Antena Meniu Search
x

Tăcere în Israel şi Iran după atacul "slăbuţ". Teheranul dă semne că nu va răspunde, sugerând o detensionare a situației

Israelul a efectuat un atac aerian în interiorul Iranului, a declarat un oficial american pentru CNN. Lovitura poate reprezenta o escaladare periculoasă a conflictului din Orientul Mijlociu, dar până acum oficialii iranieni au încercat să minimizeze gravitatea operaţiunii. Ministrul de extremă dreapta Itamar Ben Gvir a sugerat că atacul Israelului a fost "slăbuţ!". Un oficial iranian a spus că au fost  interceptate trei drone și a negat că au fost lansate rachete. În ceea ce pare a fi o detensionare a situației, Iranul dă semne că nu are de gând să răspundă. Ce se ştie concret despre atacul Israelului în interiorul Iranului şi cum va răspunde Teheranul. 

de Redactia Observator

la 19.04.2024, 14:05

Tăcere în Israel şi Iran după atacul "slăbuţ". Teheranul dă semne că nu va răspunde, sugerând o detensionare a situației
Tăcere în Israel şi Iran după atacul "slăbuţ". Teheranul dă semne că nu va răspunde, sugerând o detensionare a situației - CNN

Israelul a efectuat o lovitură aeriană în interiorul Iranului, a declarat vineri dimineaţă un oficial american pentru CNN, precizând din start că nu a fost vizată vreo instalaţie nucleară. Statele Unite au fost  informate încă de joi despre o ripostă israeliană planificată în Iran, dar Washingtonul nu a dat undă verde operaţiunii, mai spun sursele citate de CNN. 

SUA nu au fost implicate în atac, dar au fost avertizate cu privire la el, a declarat o sursă oficială pentru NBC. Şi Bloomberg a notat că Israelul a notificat Statele Unite cu 24-48 de ore înainte de atac.

Tototdată israelienii i-au anunţat pe americani că răspunsul lor la atacul iranian de weekend-ul trecut nu va fi unul amplu. SUA au cerut Israelului să nu răspundă la atacul de pe 13 aprilie, pe care Joe Biden l-a numit "fără precedent", dar Israelul a cântărit o ripostă toată săptămâna

Washington Post, care citează un oficial israelian sub rezerva anonimatului, a publicat vineri că atacul - pe care ziarul american îl dă drept sigur - are scopul de a demonstra Iranului că israelienii au capacitatea de a lovi în centrul republicii islamice cu armamentul de care dispun.

Pe acelaşi subiect

Israelul nu-şi va anunţa oficial responsabilitatea din motive stratefice

Tăcere cvasitotală în Israel. Israelul nu și-a revendicat oficial responsabilitatea și nu a comentat atacul care pare să fi vizat o bază militară din provincia Isfahan, unde au fost semnalate explozii. Surse  guvernamentale şi de securitate au declarat pentru Jerusalem Post că din motive stratetige Israelul nu-şi va anunţa oficial responsabilitatea pentru acest atac de tipul "ochi pentru ochi".

Nu este clar de ce surse de la Pentagon au dezvăluit presei americane că Israelul este implicat; ar fi putut să tacă pentru a păstra demnitatea Iranului și a evita escaladarea situației, au mai transmis sursele citate. Ministrul securităţii naţionale din Israel, Itamar Ben-Gvir, politician de extremă-dreapta a reacţionat pe platforma X, sugerând că atacul ţării sale a fost unul "slăbuţ". 

Iranul dă semne că nu are de gând să răspundă

Oficialii iranieni și presa de stat aliniată guvernului au încercat până acum să minimizeze atacul ca fiind slab, fără pagube sau decese. Televiziunea de stat a publicat filmări și imagini pentru a arăta o situaţie calmă în Isfahan și oraşul Tabriz.

Comandantul șef al armatei iraniene a declarat că exploziile care s-au auzit deasupra provinciei Isfahan au fost provocate de sistemele antiaeriene care au tras în ceea ce el a numit un obiect suspect care nu a provocat nicio pagubă, potrivit agenției oficiale de presă IRNA. Apărarea antiaeriană iraniană a interceptat trei drone, a declarat un oficial de la Teheran care a negat că atacul a implicat şi rachete. 

Toate bazele din provincia Isfahan sunt sigure, inclusiv instalaţiile nucleare importante, a informat presa iraniană. Organismul de supraveghere nucleară a ONU a confirmat că nicio instalaţie nucleară iraniană nu a fost avariată.

Riposta vine în urma unui atac fără precedent al Iranului asupra Israelului, despre care Teheranul a spus că este o răzbunare pentru atacul aerian efectuat pe 1 aprilie de israeliani asupra consulatului Iranului din Siria, atac soldat cu morţi. A fost pentru prima dată când Republica Islamică a lansat un atac direct asupra Israelului 

Ulterior mai multe țări, inclusiv SUA, au cerut reținere din partea Israelului pentru a preveni o escaladare, mai ales că războiul Israelului împotriva grupării palestiniene Hamas din Gaza, declanşat toamna trecută, a alimentat tensiuni uriaşe în Orientul Mijlociu. 

Ce urmează? Deşi ministrul iranian de externe Hossein Amir-Abdollahian a avertizat joi că răspunsul Teheranului la orice acțiune militară israeliană va fi "imediat și maxim", o sursă din serviciile de informaţii din Orientul Mijlociu a declarat pentru CNN că nu se așteaptă ca Teheranul să răspundă la acest ultim atac. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Tăcere în Israel şi Iran după atacul "slăbuţ". Teheranul dă semne că nu va răspunde, sugerând o detensionare a situației