Antena Meniu Search
x

Japonia vrea să crească vârsta de consimțământ pentru întreținerea relațiilor sexuale de la 13, la 16 ani. Cum se modifică legea în caz de viol

Un grup de lucru al Ministerului de Justiție japonez a propus creșterea vârstei de consimțământ de la 13 la 16 ani. Propunerea face parte dintr-o revizuire mai amplă a legilor japoneze privind crimele sexuale, după ce mai multe achitări pentru viol din 2019 au provocat proteste.

de Redactia Observator

la 21.02.2023, 08:30

Cum se modifică legea în caz de viol
Japonia vrea să crească vârsta de consimțământ pentru întreținerea relațiilor sexuale de la 13, la 16 an - Shutterstock

Propunerea urmărește, de asemenea, să extindă definiția violului. În prezent, Japonia are cea mai mică vârstă de consimțământ din țările dezvoltate și cea mai mică în grupul G7. În Germania și Italia vârsta este de 14 ani, în Grecia și Franța are 15 ani, iar în Marea Britanie și multe state din SUA vârsta este de 16 ani, potrivit BBC.

Japonia are cea mai mică vârstă de consimțământ în privința relațiilor sexuale

Legea actuală din Japonia înseamnă că victimele violului trebuie să demonstreze că a existat „violență și intimidare” folosite în timpul violului și că a fost „imposibil să reziste” atacului, pentru a obține o condamnare. Panelul nu a schimbat această formulare, ci a adăugat în definiție și alți factori, inclusiv intoxicația, consumul de droguri și controlul psihologic.

Oficialul Ministerului Justiției, Yusuke Asanuma, a spus că acest lucru „nu este menit să le fie mai ușor sau mai dificl victimelor să câștige un caz de viol, ci că ar trebui să facă verdictele „mai dure.

Reexaminarea legilor privind criminalitatea sexuală vine după demonstrații pe scară largă din 2019, după mai multe achitări. Într-un caz, un bărbat a fost eliberat după ce a fost acuzat că a întreținut relații sexuale cu fiica lui adolescentă, deși instanța a fost de acord că a fost împotriva voinței ei. Ulterior, a fost trimis la închisoare după ce procurorii au făcut apel.

În ciuda potențialei modificări a vârstei consimțământului, va exista în continuare o excepție pentru actul sexual între persoane care au cel puțin 13 ani și care au o diferență de vârstă mai mică de cinci ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Japonia vrea să crească vârsta de consimțământ pentru întreținerea relațiilor sexuale de la 13, la 16 ani. Cum se modifică legea în caz de viol