Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Elon Musk anunţă că va muta sediile SpaceX și X din California, guvernată de democraţi, după o lege despre elevii transgenderi

Miliardarul Elon Musk a anunţat că va muta din California, un bastion al democraţilor, în Texas, un bastion al republicanilor, sediul a două dintre cele mai importante companii ale sale, SpaceX și platforma de social media X, după ce guvernatorul Gavin Newsom a promulgat o lege care le interzice școlilor să aibă politici ce impun notificarea părinților dacă copilul lor se identifică ca fiind transgender. 

de Redactia Observator

la 17.07.2024 , 18:00

Elon Musk anunţă că va muta sediile SpaceX și X din California, guvernată de democraţi, după o lege despre elevii transgenderi
Elon Musk anunţă că va muta sediile SpaceX și X din California, guvernată de democraţi, după o lege despre elevii transgenderi - Getty Images

Elon Musk a declarat marţi că va muta sediile SpaceX şi X în Texas, după ce guvernatorul Californiei a promulgat o lege prin care şcolile nu mai pot avea politici prin care profesorii să fie nevoiţi să informeze părinţii cu privire la modificările identităţii de gen a unui elev.

Musk atacă politicile democrate din Califonia 

"Aceasta este ultima picătură. Din cauza acestei legi şi a multor altora care au precedat-o, atacând atât familiile, cât şi companiile, SpaceX îşi va muta acum sediul central din Hawthorne, California, la Starbase, Texas", a anunţat Musk. SpaceX are peste 5.000 de angajați în California.

Articolul continuă după reclamă

Totodată, multimiliardarul a spus că va transfera X, fosta Twitter, de la sediul său art-deco din San Francisco la Austin. Musk a mai făcut această ameninţare în trecut, dar nu s-a ţinut de cuvânt. "M-am săturat să mă feresc de drogaţi violenţi doar pentru a intra şi a ieşi din clădire", a mai scris Musk.

Pe acelaşi subiect

Antreprenorul american a mutat din 2021 sediul central al Tesla din Palo Alto (Silicon Valley) în Austin (Texas). La fel și reședința sa, din California în Texas, stat care nu impune impozit pe venit. California, criticată adesea de super-bogați pentru impozitele ridicate pe venit (şi de 12,3%) și reglementările rigide, a cunoscut în timpul pandemiei un exod de nume importante din sectorul tehnologiei.

Musk acuză statul californian, guvernat de democrați, că "atacă familiile și companiile". Magnatul şi-a exprimat un dispreţ profund faţă de utilizarea "pronumelor preferate" de transgenderi, ironizând adesea practica şi respingând-o ca făcând parte dintr-o agendă "woke" periculoasă pentru societate, aminteşte AFP.  Musk este tatăl unei fiice transgender de care este înstrăinat şi dă vina pe educaţia din şcoalile private din California, care, susţine el, au împins-o să fie de extremă stânga şi au întors-o împotriva sa.

Subiect major de dezbatere în SUA

Gavin Newsom a promulgat luni legea după un proces legislativ controversat care a inversat deciziile luate în consiliile şcolare conservatoare ce obligau profesorii să informeze părinţii în cazul în care un elev îşi schimba numele sau pronumele sau solicita să utilizeze facilităţi sau să participe la programe care nu corespundeau genului oficial.

Activiștii LGBTQ susţin că sunt îngrijorați de bunăstarea elevilor vulnerabili. "Protejează relația copil-părinte, împiedicând politicienii și personalul școlii să intervină inadecvat în problemele de familie și să încerce să controleze dacă, când și cum familiile au conversații profund personale", a declarat pentru Associated Press Brandon Richards, purtător de cuvânt al lui Gavin Newsom.

Problema legată de ce trebuie să le spună şcolile părinţilor a devenit un subiect major de dezbatere în SUA. Activiştii LGBTQ care au făcut lobby pentru lege spun că elevii au dreptul la intimitate, iar contestatarii au argumentat că părinții au dreptul să știe ce se întâmplă cu copiii lor.

Ceartă între Gavin Newsom şi Elon Musk

Gavin Newsom a răspuns pe platforma X la ameninţările lui Elon Musk de a pleca din California, amintindu-i că "s-a pus în genunchi", aluzie la faptul că a trecut în tabăra lui Donald Trump, după ce candidatul republican a scris în 2022 că Musk e genul de persoana care "ar cădea în genunchi și ar implora" dacă i s-ar cere acest lucru. "Tu nu te ridici niciodată din genunchi" i-a răspuns Musk lui Newsom.

Newsom, care este considerat drept un potenţial înlocuitor al lui Joe Biden în calitate de candidat democrat pentru Casa Albă, s-a confruntat de multe ori cu conservatorii pe problemele de gen din şcolile din California. Anul trecut, el a semnat o lege care stabileşte amenzi pentru şcolile care interzic manuale în care apar persoane LGBTQ sau alte grupuri marginalizate.

Potrivit Reuters, în ultimii ani, Elon Musk a devenit tot mai vocal în ceea ce privește orientările sale politice și a criticat adesea administrația Biden și Partidul Democrat, pe subiectul drepturilor transsexualilor sau al imigrației.

Musk, a cărui avere este estimată de revista Forbes la 252 de miliarde de dolari, şi-a declarat sâmbătă public susţinerea pentru Donald Trump, după tentativa de asasinat. Iar The Wall Street Journal a scris pe 16 iulie că Elon Musk intenționează să doneze aproximativ 45 de milioane de dolari în fiecare lună unui comitet de acţiune politică care îl susține pe Donald Trump pentru președinția SUA.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri externe » Elon Musk anunţă că va muta sediile SpaceX și X din California, guvernată de democraţi, după o lege despre elevii transgenderi