Antena Meniu Search
x

Fotbalistele din Afganistan, îndemnate să-și șteargă trecutul: ”Ardeți echipamentele, renunțați la poze și la numele voastre”

Fostul căpitan al naţionalei feminine de fotbal din Afganistan le-a cerut jucătoarelor să-și șteargă conturile de pe rețelele de socializare, să-și șteargă identitățile publice și să-și ardă echipamentele, viața lor fiind acum pusă în pericol, după revenirea talibanilor la putere.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 19.08.2021, 10:19

Fotbalistele din Afganistan, îndemnate să-și șteargă trecutul: ”Ardeți echipamentele, renunțați la poze și la numele voastre”
Fotbalistele din Afganistan, îndemnate să-și șteargă trecutul: ”Ardeți echipamentele, renunțați la poze și la numele voastre” - Profimedia Images

Khalida Popal, care se află la Copenhaga, a declarat într-un interviu pentru Reuters că militanții au ucis, au violat și au lovit cu pietre femeile în trecut, iar fotbalistele au toate motivele să se sperie de ceea ce ar putea să însemne viitorul lor.

Cofondatoarea ligii afgane de fotbal feminin a spus că și-a folosit întotdeauna vocea pentru a încuraja femeile tinere „să rămână puternice, să fie îndrăznețe, să fie vizibile”, dar acum are un mesaj diferit.

"Astăzi le sun și le spun, renunțați la numele voastre, la identitățile voastre, ștergeți fotografiile pentru propria voastră siguranță. Chiar le spun să-și ardă sau să scape de uniformele lor de la echipa națională. Iar acest lucru este foarte dureros pentru mine, în calitate de activist care s-a ridicat în picioare și a făcut tot posibilul pentru a obține și câștiga acea identitate ca jucătoare a echipei naționale feminine. Să câștigăm acea insignă pe piept, să avem dreptul să ne jucăm și să ne reprezentăm țara, am fost extrem de mândre”, a spus Khalida Popal.

Afganistanul va fi condus cu legea islamică de talibani

Pe acelaşi subiect

În timpul guvernării lor din 1996-2001, ghidați de legea islamică, talibanii au oprit femeile să lucreze. Fetelor nu li se permitea să meargă la școală, iar femeile trebuiau să poarte burqa pentru a ieși afară, însă asta doar dacă erau însoțite de o rudă de sex masculin.

Cei care au încălcat regulile au suferit uneori umilințe și bătăi publice de către poliția religioasă a talibanilor.

Acum, talibanii au spus că vor respecta drepturile femeilor în cadrul legii islamice.

Popal a spus că fotbalul le-a permis femeilor să ia o poziție puternică pentru drepturile lor și să-i sfideze pe cei care ar încerca să le reducă la tăcere.

Femeile din Afganistan trăiesc în teroare de la revenirea talibanilor la putere

"Le este atât de frică. Sunt îngrijorate, se sperie, nu doar jucătoarele, ci și activistele ... nu au la cine să meargă, să caute protecție, să ceară ajutor dacă sunt în pericol", a spus ea. „Le este teamă că oricând cineva va bate la ușa lor”, a mai spus ea. 

„Ceea ce vedem acum este o țară care se prăbușește. Toată mândria și fericirea de a fi acolo pentru a împuternici femeile și bărbații țării a fost risipită”, a mai spus ea. 

Un purtător de cuvânt al FIFA a declarat că organismul mondial de fotbal împărtășește „îngrijorarea” în ceea ce-i privește pe toți cei afectați de situația din Afganistan. "Suntem în contact cu Federația de Fotbal din Afganistan și cu alte părți interesate și vom continua să monitorizăm situația locală și să oferim sprijinul nostru în săptămânile și lunile următoare."

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Fotbalistele din Afganistan, îndemnate să-și șteargă trecutul: ”Ardeți echipamentele, renunțați la poze și la numele voastre”