plumb care trăgea telecabina în sus.

Pe acelaşi subiect

Anchetatorii vor să afle, de asemenea, de ce un mecanism de frânare de urgență nu a reușit să prindă un cablu secundar de sprijin, permițând cabinei să fie trasă înapoi înainte de a aluneca de pe sârmă și de a plonja 65 de metri pe malul muntelui.

Telecabina care funcţiona între orașul Stresa și vârful muntelui Mottarone a căzut în gol zeci de metri înainte de a se prăbuși de trunchiurile a doi pini.

14 persoane şi-au pierdut viaţa în cumplitul accident din Italia

Printre morți s-au numărat familia lui Eitan, inclusiv străbunicii Itshak și Barbara Cohen, de 82 și 70 de ani; Alessandro Merlo, 29 de ani, logodnica sa Silvia Malnati, 27 de ani; soțul Angelo Vito Gasparro, în vârstă de 45 de ani, și soția Roberta Pistolato; Vittorio Zorloni şi logodnica sa Elisabetta Persanini, în vârstă de 38 de ani, și fiul cuplului Mattia, în vârstă de cinci ani, precum şi îndrăgostiții Serena Cosentino, de 27 de ani, și Mohammadreza Shahaisavandi, de 23 de ani.

Procurorul Olimpia Bossi a făcut o declaraţie asupra incidentului astăzi, spunând că se va baza pe faptele obiective, empirice, ale celor întâmplate.

„Frânele sistemului de securitate nu au funcționat. Altfel cabina s-ar fi oprit”, a spus ea. „De ce s-a întâmplat acest lucru este în mod firesc investigat”.

Părinții Amit, în vârstă de 30 de ani, și Tal, în vârstă de 26 de ani, se întorseseră recent din Israel, Pavia, unde Amit lucra în medicină la universitate și se aflau într-o zi de vacanţă cu familia în Alpi, împreună cu bunicii lui Tal, atunci când a avut loc dezastrul.

Profimedia

Alături de tânăra familie se aflau Alessandro și Silvia, care erau logodiți de 10 ani, dar intenționau să se căsătorească în curând, a declarat un prieten pentru Corriere, căsătorie motivată de faptul că tocmai ce absolvise cu o diplomă în economie în martie și obţinuse un loc de muncă la o parfumerie din Milano.

Alessandro Merlo și Silvia Malnati, în vârstă de 29 și 27 de ani, au murit și ei în tragedie. Prietenii au spus că cuplul a fost logodit timp de 10 ani, dar intenţionau să se căsătorească, decizie determinată de recenta absolvire a Silviei de la universitate

Facebook/ Instagram

În tragedie au fost uciși și soțul și soția Angelo Vito Gasparro, în vârstă de 45 de ani, și Roberta Pistolato, care împlinea 40 de ani în ziua accidentului.

Angelo Vito Gasparro, în vârstă de 45 de ani şi soția Roberta Pistolato, au murit când telecabina s-a prăbuşit

Facebook/ Instagram

Roberta, care de asemenea a terminat recent studiile de medicină și a lucrat în orașul Piacenza, îi trimisese un mesaj surorii sale cu câteva momente înainte de moarte: „Urcăm în telecabină”.

Printre cei care şi-au pierdut viaţa s-au numărat Vittorio Zorloni, în vârstă de 54 de ani, logodnica sa Elisabetta Persanini, în vârstă de 38 de ani, și fiul cuplului, Mattia, în vârstă de cinci ani. Aceștia urmau să se căsătorească luna viitoare, a informat presa italiană.

Vittorio Zorloni și Elisabetta Persanini au fost, de asemenea, uciși în accident, împreună cu fiul lor de cinci ani, Mattia. Cuplul era logodit și urmau să se căsătorească luna viitoare, a informat presa italiană

Facebook/ Instagram

Serena, în vârstă de 27 de ani, a fost descrisă de prieteni ca fiind o studentă talentată, care se mutase recent la Verbania cu un grant de cercetare, iar iubitul ei iranian Mohammadreza, în vârstă de 23 de ani, era de asemenea student. Cei doi plecaseră într-un weekend romantic împreună.

Premierul italian Mario Draghi și-a exprimat condoleanțele familiilor victimelor, „cu un gând special” pentru copiii răniți, în timp ce ministrul transporturilor, Enrico Giovannini, a descris incidentul drept o „tragedie teribilă”.

Cel mai grav dezastru cu telecabina din Italia, din 1998

Walter Milan, purtătorul de cuvânt al serviciului de salvare alpin, a declarat că prăbuşirea s-a întâmplat cu aproximativ 330 de metri înainte de stâlpul final, într-un loc în care cablurile erau deosebit de înalte faţă de sol. Accidentul pare a fi cel mai grav dezastru din Italia cu telecabina din 1998, când un avion militar american cu zbor redus a tăiat cablul unui teleschi din Cavalese, în Dolomiți, ucigând 20 de oameni. Guvernul italian a format o comisie pentru a investiga dezastrul, care va reînnoi întrebările cu privire la calitatea și siguranța infrastructurii de transport din Italia.

În 2018, 43 de persoane au murit când podul Morandi din Genova s-a prăbușit în urma anilor de neglijare. În 2009, un tren de marfă care transporta gaz a deraiat în stația Viareggio de lângă Lucca și a explodat, ucigând 32 de persoane. Axele trenului care nu erau bine întreținute au fost considerate motivul tragediei.

