Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Galerie foto "Nemuritor!" Momente emoționante la înmormântarea lui Mikis Theodorakis. Cu lacrimi în ochi, oamenii au început să cânte melodia din "Zorba Grecul"

Mikis Theodorakis s-a reîntors pe pământ cretan. Într-o atmosferă încărcată de emoție, compozitorul coloanei sonore a peliculei "Zorba Grecul" a fost condus pe ultimul drum de un sobor de preoți și mii de oameni ce i-au adus un ultim omagiu. Momentul înmormântării a fost demn de cariera strălucitoare a artistului: copii și adulți au început să cânte la unison, chiar în ultimele clipe ale procesiunii, iar vicepreședintele Serbiei a aruncat un pumn de pământ sârbesc peste locul de veci.

de Daniel Murărescu

la 10.09.2021 , 03:02

Au fost momente emoționante la Biserica Sfântul Nicolae din Chania, Insula Creta. Președintele Republicii Elene, Katerina Sakellaropoulou, premierul Kyriakos Mitsotakis, președintele SYRIZA Alexis Tsipras, Guvernatorul Cretei Stavros Arnaoutakis, precum și miniștri, parlamentari, primari sau simpli cetățeni au ținut să îi aducă un ultim omagiu artistului ale cărui acorduri din "Zorba Grecul" au surprins esența Greciei și au intrat în mentalul colectiv. Mii de persoane au vrut să fie alături de artist și la cimitirul din Galatas, iar pe parcursul întregii procesiuni oamenii, în lacrimi, au aplaudat și au strigat "Nemuritor!". Pe sicriul lui Theodorakis, în ultimele clipe, a fost pusă Marea Cruce a Ordinului de Onoare, pe care o primise de la președintele Greciei pe data de 24 iulie, scrie Kathimerini.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Articolul continuă după reclamă

Mikis Theodorakis, o viață dedicată muzicii și cauzelor politice

Mikis Theodorakis, compozitorul care a creat coloana sonoră pentru filmul "Zorba Grecul", a murit pe data de 2 septembrie la Atena, la vârsta de 96 de ani. Theodorakis a contribuit cu peste 1.000 de creaţii la dezvoltarea vieţii artistice din Grecia, însă a fost cunoscut în special pentru coloana sonoră a peliculei "Zorba Grecul", cu Anthony Quinn în rol principal, dar şi pentru coloana sonoră a filmelor "Z", care i-a adus un premiu BAFTA, şi "Serpico", acţiune ce i-a adus o nominalizare la premiile Grammy.

Mikis Theodorakis a avut o viaţă personală cel puţin la fel de palpitantă. A fost îngropat de două ori de viu în timpul Războiului Civil din Grecia și a făcut închisoare în perioada 1967-1974, pentru că a fost o voce importantă împotriva juntei elene. De asemenea, Mikis Theodorakis a fost parlamentar în perioada 1981-1990, din partea Partidului Comunist. Mikis Theodorakis s-a declarat împotriva unor acţiuni precum ocuparea Palestinei de către Israel, invazia armatei americane în Irak şi bombardarea Iugoslaviei de către forţele NATO.

Daniel Murărescu Like

Daniel Murărescu face parte din echipa Observator de decembrie 2016, de la relansarea site-ului, şi este în prezent editor de content.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri externe » "Nemuritor!" Momente emoționante la înmormântarea lui Mikis Theodorakis. Cu lacrimi în ochi, oamenii au început să cânte melodia din "Zorba Grecul"