Antena Meniu Search
x

Moscova recunoaşte că în Rusia sunt 700.000 de copii din Ucraina. Kievul acuză că mulţi au fost deportaţi cu forţa

Război în Ucraina. Un oficial de la Moscova a recunoscut că în Rusia se află 700.000 de copii din Ucraina. Mandatul de arestare emis în martie pe numele lui Vladimir Putin de Curtea Penală Internațională are legătură cu deportarea ilegală a copiilor ucraineni în Rusia, considerată o crimă de război. 

de Redactia Observator

la 03.07.2023, 10:20

Moscova recunoaşte că în Rusia sunt 700.000 de copii din Ucraina. Kievul acuză că mulţi au fost deportaţi cu forţa
Copil ucrainean din Herson, după inundaţiile provocate de ruperea barajului Nova Kahovka - Profimedia

Circa 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina au ajuns în Rusia, a afirmat duminică seara Grigori Karasin, şeful comisiei pentru afaceri internaţionale din Consiliul Federaţie Ruse, camera superioară a parlamentului de la Moscova, citat de Reuters.

Moscova spune că 700.000 de copii din zonele de conflict din Ucraina sunt acum în Rusia

"În ultimii ani, 700.000 de copii şi-au găsit adăpost la noi, refugiindu-se din calea exploziilor şi bombardamentelor din zonele de conflict din Ucraina", a scris Karasin pe canalul său de Telegram.

După ce forţele ruse au invadat Ucraina în februarie anul trecut, Moscova a susţinut că duce copii din teritoriile ucrainene în Rusia pentru a-i proteja pe cei rămaşi orfani sau abandonaţi în regiunile unde au loc lupte.

Pe acelaşi subiect

Kievul afirmă însă că mulţi copii ucraineni au fost deportaţi ilegal, iar Statele Unite au arătat că mii de copii au fost luaţi de acasă cu forţa. Conform unei estimări a Washingtonului din iulie 2022, ruşi au "deportat forţat" 260.000 de copii; evidenţa ministerului ucrainean pentru integrarea teritoriilor ocupate consemnează în prezent 19.492 de copii deportaţi ilegal.

Majoritatea deplasărilor populaţiei din Ucraina, inclusiv a copiilor, a avut loc în primele luni de război şi înainte de începutul contraofensivei ucrainene pentru eliberarea teritoriilor ocupate de Rusia.

Curtea Penală Internațională a emis mandat de arestare pentru Putin 

Pe 17 martie 2023 Curtea Penală Internațională a emis mandatele de arestare pentru președintele Vladimir Putin și pentru Maria Lvova-Belova, comisar pentru drepturile copiilor al președintelui Rusiei. Ambii sunt suspectați de presupuse crime de război pentru deportarea ilegală și transferarea copiilor ucraineni din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă.

Potrivit mai multor rapoarte, mii dintre aceștia ar fi putut fi răpiți sau transferați în Rusia după începerea războiului de agresiune al Moscovei împotriva Ucrainei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri externe » Moscova recunoaşte că în Rusia sunt 700.000 de copii din Ucraina. Kievul acuză că mulţi au fost deportaţi cu forţa