Oamenii de știință îl imploră pe premierul Indiei, Narendra Modi, să facă publice toate datele COVID, mai ales despre mutaţii

De Cristian Ionescu.
Publicat: 30.04.2021, 14:13.
Actualizat: 30.04.2021, 14:26

Oamenii de știință pledează către prim-ministrul Indiei să elibereze date secvențiale vitale despre tulpina actuală a COVID-19, precum și testarea și recuperarea pacienților, pentru a prezice următoarea creștere.

Premiererul Indiei, implorat de cercetători să facă publice datele despre Covid şi mutaţii

Profi Media

Sute de oameni de ştiinţă cer date despre mutaţiile Covid din India

Peste 350 de oameni de știință din India au semnat o petiție care îl imploră pe prim-ministrul Narendra Modi să elibereze public date cruciale COVID-19 într-o încercare disperată de a atenua răspândirea și de a prezice următoarea creștere. Unii se tem că dorința lui Modi de a păstra astfel de informații vitale cu privire la variante, testele efectuate, pacienții recuperați și secretul eficacității vaccinului sugerează că cele 18,7 milioane de cazuri raportate și 208.330 de decese ar putea fi o subevaluare radicală a amplorii problemei. India a înregistrat vineri un număr uimitor de cazuri noi, 386.452.

Petiția îi cere lui Modi să elibereze date „granulare”, relatează Associated Press. Aceste date ar putea fi folosite pentru a ajuta la atenuarea creșterilor viitoare, pentru a vă pregăti mai bine cu paturi de spital, oxigen și chiar cu unități de terapie intensivă. Fără date suficiente, oamenii de știință nu pot face altceva decât să stea în picioare și să urmărească situația înrăutățindu-se.

Citește și:

Apelul acuză, de asemenea, efortul lui Modi de a face India autosuficientă prin importul de materii prime medicale, mai degrabă decât vaccinuri și provizii complete, numind acțiunile guvernului său un obstacol. „Astfel de restricții, în acest moment, servesc doar pentru a ne împiedica capacitatea de a face față COVID-19”, spune apelul, potrivit AP.

Șeful armatei indiene M.M. Naravane a oferit, de asemenea, utilizarea spitalelor militare pentru a ajuta la eliminarea presiunii de la facilitățile publice, spunând familiilor disperate să meargă la bazele din apropiere pentru a cere ajutor într-o mișcare la care Modi a rezistat inițial. Ministrul Sănătății, Harash Vardhan, a declarat că ajutorul trimis de 40 de țări a început să scadă o oarecare presiune asupra sistemului de sănătate prăbușit. Vineri, a sosit primul furnizor din SUA în valoare de 100 de milioane de dolari, incluzând o primă livrare de 1.000 de butelii de oxigen gajate, 15 milioane de măști N95 și 1 milion de teste rapide de antigen.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.