Antena Meniu Search
x

Curs valutar

NYT: Ismail Haniyeh, asasinat de Mossad cu o bombă ascunsă acum 2 luni. Eșec catastrofal al iranienilor. Ayatollahul, trezit din somn după atac

Liderul politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, a fost asasinat în cursul nopţii de marţi spre miercuri la Teheran cu un dispozitiv exploziv ascuns cu două luni înainte într-un complex rezidenţial puternic păzit din nordul capitalei iraniene, dezvăluie The New York Times (NYT). Informaţia apare după ce un alt lider Hamas din Fâşia Gaza a declarat joi pentru Reuters că Haniyeh a fost ucis de o rachetă care a ţintit direct camera imobilului unde se afla.

de Redactia Observator

la 02.08.2024 , 23:39

Ismail Haniyeh, asasinat de Mossad
Ismail Haniyeh, asasinat de Mossad cu o bombă ascunsă acum 2 luni. Eșec catastrofal al iranienilor. Ayatollahul, trezit din somn după atac - X

Liderul politic al Hamas Ismail Haniyeh a fost asasinat cu un dispozitiv exploziv introdus pe ascuns în clădirea complexului din Teheran în care a fost cazat, relatează NYT, citând șapte oficiali din Orientul Mijlociu, inclusiv doi iranieni și un oficial american. Bomba a fost ascunsă în clădire cu două luni în urmă şi a fost detonată de la distanță după ce s-a confirmat că se afla în camera lui Ismail Haniyeh. În explozie a fost ucis și un bodyguard.

Cum a fost asasinat Ismail Haniyeh

Reşedinţa respectivă este administrată și protejată de Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice și face parte dintr-un complex cunoscut sub numele de Neshat, situat într-un cartier de lux din nordul Teheranului. Explozia a zguduit clădirea, a spart ferestre și a provocat prăbușirea parțială a unui perete exterior. O imagine care a început să circule joi pe reţelele de socializare pare să confirme aceste informaţii. 

Articolul continuă după reclamă

Potrivit oficialilor din Orientul Mijlociu citaţi, Ismail Haniyeh, care conducea din Qatar biroul politic al Hamas, a fost cazat de mai multe ori în reşedinţa respectivă când a vizitat Teheranul în trecut. Oficialii iranieni și cei ai Hamas au declarat miercuri că Israelul este responsabil pentru asasinat.

Pe acelaşi subiect

Mai mulți oficiali americani au confirmat informaţiile, sub protecţia anonimatului. Israelul nu a revendicat oficial asasinatul, dar oficiali israelieni din serviciile de informații au informat Statele Unite și alte guverne occidentale cu privire la detaliile operațiunii imediat după ce a avut loc, au spus cinci oficiali din Orientul Mijlociu. Miercuri, secretarul de stat Anthony Blinken a declarat că Statele Unite nu au fost informate în avans despre planul de asasinare.

Asasinarea lui Ismail Haniyeh amenință să declanșeze un alt val de violență în Orientul Mijlociu și să arunce în aer negocierile în curs pentru a pune capăt războiului din Gaza. Haniyeh era un negociator de top în discuțiile de încetare a focului.

Eșec catastrofal al serviciilor de informații și de securitate din Iran

În ultimele zile a circulat versiunea potrivit căreia Israelul l-a ucis pe Ismail Haniyeh cu o rachetă lansată dintr-o dronă sau dintr-un avion, un atac similat cu cel asupra unei baze militare din Isfahan în luna aprilie. Versiunea folosirii unei rachete a ridicat semne de întrebare legate de modul în care a putut trece de sistemele iraniene de apărare aeriană din capitală.

Potrivit NYT, asasinii au reușit să exploateze o breşă de securitate în apărarea Iranului. Deşi se presupune că acel complex este bine păzit, asasinii au putut instala o bombă care a rămas ascunsă timp de multe săptămâni înainte de a fi detonată. A fost un eșec catastrofal al serviciilor de informații și de securitate din Iran și o umilinţă uriaşă pentru Corpul Gărzilor Revoluționare Islamice care folosește complexul respectiv pentru întâlniri secrete și protecţia unor invitaţi importanţi. 

