Antena Meniu Search
x

Patrick Crusius, autorul masacrului de la El Paso în 2019, condamnat la 90 de pedepse cu închisoarea pe viaţă

Un tânăr american adept al supremaţiei rasei albe, care a ucis 23 de persoane într-un supermarket popular în rândul populaţiei hispanice din El Paso în 2019, a fost condamnat vineri de un judecător federal la 90 de pedepse de închisoare pe viaţă consecutive, scrie AFP, citată de Agerpres.

de Redactia Observator

la 08.07.2023, 06:38

Patrick Crusius, autorul masacrului de la El Paso în 2019, condamnat la 90 de pedepse cu închisoarea pe viaţă
- Profimedia

Patrick Crusius, 24 de ani, a pledat vinovat în februarie pentru cele 90 de capete de acuzare împotriva lui, printre care "infracţiuni motivate de ură care au dus la moarte". El se confruntă în continuare cu un proces pentru omucidere în faţa justiţiei statului Texas care nu a exclus să ceară pedeapsa cu moartea. "Nimeni în această ţară nu ar trebui să trăiască cu frica de violenţă motivată de ură şi de a fi vizat din cauza aspectului sau apartenenţei" sale la o comunitate, a subliniat procurorul general al SUA, Merrick Garland, într-un comunicat.

La începutul lui august 2019, Patrick Crusius a postat un manifest care conţinea tezele supremaţiei rasei albe

"Cele 90 de condamnări pe viaţă consecutive anunţate astăzi garantează că Patrick Crusius îşi va petrece restul vieţii în închisoare pentru măcelul său rasist din El Paso", a adăugat el. Acest masacru este "unul dintre actele cele mai dispreţuitoare cauzate de violenţa legată de supremaţia rasei albe din epoca noastră modernă", a spus procurorul general adjunct pentru drepturile civile, Kristen Clarke.

La începutul lui august 2019, Patrick Crusius a postat un manifest care conţinea tezele supremaţiei rasei albe. El a denunţat o "invazie hispanică a Texasului" şi l-a lăudat pe autorul masacrului din moscheile din Christchurch, Noua Zeelandă, soldat cu 51 de morţi. Apoi a condus aproximativ zece ore din suburbiile Dallasului, unde locuia, până în El Paso, un oraş cu majoritate hispanică, unde a deschis focul cu o puşcă semiautomată într-un hipermarket Walmart.

La sosirea poliţiştilor, a coborât dintr-o maşină, cu mâinile în aer, spunând: "Eu sunt trăgătorul". În timpul detenţiei, el a recunoscut că a vrut să atace "mexicani". Atacul armat a făcut 23 de morţi, printre care opt mexicani şi o majoritate americani de origine  hispanică. El a şocat profund Statele Unite şi a deschis o dezbatere cu privire la responsabilitatea pentru diatribele anti-imigranţi ale preşedintelui republican Donald Trump. Masacrul de la El Paso rămâne unul dintre cele mai mortale atacuri armate din istoria Statelor Unite, frecvent îndoliate de incidente armate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Patrick Crusius, autorul masacrului de la El Paso în 2019, condamnat la 90 de pedepse cu închisoarea pe viaţă