Antena Meniu Search
x

Un avion cu 30 de infractori români, deportați din Marea Britanie în plin lockdown, așteptat săptămâna viitoare în România

60 de cetățeni români și polonezi vor fi deportați din Marea Britanie, după Brexit, în ciuda situației epidemiologice critice din statul insular. 

Iulia Iancu
de Iulia Iancu

la 07.01.2021, 13:56

Vezi și
  • Vocile critice susțin că această măsură arată dispreț pentru cei deportați, cât și pentru cetățenii din țările în care vor ajunge.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Ministerul de Interne din Marea a decis să continue deportările, în ciuda noului lockdown și a crizei sanitare, iar voci citice susțin că această măsură arată „dispreț” atât pentru cei deportați, cât și pentru cetățenii din țările în care vor ajunge, scrie The Independent.

Premierul britanic Boris Johnson a anunțat luni noi măsuri mai stricte pentru limitarea răspândirii coronavirusului, într-un efort de a încetini răspândirea noii variante mai contagioase a virusului.

Această nouă carantină, la fel de strictă ca cea din primăvară, înseamnă închiderea şcolilor şi va dura, dacă vor permite condiţiile, până la mijlocul lui februarie, a anunţat el în alocuţiunea televizată. 

Însă, în ciuda restricțiilor, Marea Britanie va trimite în plin lockdown două avioane cu câte 30 de cetățeni români și polonezi în România și Polonia. Zborul spre țara noastră ar urma să ajungă săptămâna viitoare, miercuri, iar avionul spre Polonia ar trebui să sosească joi. Însă, în această perioadă, Polonia a suspendat toate zborurile din Marea Britanie și nu este, deocamdată, clar dacă guvernul polonez va permite aterizarea aeronavei. 

Autoritățile britanice au dat asigurări că s-au luat toate măsurile de precauție pentru ca zborurile să se desfășoare în condiții sigure, pentru a preveni răspândirea coronavirusului. Înainte de îmbarcare, cetățenii vor fi testați pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, dacă acestea sunt solicitate de țara de destinație. 

Decizia Ministerului britanic de Interne a fost luată în pofida unui avertisment al ONU, potrivit căruia deportările ar putea „intensifica răspândirea virusului, punând în pericol sănătatea publică”, atât în comunitățile gazdă, cât și în cele de origine, precum și să pună „o presiune suplimentară” asupra țărilor care trebui să-și primească cetățenii.

ONU a avertizat că cetățenii deportați s-ar putea confrunta cu „dificultăți financiare extreme” și ar putea devein potențiale victime ale traficului de persoane la întoarcerea în țara lor de origine, din cauza nivelului deja ridicat de șomaj, ca urmare a pandemiei.

Pierre Makhlouf, director adjunct al Bail for Immigration Detinees, o agenție care se ocupă de imigranții ilegali, a declarat că este „pur și simplu uluitor” faptul că Ministerul de Interne a forțat deportările în timpul lockdown-ului.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Un purtător de cuvânt al Ministerului britanic de Interne a declarat: „Ne menținem angajamentul de a elimina infractorii străini și pe cei care încalcă legile noastre de imigrare și vom continua să desfășurăm operațiunile cu măsurile adecvate”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Un avion cu 30 de infractori români, deportați din Marea Britanie în plin lockdown, așteptat săptămâna viitoare în România