Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Israelul anunţă că a ucis un comandant important al Hezbollah într-un atac în Beirut. Peste 1.500 de români, blocaţi în Liban

Atacurile dintre Israel şi Hezbollah continuă după ce aproape 600 de oameni şi-au pierdut viaţa în Liban în cel mai mare atac din ultimii zeci de ani. Armata israeliană a anunţat inclusiv uciderea unui comandat al grupării. Conflictul a determinat mii de libanezi să-şi părăsească locuinţele, însă 1.500 de români, majoritatea femei şi copii, sunt în continuare prinşi în Liban, după ce toate zborurile către Beirut au fost anulate.

de Redactia Observator

la 25.09.2024 , 08:38

Cea mai sângeroasă zi din Liban din ultimii 20 de ani a declanşat o serie de atacuri din partea ambelor părţi. Cea de-a treia rundă lansată de Israel a dus ieri şi la uciderea unui comandant Hezbollah.

"Avioanele de luptă ale forţelor aeriene au lovit cu precizie un etaj al unei clădiri unde el, Ibrahim Kobeisi, era prezent alături de alţi comandanţi Hezbollah - cel puţin alţi doi comandanţi şi încă verificăm urmările loviturii. Ibrahim Kobeisi a fost un comandat senior responsabil de rachete, printre care se află şi rachete ghidate", a declarat Daniel Hagari, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene.

Hezbollah a răspuns la atacuri

Vezi și

La rândul său, Hezbollah a anunţat că a vizat ieri o bază militară israeliană în apropiere de Safed, în nordul Israelului şi a lansat 90 de rachete. Premierul israelian spune că nu se va opri din a lovi gruparea teoristă şi că va face tot ce este necesar pentru a-i îndeparta pe militanţi de la graniţa cu ţara sa.

Pe acelaşi subiect

"Nasrallah vă duce către abis. V-am spus să evacuaţi casele unde este un proiectil în sufragerie şi o rachetă în garaj. Cei care au aceste lucruri nu vor mai avea o casă. Vă mai spun un lucru - el face ca ţara voastră să fie în pericol", a spus Benjamin Netanyahu, premierul Israelului.

Mii de libanezi şi-au luat familiile şi au lăsat în urmă munca de-o viaţă, totul pentru şansa de a trăi. Capitala este pregătită deja să găzduiască 10.000 de oameni însă pentru mulţi nu este de ajuns. La graniţia cu Siria s-au format kilometri de maşini cu oameni care încearcă din răsputeri să fugă de bombardamente.

1500 de români, blocaţi în Liban

Toată lumea se teme acum că războiul s-ar putea extinde în toată regiunea.

Iranul a acuzat Israelul că vrea un război regional, iar Turcia avertizează că toată regiunea va fi aruncată în haos. China, Qatarul şi Egiptul au condamnat încălcarea suveranităţii statului libanez. În tabăra cealaltă, Israelul primeşte sprijin american. Washingtonul trimite în regiune trupe suplimentare.

Ministerul de Externe le cere românilor să evite orice călătorie în Liban, iar cei care sunt încă pe teritoriul acestei ţări să plece cât mai repede. 1500 de români trăiesc aici, majoritatea femei şi copii. Pe grupurile de români de pe Facebook, oamenii se plâng că nu mai au cum să fugă de război după ce toate companiile aeriene, inclusiv TAROM, şi-au suspendat zborurile.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să se întâlnească în această seară pentru a discuta situaţia din Liban.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Preferaţi podcasturile şi cărţile de dezvoltare personală, în locul unui psiholog?
Observator » Ştiri externe » Israelul anunţă că a ucis un comandant important al Hezbollah într-un atac în Beirut. Peste 1.500 de români, blocaţi în Liban