Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Dezbaterea Harris - Trump. Vicepreşedinta SUA a dominat, în timp ce Trump a fost defensiv. Republicanul nu şi-a privit adversara în ochi decât pentru o secundă

Alegeri SUA 2024. Vicepreşedinta democrată Kamala Harris l-a pus pe republicanul Donald Trump în defensivă marţi, într-o dezbatere prezidenţială combativă, cu atacuri pe tema limitelor avortului, aptitudinii sale pentru funcţie sau a multitudinii de probleme juridice pe care le are fostul preşedinte, într-un moment în care ambii candidaţi caută un nou impuls pentru campaniile lor într-o cursă extrem de disputată din care nu au mai rămas decât opt săptămâni, comentează Reuters.

de Redactia Observator

la 11.09.2024 , 13:58

Imediat după dezbatere, impulsionând campania lui Harris, megastarul pop Taylor Swift şi-a anunţat cei 283 de milioane de urmăritori de pe Instagram că va susţine echipa Kamala Harris - Tim Walz în alegerile din 5 noiembrie. Postarea a fost apreciată deja de aproape 2 milioane de utilizatori în numai 25 de minute.

Fost procuror, Harris, în vârstă de 59 de ani, a părut să intre în pielea fostului preşedinte în mod repetat, determinând un Trump vizibil furios, în vârstă de 78 de ani, să dea o serie de replici pline de afirmaţii false. La un moment dat, ea a adus în discuţie mitingurile de campanie ale lui Trump, provocându-l atunci când a spus că oamenii pleacă adesea mai devreme „din epuizare şi plictiseală”.

Trump, care a avut o frustrare pe tema mulţimilor care vin la mitingurile lui Harris, a spus: „Mitingurile mele, avem cele mai mari mitinguri, cele mai incredibile mitinguri din istoria politicii”. El a trecut apoi la o afirmaţie nefondată potrivit căreia imigranţii haitieni din Springfield, Ohio, „mănâncă animalele de companie” ale locuitorilor. „Vorbeam despre extreme”, a comentat Harris, râzând.

Vezi și

Candidaţii s-au confruntat pe teme precum imigraţia, politica externă şi asistenţa medicală, dar dezbaterea a fost lipsită de detalii politice specifice. În schimb, abordarea energică a lui Harris a reuşit să pună accentul pe Trump, făcându-şi aliaţii să jubileze, iar pe unii republicani să recunoască dificultăţile lui Trump.

Pe acelaşi subiect

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

„Trump a ratat ocazia”

„Trump a ratat ocazia de a rămâne concentrat pe criticarea echipei Biden-Harris în ceea ce priveşte economia şi frontiera şi, în schimb, a muşcat momeala şi a intrat în găuri de iepure despre negaţionismul electoral şi imigranţii care ne mănâncă animalele de companie”, a comentat Marc Short, care a fost şeful de cabinet al fostului vicepreşedinte al lui Trump, Mike Pence.

Piaţa online de predicţii PredictIt pentru alegerile prezidenţiale generale din 2024 a arătat că probabilitatea de victorie a lui Trump a scăzut în timpul dezbaterii, la 47% de la 52%. Şansele lui Harris s-au îmbunătăţit de la 53% la 55%. Într-un semn de încredere în rezultatul dezbaterii, campania lui Harris l-a provocat imediat pe Trump la o a doua dezbatere.

Trump, care şi-a petrecut săptămâni lansând atacuri personale la adresa lui Harris, inclusiv prin insulte rasiste şi sexiste, a evitat în mare parte acest model în primele momente ale dezbaterii, dar a devenit rapid agitat de ofensiva lui Harris. Trump a fost întrebat de moderatori despre unul dintre aceste atacuri, când a spus la un eveniment cu jurnalişti de culoare în iulie că Harris „a devenit doar recent o persoană de culoare”. „Nu mi-ar putea păsa mai puţin”, a răspuns el. „Orice vrea ea să fie este în regulă cu mine”, a comentat el.

Harris, care are atât origini de culoare, cât şi sud-asiatice, a spus: „Cred că este o tragedie că avem pe cineva care vrea să fie preşedinte şi care a încercat în mod constant de-a lungul carierei sale să folosească rasa pentru a diviza poporul american”.

Ea l-a criticat pe Trump în legătură cu condamnarea sa penală în cazul Stormy Daniels, precum şi în legătură cu alte acuzaţii şi o hotărâre civilă prin care a fost găsit responsabil pentru agresiune sexuală. Trump a negat că ar fi comis vreo infracţiune şi i-a acuzat din nou pe Harris şi pe democraţi că au orchestrat toate cazurile fără dovezi.

Trump şi-a repetat, de asemenea, afirmaţia falsă potrivit căreia înfrângerea sa în alegerile din 2020 s-a datorat fraudei, a numit-o pe Harris „marxistă” şi a afirmat în mod fals că imigranţii au provocat un val de crime violente.

