Antena Meniu Search
x

Galerie foto Imagini de la cel mai bombardat loc din lume: Valea Ulcioarelor din Laos

În centrul Laosului se află unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planeta noastră – Valea Ulcioarelor. Locaţia în sine nu ar fi atât de remarcabilă dacă nu ar exista sute de borcane uriașe create de oameni cu mii de ani în urmă pe teritoriul său.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 04.02.2021, 21:39

  • Doar câteva dintre secțiunile văii sunt deschise.
  • O parte a teritoriului este încă presărată cu bombe neexplodate.

Imagini impresionante în Valea Ulcioarelor, o zonă din nordul Laosului, în apropiere de orașul Phonsavan. Peisajul este presărat cu aproximativ cinci mii de vase de piatră, dar și cu sute de cratere după bombardamentul masiv al războiului din Vietnam.

Bombele scoase din funcțiune sunt vizibile la fiecare pas

Pentru turiștii care vizitează zona, doar câteva dintre secțiunile văii sunt deschise, din cauza faptului că odată ce regiunea Xianghuang a fost supusă unor bombardamente serioase de către Forțele Aeriene ale SUA şi, deşi au trecut câteva decenii de atunci, o parte a teritoriului este încă presărată cu bombe neexplodate, potrivit estatelite.ru.

Bombele scoase din funcțiune de toate dimensiunile au devenit subiectul „arhitecturii populare” și sunt vizibile la fiecare pas, pe lângă ulcioarele uriaşe care nu pot face decât să atragă atenţia.

În timpul războiului din 1964-1973, bombele americane au subminat regiunea, astfel că teritoriul este înconjurat cu milioane de bombe neexplodate. Nu numai că multe ulcioare au fost deteriorate și distruse în urma bombardamentelor, dar accesul la majoritatea locațiilor este încă limitat și extrem de periculos.

Din cauza riscului de detonare a unor încărcături vechi, în unele situri turistice cercetările arheologice sunt foarte limitate. Desigur, toate acestea afectează negativ dezvoltarea turismului în regiune.

Oamenii de știință au stabilit că perioada apariției vaselor datează din 500 î.Hr. - 500 d.Hr. (epoca fierului). În acest moment, în vale au fost găsite peste 90 de locuri de amplasare a ulcioarelor, al căror număr variază de la 1 la 392 de bucăți. În diametru, dimensiunile vaselor variază de la 1 la 3 metri, sunt sculptate din stâncă și au o formă cilindrică. Multe ulcele au franjuri la gaură, ceea ce sugerează că aveau capace. În interiorul și în apropierea ulciorelor megalitice, au fost găsite dinți, mărgele de sticlă, fragmente de piatră ceramică și articole din bronz și țesuturi osoase.

În prezent, Laos încearcă să obțină statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO pentru Valea Ulcioarelor, dat fiind faptul că un astfel de loc nu este doar foarte neobișnuit, ci și de mare interes pentru cercetători.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Imagini de la cel mai bombardat loc din lume: Valea Ulcioarelor din Laos