14 oameni au murit, duminică, după ce s-au prăbușit cu o telecabină care leagă lacul italian Maggiore de un munte învecinat, în provincia Verbano

Profimedia

Dezastrul, într-unul dintre cele mai pitorești locuri din nordul Italiei - vârful muntelui Mottarone cu vedere la Lacul Maggiore și alte lacuri din apropierea Elveției - a ridicat din nou întrebări cu privire la calitatea și siguranța infrastructurii de transport din Italia.

Ministrul transporturilor, Enrico Giovannini, a anunțat că s-a format deja o comisie de anchetă pentru a investiga „cauzele tehnice și organizatorice” ale accidentului, în timp ce procurorii se vor concentra asupra oricărei învinovăţiri penale. Giovannini a mers ulterior la faţa locului împreună cu șeful protecției civile pentru a inspecta pagubele.

Ministerul Transporturilor a declarat că o verificare preliminară a înregistrării de siguranță și întreținere a liniei de cablu arată că întreaga structură a ascensorului a fost renovată în august 2016 și că a fost efectuată o verificare de întreținere în 2017. La sfârșitul anului trecut, au fost efectuate inspecții la cablurile în sine, inclusiv inspecții magnetice la cablurile primare ale ascensorului: cablul care trage cabina în sus pe munte, cablul de susținere care ține mașina și cablurile de salvare. În decembrie a fost efectuată o altă verificare vizuală, a spus ministerul.

Primarul orașului Stresa, Marcella Severino, a citat martorii spunând că au auzit un „șuierat puternic”, aparent, când s-a rupt cablul de plumb. Unele dintre cadavre au fost aruncate din telecabină și găsite în mijlocul copacilor, a spus ea.

Telecabina este populară atât pentru turiști, cât și pentru localnici în Mottarone, atingând o înălțime de 1.500 de metri și are vedere spre mai multe lacuri pitorești și la Alpii din jur din regiunea Piemontului italian. Muntele găzduiește un mic parc de distracții, Alpyland, care are un roller-coaster pentru copii, iar zona are, de asemenea, trasee pentru ciclism montan și trasee de drumeții. Acesta s-a redeschis abia acum câteva săptămâni după restricţiile de coronavirus în timpul iernii, iar oficialii au emis ipoteza că familiile au profitat de o duminică însorită pentru a vizita vârful și a admira vederea.

Walter Milan: Telecabina căzuse de foarte sus și stătea „mototolită” în pădurile de mai jos

Accidentul ar fi putut fi cauzat de un cablu rupt în partea de sus a sistemului, potrivit agenției de știri ANSA.

„Este un accident foarte grav”, a declarat pentru televiziunea RaiNews24 Walter Milan, un purtător de cuvânt al serviciului național de salvare alpină.

„Apelul de salvare a sosit imediat după ora 12, iar telecabina căzuse de foarte sus și stătea „mototolită” în pădurile de mai jos”, a adăugat Milan. El a menționat că linia de cablu a fost renovată în 2016 și a fost redeschisă abia recent după ce restricţiile din cauza coronavirusului au forțat închiderea teleschiurilor din toată Italia.

Serviciul de telecabină a fost deschis pentru prima dată în august 1970, după aproape trei ani de lucrări pentru înlocuirea unei căi ferate cu cremalieră, se arată pe site-ul său. Sistemul de cablu dual este împărțit în două secțiuni, la puțin peste doi kilometri între Stresa și Alpino și alți trei kilometri între Alpino și Mottarone. Acesta constă din două telecabine - în direcții alternative - fiecare transportând până la 40 de pasageri, a adăugat acesta.

Imagini de la faţa locului

Profimedia

Muntele găzduiește un mic parc de distracții, Alpyland, care are un roller-coaster pentru copii, iar zona are, de asemenea, trasee pentru ciclism montan și trasee de drumeții. Severino a spus că în ultimii ani au fost efectuate lucrări importante de întreținere, inclusiv schimbarea cablurilor.

„Toate acestea sunt greu de crezut”, a spus ea.

O persoană care a văzut prăbușirea a declarat la faţa locului, potrivit Daily Mail: „A fost o cădere foarte abruptă, așa că telecabina s-a prăbușit în gol o vreme înainte de a se opri în tulpina unor copaci. Poliția (și alții) se află la locul incidentului și încearcă să identifice oamenii. Este o dimineață devastatoare pentru noi toți”

Potrivit ziarului Corriere Della Serra, doi copii au fost duși cu o ambulanță aeriană la spitalul din Torino.

Cel mai mic copil, un băiat, a suferit traumatisme craniene, traumatisme toracoabdominale și fracturi ale membrelor inferioare, dar este încă conștient, potrivit Sky Italia.

Corriere Della Serra a spus că eforturile de salvare au fost îngreunate de faptul că telecabina a căzut într-o pădure greu accesibilă de echipajele de salvare.

Incidentul vine la 20 de ani după ce 40 de turiști au trebuit să fie salvați dintr-o telecabină blocată pe linie în 2001, când s-a oprit la scurt timp după părăsirea terminalului din Stresa.

Telecabina Mottarone a fost deschisă în 1970. Atinge o înălțime de 1.500 km și duce turiștii din orașul Stresa, în vârful muntelui, în 20 de minute. Șapte lacuri sunt vizibile din vârf, care este la 15 minute de mers pe jos de stația de telecabină, acestea includ Lacul Maggiore, al doilea ca mărime din Italia, Lacul Orta și Lacul Mergozzo. Zona a devenit populară la începutul anilor 1900, când s-a deschis pentru schi și sporturi de iarnă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Cum a scăpat cu viață copilul de 5 ani, singurul supravieţuitor din telecabina prăbuşită în Italia: îmbrățișarea tatălui l-a salvat - GALERIE FOTO