Antena Meniu Search
x

Mii de albanezi și-au dezlănțuit furia din cauza creșterii preţurilor. Inflaţia a provocat proteste în mai multe țări din Europa

Europa este marcată de proteste din cauza inflaţiei! Sute de mii de oameni ies în stradă cu speranţa că vor putea schimba ceva. Cel mai recent este cel de la Tirana, în Albania, unde creşterea preţurilor a dus la proteste violente. Oamenii dau vina pe premier şi-l acuză de corupţie. Acesta se apără şi spune că protestul e doar un sabotaj din partea oponentului său la alegerile de anul viitor.

de Redactia Observator

la 13.11.2022, 12:33

Vezi și

Mii de protestatari, susţinători ai opoziţiei, s-au adunat ieri seară în faţa biroului guvernamental al liderului Partidului Socialist Edi Rama.

Protestatar: Motivul pentru care sunt astăzi aici, ca un cetăţean liber să protesteze, este pentru că nu vreau să părăsesc Albania. Vreau să îmi creez viitorul aici, o familie, copiii, în aşa fel încât Albania să nu fie depopulată. Vedem cu satele încep să se golească. Oraşele se golesc.

Scumpirile la benzină şi mâncare i-au făcut pe oameni să răbufnească

La început, protestul s-a manifestat paşnic, însă, după câteva ore, s-a dezlănţuit haosul. Manifestanţii au rupt cordonul poliţiei şi au început să arunce cu vopsea roşie şi neagră pe clădire. Poliţia i-a luat pe câţiva pe sus. Cel puţin o persoană a fost arestată.

Scumpirile la benzină şi mâncare i-au făcut pe oameni să răbufnească. În plus, oamenii spun că autorităţile sunt vinovate pentru plecarea masivă a tinerilor din ţară. De cealaltă parte, actualii guvernanţi spun că protestul ar fi, de fapt, o încercare a liderului opoziţiei, respectiv şeful Partidului Democrat, de a se afirma înaintea alegerilor locale ce vor avea loc în mai 2023. Sali Berisha promite dublarea salariilor şi a pensiilor dacă va câştiga.

Proteste sunt însă peste tot în Europa. Francezii au ieşit în stradă zilele trecute nemulţumiţi de salariile mici şi de inflaţia galopantă care le face traiul tot mai dificil.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Mii de albanezi și-au dezlănțuit furia din cauza creșterii preţurilor. Inflaţia a provocat proteste în mai multe țări din Europa