Antena Meniu Search
x

Moarte subită a ambasadorului Germaniei în China, abia ajuns în Beijing. Angela Merkel, "profund zguduită" de veste

Jan Hecker, ambasadorul Germaniei în China, a murit brusc la mai puțin de două săptămâni de când a preluat postul din Beijing. Fostul consilier de politică externă al cancelarului german avea 54 de ani. Angela Merkel se declară „profund zguduită” de moartea confidentului său. Cauza decesului nu a fost confirmată încă. 

de Redactia Observator

la 06.09.2021, 16:43

Jan Hecker şi Angela Merkel, fotografiaţi în timpul unui summit, în 2018
Jan Hecker şi Angela Merkel, fotografiaţi în timpul unui summit, în 2018 - Profimedia

„Suntem profund îndureraţi și șocați să aflăm de moartea subită a ambasadorului Germaniei în China”, se arată în declarația oficială, publicată pe site-ul ambasadei. „Inimile noastre sunt alături de familia, prietenii și colegii săi în acest moment.”

Hecker a preluat funcţia de ambasador al Germaniei în China în data de 24 august, după ce a sosit la Beijing la începutul lunii, împreună cu soția și cei trei copii, potrivit relatărilor din presa germană citate de The Guardian. Frank Rückert, adjunctul lui Hecker, îi va prelua momentan atribuțiile, informează Deutsche Welle.

Hecker a lucrat în cabinetul lui Merkel încă din 2015. Acesta s-a implicat în coordonarea politicii refugiaților, în timpul crizei europene a imigranților, iar în 2017 a fost numit șef al Departamentului pentru Politică Externă, Securitate și Dezvoltare.

"Sunt profund zguduită de moartea lui Jan Hecker", a declarat luni Angela Merkel. „Plâng dispariţia unui consilier foarte apreciat, de o profundă umanitate și cu o expertiză remarcabilă. (...) Privesc în urmă cu recunoștință asupra a tot ce am construit împreună și mă bucur că am fost atât de strâns legată de el de ani de zile. Sprijinul meu moral se îndreaptă către soție, copii și persoanele dragi din viaţa sa, în aceste clipe de nemăsurată durere”,  a mai spus cancelarul german. 

Hecker a fost unul dintre consilierii de top ai ţării în domeniul politicii externe, iar plecarea sa la Beijing a fost privită în Germania ca parte a unui efort de stabilizare a relațiilor cu China în era post-Merkel. Jan Hecker a fost un jucător influent în cercul apropiat al lui Merkel încă din 2015, când a fost însărcinat să coordoneze răspunsul țării la criza refugiaților. În ultimii ani, el a fost responsabil de misiuni diplomatice sensibile, precum negocierile franco-germane dintre Rusia și Ucraina privind conflictul din estul Ucrainei. Când președintele SUA, Joe Biden, și cancelarul Angela Merkel s-au întâlnit pentru prima lor discuție bilaterală la summitul G7 din Cornwall, în luna iunie, Hecker a fost una din puţinele persaone fotografiate la masa negocierilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Moarte subită a ambasadorului Germaniei în China, abia ajuns în Beijing. Angela Merkel, "profund zguduită" de veste