Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Liderul suprem al Iranului a ordonat un atac direct asupra Israelului. Cum şi unde ar putea lovi iranienii

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a ordonat un atac asupra Israelului drept răzbunare pentru uciderea liderului politic al mişcării islamiste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh, considerată un eșec umilitor pentru serviciile de securitate de la Teheran, relatează The New York Times (NYT). Nu este clar cu ce forță va răspunde Iranul și dacă își va calibra din nou atacul pentru a evita o escaladare

de Redactia Observator

la 01.08.2024 , 12:49

Liderul suprem al Iranului a ordonat un atac direct asupra Israelului. Cum şi unde ar putea lovi iranienii
Liderul suprem al Iranului a ordonat un atac direct asupra Israelului. Cum şi unde ar putea lovi iranienii - Profimedia

Liderul suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, a dat ordin ca Iranul să lovească direct Israelul, ca represalii pentru uciderea la Teheran a liderului Hamas, Ismail Haniyeh, relatează NYT, citând trei oficiali iranieni, dintre care doi fac parte din Gărzile Revoluţionare.

Ordinul a fost dat miercuri dimineaţă în timpul unei întâlniri de urgenţă a Consiliului Suprem de Securitate al Iranului, la puţin timp după ce Teheranul a anunţat moartea lui Haniyeh. Tot miercuri, Ali Khamenei a ameninţat Israelul cu o "pedeapsă severă".

Iranul și gruparea Hamas au acuzat direct Israelul de asasinat. Israelul, care este în război cu Hamas în Fâșia Gaza, nici nu a revendicat, dar nici nu a negat uciderea lui Ismail Haniyeh, care se afla la Teheran pentru învestirea noului președinte al ţării.

Articolul continuă după reclamă

Cum va răspunde Iranul la asasinarea lui Ismail Haniyeh

Pe acelaşi subiect

Este însă un fapt cunoscut că Israelul a comis un şir lung de asasinate asupra inamicilor săi din străinătate, inclusiv asupra oamenilor de știință din domeniul nuclear și a comandanților militari iranieni.

În luna aprilie, Iranul a efectuat cel mai mare atac direct asupra Israelului din ultimele decenii, lansând sute de rachete și drone drept răzbunare pentru un atac israelian asupra unei ambasade, care a ucis mai mulți comandanți militari iranieni în Damasc, Siria. Atacul iranian respectiv, considerat o demonstrație de forță, a fost anunţat cu mult timp înainte, iar aproape toate rachetele şi dronele au fost doborâte de Israel și aliații săi, pagubele fiind mici şi puţine. 

Potrivit NYT, nu este clar cu ce forță va răspunde Iranul și dacă își va calibra din nou atacul pentru a evita o escaladare. Comandanții militari iranieni au în vedere un nou atac combinat, cu drone și rachete, asupra țintelor militare din vecinătatea  oraşelor Tel Aviv și Haifa, dar vor să evite lovirea civililor, au spus oficialii iranieni.

O altă opțiune luată în considerare este un atac coordonat de Iran cu grupări proxy aliate, precum cele din Yemen, Siria și Irak, pentru un efect maxim, au mai spus aceștia. Khamenei le-a cerut comandanților militari din Gărzile Revoluționare și din armată să pregătească planuri atât pentru un atac, cât și pentru o apărare în cazul în care războiul se extinde și Israelul sau Statele Unite lovesc Iranul, au spus oficialii.

Eşec umilitor pentru serviciile de securitate din Iran

Mulți susținători ai guvernului de la Teheran și oficiali iranieni și-au exprimat indignarea față de eșecul în a preveni asasinarea lui Ismail Haniyeh. Doar câţiva înalți oficiali de securitate ar fi știut unde a fost cazat Haniyeh la Teheran.

În aceste condiţii, ei susţin că prioritar pentru Iran este curăţarea serviciilor de securitate și garantarea siguranței înalților săi oficiali. "Înainte de răzbunare, garantaţi mai întâi siguranța liderului suprem", a spus Alireza Katebi Jahromi, jurnalist și susținător al guvernului iranian, într-o postare pe X.

Pentru oficialii iranieni, asasinarea lui Haniyeh nu este considerată doar eliminarea oportunistică de către Israel a unui duşman, ci este văzută ca un afront la adresa aparatului de securitate care sugerează că oricine din Iran, la orice nivel, ar putea fi vizat și ucis.

Analiştii au evaluat că Iranul nu vrea doar să răzbune uciderea lui Haniyeh, ci să descurajeze Israelul să nu ducă operaţiuni similare pentru uciderea altor inamici puternici, cum ar fi Hassan Nasrallah, liderul Hezbollah, sau generalul Ismail Qaani, comandantul Forţelor Quds care supraveghează grupurile militante din afara Iranului.

"Iranul cel mai probabil crede că nu are altă opțiune decât să riposteze pentru a descuraja alte atacuri israeliene, pentru a-și apăra suveranitatea și pentru a-și păstra credibilitatea în ochii partenerilor săi regionali", a declarat Ali Vaez, analist la International Crisis Group.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se par prea stricte regulile impuse pentru uniforma elevilor?
Observator » Ştiri externe » Liderul suprem al Iranului a ordonat un atac direct asupra Israelului. Cum şi unde ar putea lovi iranienii