Antena Meniu Search
x

Erdogan, primit cu fast la Budapesta. Ungurii și turcii vor fi "câștigători împreună în secolul al XXI-lea", anunță Viktor Orban

Vizita lui Erdogan la Budapesta a coincis cu aniversarea a 100 de ani de relaţii diplomatice între Turcia şi Ungaria. Liderul turc a fost primit cu tot fastul de preşedinta Ungariei şi de premierul Orban, care i-a făcut un dar de cunoscător. Erdogan este pasionat de cai, dar a stat departe de echitaţie după ce un armăsar nărăvaş l-a aruncat din şa acum 20 de ani.

de Redactia Observator

la 19.12.2023, 21:53

Vezi și

Premierul Ungariei a primit, la schimb, o maşină electrică fabricată în Turcia şi s-a lăudat pe reţelele de socializare că a făcut cea mai bună afacere din viaţa lui. "Am dat un cal putere şi am primit 435", a postat după ce a testat automobilul.

Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei: "Anul viitor încep exporturile în Europa. Aceasta este prima maşină ajunsă în Europa, este a dumneavoastră."

Este a doua vizită a lui Erdogan în Ungaria, semn al apropierii dintre cei doi lideri. Turcia şi Ungaria au multe în comun. Sunt singurele ţări care nu au ratificat aderarea Suediei la NATO şi unicele state membre NATO care au încă relaţii deschise cu Rusia. De altfel, cei doi au discutat şi despre războiul din Ucraina.

Recep Tayyip Erdoğan, președintele Turciei: "Ne concentrăm pe o soluție diplomatică în Ucraina. Încurajăm asta și am exprimat-o de la început. Ar trebui să actualizăm procesul neîncheiat de la Istanbul."

Pe acelaşi subiect

La masa negocierilor, Ungaria a fost de acord să importe gaz metan din Turcia, de anul viitor, ca să evite dependenţa de Rusia.

Marele plan al Turciei și Ungariei

"Marele plan" este ca turcii şi ungurii să fie "câştigători împreună în secolul al XXI-lea", a declarat luni premierul ungar Viktor Orban, după semnarea unui acord bilateral de parteneriat strategic prioritar cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, relatează MTI.

Viktor Orban a subliniat într-o conferinţă de presă după semnarea tratatului că, "în limbajul diplomaţiei, aceasta exprimă cea mai puternică posibil cooperare amicală, frăţească şi politică".

Premierul ungar a adăugat că, deşi ungurii au "pierdut secolul anterior", acum planul este de a "câştiga secolul XXI", fapt pentru care Ungaria îşi caută aliaţi. "La aceasta se referă acest statut de prioritate strategică", a precizat el.

Tot luni, o companie turcă şi una ungară din sectorul apărării au anunţat crearea unei societăţi mixte vizând dezvoltarea şi producţia de vehicule de luptă blindate turceşti Gidran la un centru din Gyor (vestul Ungariei).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Erdogan, primit cu fast la Budapesta. Ungurii și turcii vor fi "câștigători împreună în secolul al XXI-lea", anunță Viktor Orban