Antena Meniu Search
x

Navele rusești distruse de ucraineni în Marea Neagră ieri efectuau o misiune de recunoaștere în Delta Dunării

Forțele ucrainene au distrus luni două ambarcațiuni de patrulare rusești din clasa Raptor care efectuau misiuni de recunoaştere în Delta Dunării, relatează experţii de la Institutul pentru Studiul Războiului în analiza lor zilnică despre sitzaţia de pe frontul din Ucraina. Totodată nu au existat schimbări semnificative în Transnistria, mai susţine sursa citată. Război Rusia - Ucraina, ziua 69 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 03.05.2022, 15:07

Vezi și

Potrivit ISW, forțele ruse sunt angajate în acest moment în patru direcţii principale: Linia principală este cea din estul Ucrainei (compusă din două eforturi de sprijin subordonate). Efortul de sprijin 1: Linia Harkov și Izium. Efortul de sprijin 2: Axa de sud. Efortul de sprijin 3: Linia Sumî și nord-estul Ucrainei.

Pe 2 mai, forțele ruse nu au efectuat ofensive terestre confirmate, potrivit ISW, ci doar bombardamente izolate.  Atacul ucrainenilor de pe 30 aprilie asupra postului de comandă al ruşilor din Izium ar perturba eforturile rusești pe axa Izium şi poate împiedica ofensivele rusești de aici în următoarele zile. Trupele ruse de pe linia de front Donețk-Lugansk și de pe Axa de Sud au continuat să se regrupeze, probabil în pregătirea unor noi ofensive în direcția Krîvîi Rih, Nikolaiev și Zaporojie, sau pentru a rezista sau a răspunde la contraofensivele ucrainene.

Pentagon: Armata ucraineană a purtat o contra-ofensivă în Harkov şi a împins trupele ruse la 40 de kilometri de Harkov

Un oficial de la Pentagon, susține că ucrainenii i-ar fi împins pe ruși circa 40 de kilometri lângă Harkov. Armata ucraineană a anunţat luni că a contraatacat cu succes în zona insulei Şerpilor. O dronă Bayraktar, produsă în Turcia, a scufundat două mici nave de patrulare ruseşti.  Iar mai târziu, noi atacuri ale dronelor au distrus obiective militare chiar de pe insulă. Bineînţeles, generalii de la Moscova afirmă că forţele lor sunt cele care au doborât mai multe drone ucrainene. "Sistemele antiaeriene ale Rusiei au doborât, în zona Insulei Şerpilor, trei drone Bayraktar TB-2.", a spus Igor Konaşenkov, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării.

Pe acelaşi subiect

"Forţele armate ucrainene rezistă eroic la încercările ocupanţilor de a înainta. În direcţia Harkov, în Donbas, în sudul ţării, peste tot situaţia rămâne extrem de grea. Dar sunt recunoscător tuturor şi fiecăruia din apărătorii noştri, care îşi menţin poziţiile", a spus președintele Zelenski.

Armata rusă a intensificat raidurile aeriene şi bombardamentele în ultimele 24 de ore. Obuzele au căzut atât în Donbas, cât şi mai aproape de graniţa României, la Odesa.  Aici au fost lovite, între altele, un cămin pentru elevi şi o biserică, iar podul de peste estuarul Nistrului a fost atacat pentru a treia oară.  Bombardamentele s-au reluat şi la Mariupol, după evacuarea unui grup de civili blocaţi de două luni în adăposturile oţelăriei Azovstal. La nivel terestru, o ofensivă mai puternică ar putea fi lansată de 9 mai, de Ziua Victoriei, când Moscova ar putea declara oficial război Ucrainei şi să mobilizeze rezerviştii în invazie. Papa Francisc spune însă premierul ungar că Victor Orban i-a spus că Putin intenționează să pună capăt războiului pe 9 mai. 

La Azovstal au mai rămas blocați civili 

În oraşul distrus, Mariupol, calvarul a luat sfârşit pentru aproximativ o sută de civili din adăposturile subterane de la oţelăria Azovstal. Ruşii au acceptat să înceteze focul pentru ca oamenii să iasă la lumină şi să poată pleca spre locuri mai liniştite. Printre cei evacuaţi s-a aflat şi un bebeluş de numai două luni. Un convoi de autobuze i-a adus pe unii dintre ei în oraşul Zaporijia, aflat, deocamdată, mai departe de linia frontului. 

Dar operaţiunea de evacuare rămâne deosebit de riscantă. Un alt grup de refugiaţi a rămas în oraş deoarece autobuzele nu au putut ajunge la locul stabilit. Iar alţii au fost duşi într-o tabără de pe teritoriul controlat de ruşi şi aliaţii lor separatişti. În subteranele de la Azovstal, alături de 2000 de luptători ucraineni care refuză să se predea, s-ar mai afla sute de civili, inclusiv copii. Unii sunt blocaţi sub dărâmături, în urma bombardamentelor, iar alţii se tem să iasă din adăposturi pentru a nu ajunge în Rusia. 

Oricum, după încheierea armistiţiului, bombardamentele s-au reluat, practic fără încetare, deşi ruinele oţelăriei nu mai au nicio valoare strategică. Militarii ucraineni susţin că un grup de soldaţi ruşi a încercat să ia cu asalt uzina, dar atacul a fost respins după ce rușii au pierdut cinci oameni. Rusia a transferat pe alte fronturi din Donbas câteva unităţi care au acţionat la Mariupol, potrivit experţilor occidentali. Dar această regrupare nu va fi, deocamdată, de mare folos. Atacul ucrainean de zilele trecute asupra unui post de comandă rusesc din oraşul Izium a oprit, pentru moment, ofensiva terestră din această zonă, consideră experţii. 

La rândul lor ucrainenii trec la contraatacuri tot mai îndrăzneţe, chiar pe teritoriul Rusiei. O explozie puternică s-a auzit noaptea trecută în oraşul Belgorod. Conducerea locală a anunţat că artileria antiaeriană ar fi respins atacul unui avion ucrainean. Eforturile Kievului se vor intensifica datorită armamentului şi muniţiilor trimise, în cantităţi tot mai mari, din Occident. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri externe » Navele rusești distruse de ucraineni în Marea Neagră ieri efectuau o misiune de recunoaștere în Delta Dunării