Antena Meniu Search
x

Video Franţa şi-a luat rămas-bun de la Jean-Paul Belmondo. Macron, discurs emoţionant lângă sicriu, la Domul Invalizilor din Paris

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, prezent joi la Domul Invalizilor pentru a-l omagia pe Jean-Paul Belmondo, a spus despre marele actor că a întruchipat "cei 30 de ani glorioşi ai Franţei" şi a fost "prietenul pe care fiecare dintre noi l-ar fi vrut alături”. Sicriul cu trupul neînsufleţit al actorului a părăsit curtea pe muzica lui Ennio Morricone, coloana sonoră din emblematicul film „Le Professionnel”. Presa franceză a asemănat momentul emoţionant cu finalul unui film.

de Redactia Observator

la 10.09.2021, 20:08

Vezi și

Franţa şi-a luat rămas bun de la unul dintre cei mai îndrăgiţi actori. Jean Paul Belmondo a fost înmormântat joi, în prezenţa familiei şi prietenilor, într-o ceremonie privată. Ieri, însă, Domul Invalizilor din Paris a fost cadrul unui omagiu naţional. Artistul a murit luni, la vârsta de 88 de ani

Acoperit de drapelul francez, sicriul purtat de militari a fost adus în curtea interioară a Domului Invalizilor. Acolo, membrii familiei, celebrităţi ale filmului şi muzicii, politicieni, dar şi oameni obişnuiţi, admiratori ai marelui artist, au venit să-şi ia rămas bun. "Acolo unde este acum, sunt convins că zâmbeşte, ca întotdeauna, şi este foarte bucuros de acest omagiu", spune Victor Belmondo. "Îţi mulţumim, bunicule, pentru că ne-ai dăruit atâta bucurie. Îţi mulţumim pentru că ne-ai împărtăşit spiritul tău pozitiv!"

Fanfara Gărzii Republicane a intonat imnul naţional în onoarea celui care devenise un adevărat simbol al Franţei. Iar preşedintele Emmanuel Macron l-a descris drept o comoară naţională: "Jean-Paul Belmondo era din familie. Frate, văr, unchi, prieten seducător, tată extraordinar, erou cu o mie de chipuri care, în cariera sa, a trăit o mie de vieţi. Îl iubim pe Jean-Paul Belmondo pentru că ne seamănă. A fost prietenul pe care fiecare l-ar fi vrut alături. A fost fiul pe care orice părinte şi l-ar fi dorit. Adio, Bebel! Trăiască Republica, trăiască Franţa!"

Curtea Domului Invalizilor a devenit neîncăpătoare. Cu ochii în lacrimi, mii de oameni care au vrut să-şi ia rămas bun au urmărit ceremonia pe panouri uriaşe. Astăzi, legenda cinematografiei franceze a fost condusă pe ultimul drum în cadrul unei ceremonii private, la care au participat doar apropiaţii. În faţa catedralei în care a avut loc slujba religioasă, fanii au format loc de pelerinaj.

Alintat "Bebel", Jean Paul Belmondo, a jucat în peste 80 de filme în cariera sa care s-a întins pe jumătate de secol. S-a remarcat, deopotrivă, ca actor de comedie, dar şi în filmele cu gangsteri, în roluri ce îi veneau mănuşă după ce în tinereţe a fost pasionat de box şi fotbal. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Franţa şi-a luat rămas-bun de la Jean-Paul Belmondo. Macron, discurs emoţionant lângă sicriu, la Domul Invalizilor din Paris