Cu opt săptămâni înainte de alegeri şi cu câteva zile înainte de începerea votului anticipat în unele state, dezbaterea - singura programată - a prezentat atât oportunităţi, cât şi riscuri pentru fiecare candidat în faţa unei audienţe televizate de zeci de milioane de alegători.

Strângere de mână surpriză

Dezbaterea a început la ora locală 21.00 cu o strângere de mână surpriză între cei doi adversari, care nu se mai întâlniseră până atunci faţă în faţă. Harris s-a apropiat de Trump care era la pupitrul său, prezentându-se pe nume, în ceea ce a fost prima strângere de mână la o dezbatere prezidenţială din 2016.

Întâlnirea a fost deosebit de importantă pentru Harris, sondajele de opinie arătând că mai mult de un sfert dintre alegătorii potenţiali consideră că nu ştiu suficient despre ea. Harris a intrat în cursă în urmă cu doar şapte săptămâni, după retragerea preşedintelui Joe Biden.

Harris a lansat un atac îndelungat asupra limitelor avortului, vorbind cu empatie despre femeile cărora li se refuză asistenţa medicală de urgenţă şi despre victimele incestului care nu îşi pot întrerupe sarcina din cauza interdicţiilor la nivel de stat care au proliferat de când Curtea Supremă a SUA a eliminat acest drept naţional în 2022. Trei persoane numite de Trump la Curtea Supremă au fost decisive în această hotărâre.

De asemenea, ea a afirmat că Trump ar susţine o interdicţie naţională a avortului. Trump a calificat această afirmaţie drept neadevărată, dar a refuzat să spună explicit că ar s-ar împotrivi unei astfel de legi.

Trump, care s-a confruntat uneori cu dificultăţi de exprimare a mesajelor privind avortul, a afirmat în mod fals că Harris şi democraţii susţin infanticidul, care - după cum a remarcat moderatoarea ABC News, Linsey Davis - este ilegal în orice stat.

Harris a încercat, de asemenea, să îl lege pe Trump de Proiectul 2025, un proiect politic conservator care propune extinderea puterii executive, eliminarea reglementărilor de mediu şi interzicerea transportului de pilule pentru avort peste graniţele statelor, printre alte obiective de dreapta. Trump a replicat că nu are „nimic de-a face” cu Proiectul 2025, deşi unii dintre consilierii săi au fost implicaţi în crearea acestuia.

Ron Bonjean, un strateg republican, a declarat că Trump „nu şi-a făcut nicio favoare”, dar a adăugat că rămâne neclar dacă performanţa lui Harris va schimba dinamica cursei. Sondajele arată că marea majoritate a americanilor s-au hotărât, lăsând o mică parte de alegători indecişi.

Opinii diferite pe politică externă 

Candidaţii au deschis dezbaterea concentrându-se pe economie, un subiect despre care sondajele de opinie arată că îl favorizează pe Trump. Harris a atacat intenţia lui Trump de a impune tarife ridicate pentru produsele străine - o propunere pe care ea a comparat-o cu o taxă pentru clasa de mijloc - în timp ce şi-a prezentat planul de a oferi beneficii fiscale familiilor şi întreprinderilor mici.

Trump a criticat-o pe Harris pentru inflaţia persistentă din timpul mandatului administraţiei Biden, deşi a exagerat nivelul creşterii preţurilor. Inflaţia, a spus el, „a fost un dezastru pentru oameni, pentru clasa de mijloc, pentru fiecare clasă”.

Candidaţii au avut, de asemenea, un schimb de replici cu privire la războiul Israel-Gaza şi la invazia Rusiei în Ucraina, deşi niciunul dintre ei nu a oferit detalii cu privire la modul în care ar încerca să pună capăt fiecărui conflict.

Harris l-a acuzat pe Trump că este dispus să renunţe la sprijinul SUA pentru Ucraina pentru a obţine favorurile preşedintelui rus Vladimir Putin, numindu-l pe Trump o „ruşine”, în timp ce Trump a afirmat că Harris „urăşte” Israelul - o afirmaţie pe care ea a respins-o.

Dezbaterile prezidenţiale nu schimbă neapărat părerile alegătorilor, dar pot avea consecinţe profunde. Prestaţia slabă a lui Biden în faţa lui Trump în iunie l-a determinat să renunţe la campanie, la 21 iulie.

Într-o competiţie care s-ar putea reduce din nou la câteva zeci de mii de voturi în câteva state, chiar şi o mică schimbare în opinia publică ar putea modifica rezultatul. Cei doi candidaţi se află efectiv la egalitate în cele şapte state care ar putea decide alegerile, conform mediei sondajelor compilate de New York Times.

Dezbaterea, găzduită de ABC News, a avut loc la National Constitution Center din Philadelphia. Aşa cum au convenit cele două campanii, nu a existat audienţă live, iar microfoanele candidaţilor au fost dezactivate atunci când nu era rândul lor să vorbească.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Dezbaterea Harris - Trump. Vicepreşedinta SUA a dominat, în timp ce Trump a fost defensiv. Republicanul nu şi-a privit adversara în ochi decât pentru o secundă