Antena Meniu Search
x

Galerie foto Cum arată baza secretă a CIA din Kabul, incendiată de americani şi abandonată în mâinile talibanilor

Un comandant taliban a invitat mai mulţi jurnalişti să viziteze rămăşiţele bazei CIA din Kabul. Falsul sat din Afganistan adăposteşte resturi carbonizate ale maşinilor şi vehiculelor blindate folosite de americani în timpul războiului împotriva luptătorilor talibani.

de Redactia Observator

la 04.10.2021, 17:59

Un singur zid a mai rămas în picioare, mărturie a ceea ce a fost în trecut o bază de instrucţie paramilitară. Muniţia, aruncată în aer, s-a făcut cenuşă pe terenul arid, acolo unde nu va mai putea răni pe nimeni. Explozia a avut loc la scurt timp după bombardamentul de pe aeroportul din Kabul.

Complexul a găzduit timp de 20 de ani centrul CIA secret, care monitoriza din umbră evoluţia luptelor din Afganistan, scrie The Guardian. Acolo ar fi avut loc abuzuri şi fapte cumplite, fiind amintită blamata închisoare "Salt Pit" sau Cobalt, potrivit numelui de cod atribuit de forţele secrete americane. Lipsită de orice sursă de lumină naturală, aceasta a fost botezată de deţinuţi "închisoarea întunecată". Tot aici a murit de hipotermie Gul Rahman, în 2002, după ce ar fi fost înlănțuit pe jumătate dezbrăcat de un perete şi abandonat aşa pe timpul nopţii. Decesul a declanşat primele bănuieli cu privire la tortură şi o posibilă încălcare a drepturilor omului. O anchetă realizată prin satelit de New York Times a demonstrat că, încă din primăvara trecută, un grup de clădiri din această zonă a fost demolat.

Printre tehnicile de tortură înregistrate se numără şi "hrănirea rectală" sau interzicerea accesului la toaletă, precum şi obligarea deţinuţilor să poarte scutece pentru adulţi. În schimb, parcă desprinse dintr-un film diferit, în apropiere se aflau o sală pentru activităţi recreative: snooker, ping-pong, tir cu săgeți, jocuri puzzle sau fotbal de masă, toate acoperite de praf. 

Prima - şi poate ultima - vizită în fosta bază CIA din Afganistan

Secretul bine păzit şi ţinut departe de ochii curioşilor preţ de două decenii devine, acum, accesibil jurnaliştilor internaţionali. "Vrem să arătăm cum au irosit toate aceste lucruri care ar fi putut fi folosite pentru dezvoltarea țării noastre", spune Mullah Hassanain, comandantul unității de elită 313 a talibanilor. Forțele speciale talibane includ atacatori sinucigași care au mărșăluit recent prin Kabul pentru a sărbători ocuparea capitalei. Vehiculele însemnate acum cu logo-ul oficial al „escadrilei sinucigașilor” i-au escortat pe jurnaliști în jurul fostei baze CIA.

Talibanii vor să folosească fosta bază CIA pentru propriul lor antrenament militar, a mai spus Hassanain, astfel încât această scurtă incursiune în interiorul complexului ar putea fi prima și ultima pentru mass-media.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Cum arată baza secretă a CIA din Kabul, incendiată de americani şi abandonată în mâinile talibanilor