Antena Meniu Search
x

Impune Rusia legea marțială? Vladimir Putin a convocat azi Consiliul de Securitate. Rușii au început să plece din țară

Vladimir Putin va avea astăzi, la o săptămână de la declanșarea războiului în Ucraina, o întâlnire cu membrii Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, potrivit jurnaliștilor de la RIA. Unii analişti ruși iau în calcul inclusiv decretarea legii marţiale în Rusia, deși Kremlinul a negat astăzi această variantă. 

de Redactia Observator

la 03.03.2022, 14:10

Impune Rusia legea marțială? Vladimir Putin a convocat azi Consiliul de Securitate. Rușii au început să plece din țară
Impune Rusia legea marțială? Vladimir Putin a convocat azi Consiliul de Securitate. Rușii au început să plece din țară - Profimedia

Potrivit jurnaliștilor de la RIA, Vladimir Putin a convocat astăzi, 3 martie, o întâlnire cu membrii Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, deși sursele din presă vorbeau despre o întâlnire neplanificată pentru vineri, 4 martie. 

”Un analist politic de top din Rusia analizează zvonul zilei. Ar putea Rusia să introducă legea marțială vineri, dând guvernului puteri extraordinare de a face aproape orice? Unul dintre motivele pentru care mulți ruși fug din țară săptămâna aceasta este pentru că se tem că Putin ar putea ordona o mobilizare generală, împiedicând bărbații aflați la vârsta de luptă să părăsească țara sau pur și simplu să închidă granițele. Așa ceva ar fi fost de neconceput în urmă o săptămână.” a relatat pe Twitter jurnalistul Andrew Roth de la The Guardian. 

Tatiana Stanovaya, analist politic la Carnegie Moscow Center, a vorbit despre acest scenariu într-un mesaj pe Twitter: ”Consiliul Federației va avea o ședință neplanificată inițial pe 4 martie. Mulți oameni scriu acum că scopul acestei întâlniri este adoptarea legilor anti-criză. Dar există o altă posibilitate - decretarea legii marțiale. Sincer vorbind, nu vreau să stârnesc panică, dar cred că acest scenariu este cel mai logic. Decretarea legii marțiale va permite autorităților să introducă cenzura militară, să sporească secretomania activităților statului și a acțiunilor organelor locale, să interzică toate mitingurile și întâlnirile, să interzică activitatea organizațiilor publice, internaționale și străine care subminează securitatea țării și așa mai departe. Lista este lungă - motivul principal este necesitatea de a obține controlul total asupra spațiului informațional, de a preveni răspândirea „partidului păcii” în întregul sistem (să-i închidă gura), de a perturba pe cât posibil internetul fără orice dramă. .. (este mai costisitor și durează mai mult timp să o faci pe bucăți), de a-i prinde pe toți cei care scriu sau spun lucruri indezirabile și să pună restricții de mișcare”. 

Mulți ruși au început să plece din țară

Ipoteza este luată în calcul și de serviciile de informați ucrainene care au transmis că Putin ar putea lua în considerare impunerea legii marțiale în Rusia pe 4 martie, potrivit jurnalistului Illia Ponomarenko de la Kyiv Independent. Kremlinul a negat zvonurile despre legea marțială și interdicția pentru bărbații de vârstă militară de a părăsi Rusia, potrivit The Moscow Times. Kremlinul a numit „false” zvonurile despre legea marțială și interdicția pentru bărbații de vârstă militară de a părăsi Rusia și a transmis că nu știe dacă Moscova va confisca sau naționaliza proprietățile străinilor din Rusia, spunând că contrasancțiunile sunt elaborate de cabinetul de miniștri. 

Între timp, jurnaliștii occidentali relatează că viața în Rusia se deteriorează extrem de rapid sub povara sancțiunilor care au prăbușit rubla și economia rusă. ”Mulți dintre prietenii mei își fac bagajele și pleacă din țară. Cardurile lor sunt blocate. Sunt cozi uriașe la bancomate. Zvonuri că granițele se vor închide în curând. "Ce am făcut? Cum nu l-am oprit mai devreme?” mi-a spus un prieten ieri” a povestit pe Twitter Francesca Ebel, jurnalistă AP, fost corespondent la Moscova. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Impune Rusia legea marțială? Vladimir Putin a convocat azi Consiliul de Securitate. Rușii au început să plece din țară