Galerie foto

Imagini de la cel mai bombardat loc din lume: Valea Ulcioarelor din Laos

De Larisa Andreescu.
Publicat: 04.02.2021, 21:33.
Actualizat: 04.02.2021, 21:39

În centrul Laosului se află unul dintre cele mai misterioase locuri de pe planeta noastră – Valea Ulcioarelor. Locaţia în sine nu ar fi atât de remarcabilă dacă nu ar exista sute de borcane uriașe create de oameni cu mii de ani în urmă pe teritoriul său.

Valea Ulcioarelor din Laos

Valea Ulcioarelor din Laos este cel mai bombardat loc din lume

Profimedia

Imagini impresionante în Valea Ulcioarelor, o zonă din nordul Laosului, în apropiere de orașul Phonsavan. Peisajul este presărat cu aproximativ cinci mii de vase de piatră, dar și cu sute de cratere după bombardamentul masiv al războiului din Vietnam.

Bombele scoase din funcțiune sunt vizibile la fiecare pas

Pentru turiștii care vizitează zona, doar câteva dintre secțiunile văii sunt deschise, din cauza faptului că odată ce regiunea Xianghuang a fost supusă unor bombardamente serioase de către Forțele Aeriene ale SUA şi, deşi au trecut câteva decenii de atunci, o parte a teritoriului este încă presărată cu bombe neexplodate, potrivit estatelite.ru.

Bombele scoase din funcțiune de toate dimensiunile au devenit subiectul „arhitecturii populare” și sunt vizibile la fiecare pas, pe lângă ulcioarele uriaşe care nu pot face decât să atragă atenţia.

În timpul războiului din 1964-1973, bombele americane au subminat regiunea, astfel că teritoriul este înconjurat cu milioane de bombe neexplodate. Nu numai că multe ulcioare au fost deteriorate și distruse în urma bombardamentelor, dar accesul la majoritatea locațiilor este încă limitat și extrem de periculos.

Din cauza riscului de detonare a unor încărcături vechi, în unele situri turistice cercetările arheologice sunt foarte limitate. Desigur, toate acestea afectează negativ dezvoltarea turismului în regiune.

Oamenii de știință au stabilit că perioada apariției vaselor datează din 500 î.Hr. - 500 d.Hr. (epoca fierului). În acest moment, în vale au fost găsite peste 90 de locuri de amplasare a ulcioarelor, al căror număr variază de la 1 la 392 de bucăți. În diametru, dimensiunile vaselor variază de la 1 la 3 metri, sunt sculptate din stâncă și au o formă cilindrică. Multe ulcele au franjuri la gaură, ceea ce sugerează că aveau capace. În interiorul și în apropierea ulciorelor megalitice, au fost găsite dinți, mărgele de sticlă, fragmente de piatră ceramică și articole din bronz și țesuturi osoase.

În prezent, Laos încearcă să obțină statutul de Patrimoniu Mondial UNESCO pentru Valea Ulcioarelor, dat fiind faptul că un astfel de loc nu este doar foarte neobișnuit, ci și de mare interes pentru cercetători.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

PARTENERI
Imagini rare cu Elena Matei din adolescență! Cât de mult s-a schimbat finalista de la Chefi la cuțite / GALERIE FOTO
spynews.ro
Horoscopul zilei de 17 iunie 2021. Berbecii sunt pregătiți să se afirme. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Detalii absolut șocante! Cum s-a sinucis, de fapt, Ionel după ce a omorât-o pe Andreea în fața fetiței de 5 ani
gandul.ro
Toni Iuruc pregătește o surpriză scumpă pentru Simona Halep! Unde a fost surprins viitorul soț al sportivei | GALERIE FOTO
prosport.ro
Se întâlnește cu fostul pe ascuns! Toți credeau că ea suferă, dar iată că nu e așa. S-a întors în brațele primului ei soț
redactia.ro
Thalia, spectacol în costum de baie. Artista s-a lăsat filmată din toate unghiurile
tvhappy.ro
Ce căuta șeful DNA cu politicienii la meci plus alte 6 momente care m-au făcut să mă întreb: „Măi, nene, dar pe ce lume trăim?”
libertatea.ro
Simona Halep, cerută de soție de Toni Iuruc! Cum arată inelul de logodnă
GSP
Atenție! Proprietarii de centrale termice vor plăti tot mai mult
money.ro
Detalii de ultimă oră despre starea lui Michael Schumacher: „Îl văd de două ori pe lună! Nu îl las în pace!”
as.ro
Alexandru a murit la vârsta de 23 de ani, după ce a trecut prin 5 intervenţii chirurgicale. Tânărul era cunoscut de mii de români: "Rămas bun, prieten drag!"
as.ro
Lautaro Martinez și Antonio Conte s-au mutat în ring după scandalul uriaș de la Inter – AS Roma 3-1. Ionuț Radu a fost martor la „bătaie”
as.ro