Antena Meniu Search
x

Filmare din dronă cu un atac furibund al ruşilor după ce ucrainenii au trecut Niprul şi au eliberat satul Dachi în Herson. Kievul a făcut progrese pe toate fronturile

Război în Ucraina. Președintele Volodimir Zelenski a anunţat luni noapte că ucrainenii au făcut progrese pe toate fronturile în cadrul contraofensivei. Bloggerii militari ruşi confirmă că un grup de ucraineni a obţinut poziţii peste Nipru, în zona Podului Antonovski şi că forţele ruse s-au retras dintr-un mic sat din zonă, Dachi. Ucraina spune că a făcut progrese de la lansarea contraofensivei, dar forţele ruse continuă să deţină controlul asupra unor zone întinse.

de Redactia Observator

la 10.07.2023, 14:30

Vezi și

Volodimir Zelenski nu a oferit detalii despre avansul ucrainenilor, dar comentatorii pro-ruși au confirmat că un grup de soldaţi ucraineni a trecut râul Nipru și a cucerit un sat de pe malul unde s-au retras ruşii toamna trecută, în Herson.

Bloggerii militari ruşi au publicat imagini surprinse din dronă cu un BTR-82A rusesc, vehicul blindat de transport de trupe, în timp ce trage spre pozițiile ucrainene de pe malul stâng al Niprului şi oferă sprijin pentru evacuarea soldaţilor ruşi. Filmarea confirmă informaţiile despre despre debarcarea unui grup de recunoaștere ucrainean în zonă.

Bloggerul militar pro-rus Rybar a confirmat şi el că ucrainenii au reuşit să câştige poziţii peste Nipru. "În direcția Herson, forţele ucrainene încearcă să extindă punctul de sprijin obţinut în zona podului Antonovski și a satului Dachi. Sunt lansate lovituri intensive aeriene și de artilerie împotriva forțelor inamice de pe ambele maluri ale Niprului.", a relatat Rybar marţi dimineaţă.

Ucrainenii au eliberat satul Rivnopil, din regiunea Donețk şi satul Dachi din Herson

Pe acelaşi subiect

Un alt propagandist rus Sasha Kots a transmis şi el că forțele ruse s-au retras din Dachi, un mic sat situat pe malul stâng al Niprului, lângă podul Antonovski. Ucrainenii au obţinut aici ceea ce în termeni militari se numete "un cap de pod". Potrivit acestuia în jur de 50 de soldaţi ucraineni au trecut Niprul.

"În ultima săptămână, activitatea inamicului peste Nipru în zona podului Antonovski a crescut anormal. Intensitatea traversărilor către țărmul nostru de-a lungul râului de mică adâncime a crescut mult. Astăzi trebuie să afirmăm că ucrainenii au ocupat poziţii pe malul stâng și încearcă să mărească capul de pod. Grupurile noastre din această zonă sunt evacuate cu lupte pentru a nu fi separate de forțele principale" a scris luni pe contul de Telegram Sasha Kots. 

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Anna Maliar, a transmis luni că forțele ucrainene au eliberat şi satul Rivnopil, din regiunea Donețk. Este situat la vest de un grup de așezări recucerite recent de ucraineni în cadrul operațiunilor de contraofensivă. Ucrainenii au publicat şi imagini video cu momentul în care pozează alături de drapelul ucrainean în Rivnopil. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Volodimir Zelenski: Astăzi, războinicii noştri au avansat în toate direcţiile, iar aceasta este o zi fericită!

Într-un mesaj video publicat luni noapte dintr-un tren după ce a vizitat pozițiile din prima linie, Zelenski a descris ziua de luni drept o "zi fericită" și a spus că trupele sale "au avansat în toate direcțiile" pe front.

"Astăzi - frontul. Regiunea Donetsk, Zaporizhzhia. Războinicii noştri, poziţiile noastre de front, zonele de operaţiuni active pe front. Astăzi, războinicii noştri au avansat în toate direcţiile, iar aceasta este o zi fericită. Le-am urat băieţilor mai multe zile ca aceasta", spune liderul ucrainean în mesajul zilnic către popor. 

"Am făcut o vizită la unităţile din Khortytsia care s-au distins în mod eroic în bătălia de la Bakhmut. Bravo, războinici! Apoi, puşcaşii noştri marini - foarte puternici, foarte precişi. Vă mulţumim că aţi făcut tot posibilul pentru a salva vieţile războinicilor noştri. Apoi Tavria, sudul, frontul. A fost o zi plină, multe emoţii... Am fost onorat să îi premiez pe războinicii noştri, să le mulţumesc personal, să le strâng mâna. Vă mulţumesc pentru toate cuvintele de susţinere, băieţi! Mulţumesc pentru îmbrăţişările voastre, foarte calde, tuturor celor care au fost astăzi", mai spune Zelenski. 

El precizează că a înmânat două Stele de Aur ale Eroului Ucrainei - căpitanului Oleh Olyva, comandantul companiei aeromobile a Brigăzii 81-a separate de asalt aeropurtat, şi maiorului Serhiy Dudin, comandantul adjunct al batalionului de marină al Brigăzii 35-a separate. "Într-adevăr, sunt nişte oameni extraordinari, vă mulţumesc!", afirmă Zelenski.

Zelenski s-a deplasat în regiunea Doneţk, lângă frontul din est

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a deplasat luni în regiunea Doneţk, lângă frontul din estul Ucrainei, a anunţat preşedinţia ucraineană într-un comunicat, într-un moment în care armata sa desfăşoară o contraofensivă în această zonă şi în sud. Volodimir Zelenski "a vizitat unităţi ale forţelor armate ale grupului operaţional şi strategic Hortiţea", alături de comandantul forţelor terestre ucrainene, Oleksandr Sîrskîi, şi a acordat decoraţii unor soldaţi, potrivit preşedinţiei ucrainene.

"Ţin să vă mulţumesc, să vă recompensez pe toţi şi să strâng mâna cu o mare gratitudine, vouă, familiilor voastre, părinţilor voştri", a declarat şeful statului ucrainean, adresându-se militarilor. "Ucraina este mândră de fiecare dintre voi", a subliniat Zelenski.

În timpul deplasării sale, Volodimir Zelenski s-a oprit la o benzinărie şi a făcut mai multe selfie-uri cu militari prezenţi acolo, potrivit unor imagini difuzate pe canalul Telegram.

Preşedintele ucrainean vizitează constant forţele armate ale ţării sale, lângă sau chiar pe front, spre deosebire de omologul său rus Vladimir Putin, care are numai rare apariţii publice. Ucraina desfăşoară de la începutul lui iunie o contraofensivă menită să elibereze teritoriile ocupate de Moscova în est şi în sud, revendicând în acest stadiu eliberarea a circa zece localităţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Filmare din dronă cu un atac furibund al ruşilor după ce ucrainenii au trecut Niprul şi au eliberat satul Dachi în Herson. Kievul a făcut progrese pe toate fronturile