Antena Meniu Search
x

Mai mulţi evrei au săpat în secret un tunel pe sub New York. Tinerii s-au bătut cu poliţia care a venit să-l astupe

Mai mulţi evrei aparținând unei comunități hasidice din New York au săpat un tunel pe sub mai multe clădiri către o sinagogă istorică din metropola americană. Nu este clar motivul creării tunelului, dar când poliţia a încercat să-l blocheze, bărbaţii s-au opus şi au fost arestaţi. 

de Redactia Observator

la 10.01.2024, 13:34

Vezi și

Marţi a fost haos la sediul mişcării hasidice Chabad-Lubavitch din Brooklyn, New York. Poliţia a fost chemată după descoperirea unui tunel secret care ducea la o sinagogă pe sub mai multe clădiri. Când a fost adus un camion cu beton pentru a umple tunelul, mai mulţi bărbaţi s-au aşezat în pasajul subteran și au refuzat să plece. Rabinul Motti Seligson, un purtător de cuvânt al Chabad, a dat vina pe un "grup de studenți extremiști". 

Nu este clar când a fost construit tunelul sau ce scop avea. Potrivit unor informaţii neconfirmate, tunelul a fost descoperit după ce cineva a început să audă voci de oameni în casa lui şi ar fi fost săpat în timpul restricţiilor din pandemia de Covid. 

Nouă bărbați, cu vârste cuprinse între 19 și 21 de ani, au fost reţinuţi în urma scandalului. Scenele filmate de martori arată momentul în care poliția se confruntă cu tinerii aflaţi într-o gaură făcută într-un zid de cărămidă. După ce agenţii l-au scos afară pe unul dintre bărbați, alţi câţiva tineri care asistau la scene i-au împins pe poliţişti şi au aruncat cu birouri de lemn şi cărţi de rugăciune. Un agent este filmat când foloseşte un spray iritant asupra grupului. 

Un purtător de cuvânt al mişcării Chabad a spus că un "grup de studenți extremiști" a spart pereții clădirilor adiacente iar conflictul a început după ce conducerea a adus un echipaj de construcții pentru a repara pagubele.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Pompieri din New York, Amanda Farinacci, a declarat că pompierii au primit un pont anonim despre tunel luna trecută. Dar când o echipă de prevenire a incendiilor a făcut verificări pe 20 decembrie, tunelul nu a fost descoperit iar toate ieșirile erau funcţionale conform legii. 

"Comunitatea Chabad-Lubavitch este îndurerată de vandalismul comis de un grup de tineri agitatori care au avariat luni seara sinagoga de sub sediul Chabad, de la adresa 770 Eastern Parkway. Aceste acțiuni odioase vor fi investigate, iar sfințenia sinagogii va fi restabilită. Mulțumim Departamentului de Poliţie din New York pentru profesionalismul său. Suntem recunoscători pentru îngrijorarea aratată și pentru sprijinirea instituțiilor Chabad-Lubavitch din întreaga lume", a transmis comunitatea într-un comunicat.  Sediul Lubavitch este închis temporar pentru o verificare a structurii clădirii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Mai mulţi evrei au săpat în secret un tunel pe sub New York. Tinerii s-au bătut cu poliţia care a venit să-l astupe