Nu este clar cum a fost ascunsă bomba în clădire. Oficialii din Orientul Mijlociu au spus că planificarea asasinatului a durat luni de zile și a necesitat o supraveghere extinsă a complexului. Cei doi oficiali iranieni care au stat de vorbă cu NYT au spus că nu știu nici cum și nici când au fost plantați explozibilii în cameră.

Israelul a decis să efectueze asasinatul în afara Qatarului, unde locuia Haniyeh și unde se află alți lideri din conducerea politică a Hamas. Guvernul din Qatar a mediat negocierile dintre Israel și Hamas pentru încetarea focului în Gaza.

Explozia s-a produs de miercuri în jurul orei locale 2 dimineața şi a provocat daune minime restului de clădire, motiv pentru care s-a presupus că a fost o rachetă. Angajaţii alertaţi de explozie au alergat în camera lui Haniyeh.            Complexul este dotat cu o echipă medicală care a intervenit să-i acorde primul ajutor, dar Ismail Haniyeh a murit pe loc. Echipa a încercat să-l resusciteze şi pe bodyguard, dar și acesta era mort.

Ayatollahul, trezit din somn după atac

În camera alăturată, a fost cazat liderul Jihadului Islamic Palestinian, Ziyad al-Nakhalah, au declarat doi dintre oficialii iranieni. Camera lui nu a fost grav avariată, ceea ce sugerează o planificare precisă în țintirea lui Haniyeh.

Khalil al-Hayya, comandantul adjunct al Hamas din Fâșia Gaza care se afla și el în Teheran, a sosit imediat la fața locului și a văzut cadavrul colegului său. Printre persoanele notificate imediat se numără generalul Ismail Ghaani, comandantul șef al Forțelor Quds, brațul extern al Gărzilor Revoluționare. El l-a anunțat pe liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, în miezul nopții, trezindu-l din somn. 

La patru ore după explozie, Gărzile Revoluționare au publicat declarația că Ismail Haniyeh a fost ucis. Până la ora 7 dimineața, Ali Khamenei i-a convocat deja pe membrii Consiliului Suprem de Securitate Națională pentru o întâlnire de urgență, la care a emis un ordin de a lovi Israelul în semn de răzbunare.

Teheranul se afla deja sub măsuri de securitate sporită din cauza învestirii noului președinte Masoud Pezeshkian. La ceremonie au participat marţi înalți oficiali guvernamentali, comandanți militari și demnitari din 86 de țări. Haniyeh s-a arătat vesel și triumfător în timpul depunerii jurământului de către Pezeshkian, îmbrățișându-l pe noul președinte după ce acesta a rostit discursul inaugural. Cei doi bărbați și-au ridicat mâinile împreună, făcând semnul victoriei.

În Iran, modul în care Ismail Haniyeh a fost asasinat este învăluit în zvonuri. Agenția de știri Tasnim, afiliată Gărzilor, a relatat, citând martori, că un obiect asemănător unei rachete a lovit fereastra camerei sale și a explodat. Cei doi oficiali iranieni, membri ai Gărzilor, au confirmat pentru NYT că explozia a avut loc în camera lui Haniyeh, dar au spus că, potrivit unei investigaţii preliminare, o bombă a fost amplasată acolo cu ceva timp înainte.

Ei au descris precizia și complexitatea atacului ca fiind similare ca tactică cu robotul AI controlat de la distanță, folosit în 2020, de Israel pentru a-l asasina pe cel mai important om de știință al Iranului, Mohsen Fakhrizadeh.

Operațiunile de asasinare în afara țării sunt efectuate în principal de Mossad, serviciul de informații extern al țării. David Barnea, șeful Mossad-ului, a declarat în ianuarie că agenţia sa a fost "obligată" să-i vâneze pe liderii Hamas aflaţi în spatele atacului din 7 octombrie"Va dura timp, așa cum a durat după masacrul de la Munchen, dar îi vom prinde oriunde s-ar afla", a spus Barnea, referindu-se la uciderea sportivilor israelieni de către teroriști la Jocurile Olimpice din 1972.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Ştiri externe » NYT: Ismail Haniyeh, asasinat de Mossad cu o bombă ascunsă acum 2 luni. Eșec catastrofal al iranienilor. Ayatollahul, trezit din somn după atac