Antena Meniu Search
x

ISW: Rusia ar fi testat internetul suveran. S-a obţinut efectul invers: reţelele ruseşti Telegram şi VKontakte au picat, YouTube şi Facebook au redevenit disponibile

Rusia ar fi testat din nou Runet sau "internetul suveran", o infrastructură cibernetică uriaşă prin care Moscova vrea să se desprindă de internetul global şi să-şi creeze propriul internet, informează SkyNews. Nu este clar dacă ruşii au pus în funcţiune tot Runet-ul sau doar părţi componente ale acestuia, cert este că efectul obţinut a fost fix invers.

de Redactia Observator

la 28.02.2024, 17:12

ISW: Rusia ar fi testat "internetul suveran". S-a obţinut efectul invers: reţelele ruseşti Telegram şi VKontakte au picat, YouTube şi Facebook au redevenit disponibile
- Profimedia - imagine ilustrativă

Potrivit ISW (n.red. Institutul pentru Studiul Războiului), ruşii ar fi testat doar un element al sistemului. Totuşi, ce a urmat acestui experiment a fost că reţelele de comunicare ruseşti Telegram şi VKontakte nu au mai fost disponibile pentru o scurtă perioadă, în schimb au fost disponibile fără VPN Facebook şi YouTube.

Nu este prima dată când Rusia face teste cu internetul propriu

Roskomnadzor, autoritatea de reglementare comunicaţiilor din Rusia, a precizat că au existat unele probleme în funcţionalitatea reţelelor de socializare, dar acestea au fost remediate rapid. De asemenea, Anton Tkachev, un înalt oficial din Duma de Stat, a declarat că Roskomnadzor a fost chiar entitatea care a întrerupt comunicaţiile "în timp ce testa și reconfigura porțile de acces pentru a identifica și închide 'blocajele' către conținutul interzis".

Planul Rusiei de a-şi crea un internet propriu sunt mai vechi, dar eforturile pentru punerea în funcţiune a Runet s-au intensificat o dată cu începerea războiului din Ucraina. Ruşii au deja WhatsApp-ul propriu - Telegram, Facebook-ul propriu - VKontakte sau YouTube-ul propriu - Rutube. Nu este prima dată când Moscova testează sistemul sau părţi integrante ale acestuia, în unele situaţii ruşii deconectându-se total de la internetul global.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » ISW: Rusia ar fi testat internetul suveran. S-a obţinut efectul invers: reţelele ruseşti Telegram şi VKontakte au picat, YouTube şi Facebook au redevenit disponibile