Antena Meniu Search
x

Curs valutar

După 49 de zile de teroare, fiica şi nepoata unui român au scăpat din mâinile Hamas. Încă un grup de ostatici ar urma să fie eliberat azi

Război Israel - Hamas13 femei şi copii israelieni, ţinuţi ostatici de Hamas încă de pe 7 octombrie, au scăpat ieri din mâinile teroriştilor. Printre ele şi fiica şi o nepoată a unui român. Concomitent cu eliberarea ostaticilor israelieni, ca parte a unei înţelegeri separate negociate de Egipt cu Hamas, au fost eliberaţi şi 11 cetăţeni thailandezi. 

de Redactia Observator

la 25.11.2023 , 08:20

Acesta este momentul când cei 13 ostatici trec în ambulante graniţa cu Egiptul. După 49 de zile de teroare şi incertitudine, respiră din nou aerul libertăţii. Fiica şi nepoata unui român au fost printre cele eliberate de Hamas cu acest prim grup de ostatici. Surse Observator spun că mamei i-a fost aprobată cererea de redobândire a cetăţeniei române şi se află acum în proces de finalizare a procedurilor.

Din mânile Hamas au fost predaţi unei echipe a Crucii Roşii, care i-a condus până la punctul de trecere a frontierei de la Rafah. De aici, drumul spre liberate a continuat până la baza aeriană Hatzerim pe care armata israeliană o are în deşertul Negev, unde au fost supuşi unui scurt control fizic şi psihologic.

Operaţiunea de eliberare a fost numită de israelieni "Porţile Raiului". La cele mai mari 5 spitale din ţară, au fost trimise sute de pachete cu ajutoare pentru ostatici, de la îmbrăcăminte şi alimente, până la jucării terapeutice şi cărţi de colorat. 

Vezi și

Ziv Agmon, consilier premier: Sunt copii ai căror părinţi au murit sau au fost ucişi, fraţi şi surori care sunt morţi, ucişi în timpul atacului.

Pe acelaşi subiect

Operaţiunea "Porţile Raiului"

Elicopterele au ajuns în timpul nopţii la centrele medicale, inclusiv la spitalul de copii Schneider unde opt ostatici eliberaţi au primit îngrijiri medicale, iar doctorii spun că se află în stare bună.  Familiile celor eliberaţi au trecut prin clipe încărcate de emoţie. Este şi cazul şi unui bărbat care şi-a putut strânge din nou în braţe soţia şi fiicele.

Bărbat: Sunt fericit că mi-am primit înapoi familia. Am voie să simt bucurie şi este în regulă să vărs o lacrimă. Este un lucru uman. Dar nu sărbătoresc şi nu voi sărbători până nu se întorc şi ultimii ostatici.

În Israel, bucuria a fost mare. Zeci de oameni s-au adunat în centrul Tel Aviv-ului unde au proiectat pe Muzeul de Artă imagini cu cei 13 eliberaţi. 

Surpriza zilei a fost faptul că 11 thailandezi, din cei 26 ţinuţi ostatici de Hamas în Fâşia Gaza, au fost eliberaţi, ca parte a unei înţelegeri separate mediate de Egipt şi nu ca parte a acordului ce prevede ca în următorele patru zile 50 de israelieni răpiţi pe 7 octombrie să fie eliberaţi. Printre ei sunt şi 6 cetăţeni români şi trei fetiţe cu origini româneşti. La schimb, vor fi eliberaţi din închisorile israeliene circa 150 de deţinuţi palestinieni. 39 dintre ei au ieşit pe porţile centrelor de detenţie. Ei au fost primiţi în Cisiordania de o mulţime ce flutura steaguri palestiniene.

Incă un grup de ostatici ar urma să fie eliberat

Operaţiunea Porţile Raiului a fost posibilă după ce ieri, la ora 7 dimineaţa, a intrat în vigoare armistiţiul dintre cele două tabere. Astăzi, un alt grup ar urma să fie eliberat, iar familiile ostaticilor ar fi fost deja informate, spun oficiali israelieni.

Hagai Levine, medic: Inimile noastre rămân, în continuare, în Gaza cu cei peste 200 de ostatici care sunt acolo. Unii dintre ei au nevoie de medicamente pentru inimă, dar toţi au nevoie de un tip de medicamente şi vitamine.

Ambele părți spun însă că pauza este una temporară.

Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al IDF: O pauză operațională pentru eliberarea ostaticilor nu schimbă nimic. Israelul este încă în război cu Hamas și ne angajăm să ne atingem obiectivele: înfrângerea Hamas și aducerea tuturor ostaticilor noștri acasă.

Armata israeliană i-a avertizat pe civili că nordul Fâșiei Gaza rămâne o zonă de conflict foarte periculoasă. 11 oameni au fost transportaţi la spital, iar alţi 2 au murit pe loc, după ce trupele israeliene ar fi tras asupra lor.

Între timp, cei 12 cetățeni români și familiile lor evacuați miercuri din Fâșia Gaza au ajuns la București cu o cursă operată de Tarom. Aceștia au ieșit pe la granița sudică Rafah și au fost preluați de către Ambasada României din Egipt.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » După 49 de zile de teroare, fiica şi nepoata unui român au scăpat din mâinile Hamas. Încă un grup de ostatici ar urma să fie eliberat azi