Antena Meniu Search
x

Video Nicolas Sarkozy, acuzat că și-a finanțat campania din 2007 cu bani de la Muammar Gaddhafi. Ce pedeapsă riscă fostul președinte al Franței

Fostul preşedinte francez, Nicolas Sarkozy, este pus sub acuzare în legătură cu campania electorală din 2007. Fostul şef de stat este acuzat că a încercat să obţină sprijin financiar de mai multe milioane de euro pentru campania sa, din partea Libiei. Alţi 12 foşti oficiali sunt de asemenea implicaţi, printre care mai multi  miniştri. Sarkozy, în vârstă acum de 68 de ani, a negat întotdeauna acuzaţiile din acest dosar care a fost deschis în 2013. Dacă va fi găsit vinovat, riscă zece ani în închisoare. 

de Redactia Observator

la 13.05.2023, 07:47

Vezi și

Fostul preşedinte francez Nicolas Sarkozy a fost pus sub acuzare, împreună cu alţi 12 foşti oficiali, pentru ''corupţie pasivă'' şi finanţarea ilegală din Libia a campaniei sale electorale, relatează AFP, Reuters şi dpa.

Acuzaţiile formulate joi de Parchetul financiar francez sunt "ascunderea deturnării de fonduri publice, corupţie pasivă, finanţarea ilegală a campaniei electorale şi conspiraţie în vederea comiterii unei infracţiuni pasibile de o pedeapsă de 10 ani de închisoare". Astfel, acesta i-ar fi lăsat cu bună ştiinţă pe colaboratorii săi apropiaţi şi intermediari să "acţioneze pentru a obţine sau a încerca să obţină" de la regimul condus de Muammar Gaddhafi "sprijin financiar în vederea finanţării campaniei sale electorale din 2007", în valoare de mai multe milioane de euro.

Acuzații grave la adresa fostului președinte

Fostul şef de stat acum în vârstă de 68 de ani a negat permanent acuzaţiile din acest dosar, deschis în 2013 şi în care mai sunt acuzaţi, între alţii, foştii miniştri Eric Woerth şi Brice Hortefeux şi fostul său şef de cabinet Claude Gueant.

În schimb, un martor a afirmat în 2016 că, la finele lui 2006 ori începutul lui 2007, a adus la Ministerul francez de Interne, condus la acea vreme de Sarkozy, mai multe valize pregătite de regimul libian şi conţinând suma totală de 5 milioane de euro.

Fostul şef de stat este vizat de mai multe dosare. Săptămâna viitoare, pe 17 mai, Curtea de apel din Paris urmează să se pronunţe în dosarul "ascultărilor", în care Sarkozy a fost condamnat în primă instanţă la trei ani de închisoare, din care unul cu executare, pentru corupţie şi trafic de influenţă, iar din noiembrie va fi judecat apelul în cazul Bygmalion, legat de finanţarea campaniei sale prezidenţiale din 2012 şi pentru care a fost condamnat în primă instanţă la un an de închisoare cu executare.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » Nicolas Sarkozy, acuzat că și-a finanțat campania din 2007 cu bani de la Muammar Gaddhafi. Ce pedeapsă riscă fostul președinte al Franței