Antena Meniu Search
x

Foto Jeff Bezos renunță la funcția de CEO al Amazon. Compania a raportat vânzări de 100 de miliarde de dolari în ultimele 3 luni din 2020

Jeff Bezos a anunțat că se va retrage în acest an din funcția de CEO al grupului Amazon, urmând ca șeful diviziei cloud, Andy Jassy, să preia conducerea companiei.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 05.02.2021, 00:37

Jeff Bezos
Jeff Bezos - DPA Images / Andrej Sokolow via Hepta
  • Bezos nu se va îndepărta, însă, de firma pe care a fondat-o în anul 1994
  • Miliardarul va deveni președintele executiv al consiliului de administrație al Amazon

Jeff Bezos a înfiinţat Amazon în 1994, în timpul unei excursii cu soția sa, MacKenzie Scott, şi de atunci a transformat librăria online într-un gigant de comerţ electronic cu acoperire globală, într-o serie de categorii diferite, de la gadget-uri la produse alimentare şi până la streaming sau servere.

Sub conducerea lui Bezos, Amazon a depăşit o valoare de piaţă de 1.000 de miliarde de dolari, în ianuarie anul trecut, iar în prezent valorează mai mult de 1.600 de miliarde de dolari. De altfel, doar în ultimele trei luni din 2020, firma a raportat vânzări de 100 de miliarde de dolari.

Acţiunile Amazon au crescut marţi cu aproximativ 1% după închiderea tranzacţiilor, în urma rezultatelor financiare excelente. Per total, acţiunile companiei s-au apreciat aproximativ 4% în 2020 şi au crescut cu aproape 70% doar în ultimele 12 luni.

Jeff Bezos a adunat o avere de 182 de miliarde de dolari

Compania a păstrat secretul privind planurile de succesiune la conducerea sa, deşi analiştii au speculat că Andy Jassy va fi succesorul lui Bezos.

Jassy s-a alăturat Amazon în 1997 şi a condus echipa cloud a serviciilor web Amazon (AWS) de la începuturile sale. El este cel care a decis scoaterea platformei Parler de pe servere, folosită în special de conservatorii americani, după protestele violente de la Capitoliul SUA.

AWS continuă să genereze o mare parte din profitul Amazon.

"Sunt încântat să anunţ că în trimestrul trei voi deveni preşedintele executiv al consiliului de administraţie al Amazon şi Andy Jassy va deveni CEO. În rolul de preşedinte executiv, intenţionez să-mi concentrez energiile şi atenţia asupra noilor produse şi iniţiativelor timpurii. Andy este bine cunoscut în cadrul companiei şi a fost la Amazon aproape atât timp cât am fost şi eu. Va fi un lider remarcabil şi are încrederea mea deplină", a spus Bezos într-un mesaj adresat angajaţilor.

AWS a realizat o creştere a veniturilor de 28% în ultimele trei luni ale anului trecut. Aproximativ 52% din venitul operaţional Amazon a fost atribuit AWS, până în octombrie 2020.

Jassy va trebui să conducă Amazon în contextul îngrijorărilor antitrust ale autorităţilor de reglementare. În octombrie, după o investigaţie de 16 luni asupra practicilor concurenţiale la mari companii de tehnologie, între care Amazon, o subcomisie juridică din Camera Reprezentanţilor a ajuns la concluzia că Amazon, Apple, Facebook şi Google se bucură de o putere de monopol.

Amazon se confruntă cu plângeri antitrust în Uniunea Europeană

Jeff Bezos a declarat că va rămâne implicat în proiecte importante ale Amazon, dar va avea, de asemenea, mai mult timp pentru a se concentra pe Bezos Earth Fund, compania sa de nave spaţiale Blue Origin, publicația The Washington Post şi Amazon Day 1 Fund, informează news.ro.

"Oricât de mult mai dansez step în birou, sunt încântat de această tranziţie. Milioane de clienţi depind de noi pentru serviciile noastre şi mai mult de un milion de angajaţi depind de noi pentru mijloacele lor de trai. A fi CEO al Amazon este o responsabilitate profundă şi care te consumă. Când ai o astfel de responsabilitate, este greu să acorzi atenţie oricărui alt lucru", a spus Bezos în anunţul său intern.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Jeff Bezos renunță la funcția de CEO al Amazon. Compania a raportat vânzări de 100 de miliarde de dolari în ultimele 3 luni din 2020