Antena Meniu Search
x

Video Momentul în care un autobuz este deturnat și incendiat în Belfast. A șasea noapte de proteste violente în Irlanda de Nord

Guvernul din Irlanda de Nord se reunește după a șasea noapte de violențe. Un autobuz a fost incendiat în Belfast, asupra poliției s-a aruncat cu pietre și un fotoreporter a fost agresat. Liderii celor mai mari partide politice din Irlanda de Nord, Sinn Fein și DUP au condamnt violențele, potrivit The Guardian. 

de Redactia Observator

la 08.04.2021, 12:54

Momentul în care un autobuz este deturnat și incendiat în Belfast.
- The Guardian/ Youtube

Executivul din Irlanda de Nord se reunește joi pentru a discuta valul de proteste violente, după ce un autobuz a fost deturnat și incendiat în Belfast în cea de-a șasea noaptea consecutivă de manifestații. Vehiculul a fost atacat cu sticle incendiare, de indivizi mascați, într-o intersecție între comunitățile naționaliste și unioniste, a declarat Serviciul de Poliție din Irlanda de Nord (PSNI). Poliția a fost atacată cu pietre, în timp ce un fotoreporter a fost agresat miercuri seară. Tot în vestul Belfastului au fost incendiate anvelope și coșurile de gunoi.

Zona dintre Lanark Way și Shankill Road unde se află și ”zidul păcii” desparte comunitatea protestantă de cea naționalistă, separatistă. Primul ministru al Irlandei de Nord, Arlene Foster, a condamnat atacul de miercuri: „Nu există nicio justificare pentru violență. Este greșit și ar trebui să se oprească”, este mesajul postat pe Twitter. 

Boris Johnson a condamnat, de asemenea, violența: „Sunt profund îngrijorat de scenele de violență din Irlanda de Nord, în special atacurile împotriva PSNI care protejează publicul și afacerile, asupra unui șofer de autobuz și asupra  unui jurnalist. Modul de a rezolva conflictele este prin dialog, nu prin violență sau criminalitate. ”

Manifestațiile marcate de distrugeri și violență au început de vinerea trecută în anumite părți ale Irlandei de Nord, inclusiv în Belfast, Derry și Antrim, alimentate de furia unioniștilor la adresa unei decizii recente de a nu-i urmări penal pe liderii Sinn Féin, considerat și ca aripa politică a IRA, pentru participarea la o înmormântare în masă.

Pe acelaşi subiect

Partidul Democrat Unionist a condamnat această deciziei. Liderul său a spus că reflectă o regulă pentru Sinn Féin și alta pentru alegătorii obișnuiți care au pierdut și ei rude în timpul pandemiei și nu au putut participa la înmormântări. Alte voci susțin că protestele sunt o reacție la consecințele Brexitului și că situația a fost inflamată de controalele de la frontieră și de bariere comerciale dintre Irlanda de Nord și restul Regatului Unit impuse prin acordul post-Brexit. 

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Momentul în care un autobuz este deturnat și incendiat în Belfast. A șasea noapte de proteste violente în Irlanda de Nord