Antena Meniu Search
x

MI5 a ridicat nivelul de alertă în teroristă pentru Irlanda de Nord la "sever" după o serie de atacuri la adresa polițiștilor

Agenția britanică de informații MI5 a crescut nivelul de amenințare pentru terorismul intern în Irlanda de Nord la "sever". Asta înseamnă că un atac ar fi foarte probabil. Chris Heaton-Harris, ministrul guvernului de la Londra pentru această națiune a Regatului Unit, a subliniat într-o declarație scrisă că nivelul a alertei a fost crescut ca urmare a atacurilor recente asupra ofițerilor de poliție, transmite Reuters.

de Adrian Popovici

la 28.03.2023, 16:33

Creșterea nivelului de alertă teroristă vine pe fondul atacurilor asupra polițiștilor din Irlanda de Nord
MI5 a ridicat nivelul de alertă în teroristă în Irlanda de Nord la "sever". Anunțul a fost făcut la 25 de ani de la tratatul care a pus capăt atentatelor din regiune - Profimedia

Ministrul a făcut referire inclusiv la atacul asupra unui detectiv aflat în afara serviciului care a avut loc la finalul lunii februarie. Informațiile despre acest caz indică faptul că detectivul John Caldwell ar fi fost împușcat de două persoane. În primă fază, a fost reținut un bărbat de 71 de ani, iar la scurt timp alți 4 au fost reținuți și ulterior eliberați.

"Publicul ar trebui să rămână vigilent, dar să nu fie alarmat și să continue să raporteze orice îngrijorare pe care o au Serviciului de Poliție din Irlanda de Nord", a declarat ministrul Chris Heaton-Harris.

Anunțul vine la 25 de ani de la semnarea acordul de pace din Vinerea Mare

Schimbarea gradului de alertă vine la aproximativ un an după ce Marea Britanie a redus nivelul de amenințare pentru Irlanda de Nord la "substanțial" pentru prima dată în mai mult de un deceniu. De asemenea, această decizie vine înaintea aniversării de 25 de ani de la semnarea acordul de pace din Vinerea Mare, care a pus capăt în mare parte celor trei decenii de violență care au zguduit regiunea de la sfârșitul anilor 1960.

La începutul acestei luni, președintele american Joe Biden a declarat că a acceptat invitația premierului britanic Rishi Sunak de a vizita Irlanda de Nord, iar Bill și Hillary Clinton urmează să participe la evenimente legate de aniversarea acordului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » MI5 a ridicat nivelul de alertă în teroristă pentru Irlanda de Nord la "sever" după o serie de atacuri la adresa polițiștilor