Antena Meniu Search
x

”Părintele” programului nuclear iranian, asasinat în apropiere de Teheran

Mohsen Fakhrizadeh, considerat ”părintele” programului nuclear iranian, a fost asasinat în apropiere de Teheran, a anunțat Ministerul iranian al Apărării într-un comunicat.

Alexandru Badea
de Alexandru Badea

la 27.11.2020, 19:18

”Părintele” programului nuclear iranian a fost asasinat în apropiere de Teheran
Imagini de la locul în care a fost asasinat Mohsen Fakhrizadeh, considerat ”părintele” programului nuclear iranian - Profimedia Images
  • Mohsen Fakhrizadeh era şeful departamentului de cercetare şi inovaţie din cadrul Ministerului Apărării din Iran.

Cercetătorul de rang înalt, care lucra în sectorul nuclear, a murit din cauza rănilor, în urma unui atac asupra vehiculului său, comis de către nişte ”terorişti înarmaţi”, după cum au fost numiți de autoritățile de la Teheran.

El a fost grav rănit, după ce maşina sa a fost luată la țintă de atacatori înarmați, iar ulterior echipa de securitate a lui Mohsen Fakhrizadeh i-a luat la țintă pe aceștia.

Medicii sosiți la fața locului au încercat să îl salveze pe Mohsen Fakhrizadeh, însă nu au mai putut face nimic.

Care a fost reacţia la nivel înalt?

"Teroriștii au ucis astăzi un eminent om de știință iranian. Această lașitate care prezintă indicii serioase privind rolul Israelului arată disperarea pentru acte beligerante a făptaşilor", a declarat Mohammad Javad Zarif, ministrul iranian de Externe, pe Twitter.

Ministrul iranian a cerut comunității internaționale să ''condamne acest act de teroare de stat''.

Comandantul Corpului Gărzii Revoluționare Islamice a spus că Iranul va răzbuna uciderea savantului, potrivit bbc.com.

''Asasinarea oamenilor de știință din domeniul nuclear este cea mai evidentă încălcare a hegemoniei globale pentru a împiedica accesul nostru la științele moderne'', a spus generalul-maior Hossein Salami.

Cine a fost Mohsen Fakhrizadeh?

Fakhrizadeh este cel mai renumit om de știință iranian în domeniul nuclear și un ofițer superior al Corpului de elită al Gărzii Revoluționare Islamice. El s-a născut în 1958, în orașul Qom, din Iran.

Potrivit mai multor documente secrete obținute de Israel în 2018, el a condus un program de creare a armelor nucleare.

Profesor de fizică, se spune că a condus Proiectul Amad, presupusul program secret care a fost înființat în 1989, pentru a cerceta potențialul construirii unei bombe nucleare. Proiectul a fost închis în 2003, potrivit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

În 2015, New York Times l-a comparat cu J. Robert Oppenheimer, fizicianul care a condus Proiectul Manhattan care în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a produs primele arme atomice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca marile magazine să fie închise în weekend?

Observator » Stiri externe » ”Părintele” programului nuclear iranian, asasinat în apropiere de Teheran