Antena Meniu Search
x

Președintele Taiwanului îndeamnă armata să nu cedeze defetismului și avertizează cu privire la planurile Chinei

China consideră anexarea şi "eliminarea" Taiwanului drept marea sa cauză naţională, a declarat duminică preşedintele Taiwanului Lai Ching-te, spunându-le cadeţilor de la prima academie a armatei că trebuie să-şi cunoască inamicul şi să nu cedeze defetismului, transmite Reuters, potrivit News.ro.

de Redactia Observator

la 16.06.2024 , 17:03

președintele Taiwanului Lai Ching Te
Președintele Taiwanului îndeamnă armata să nu cedeze defetismului și avertizează cu privire la planurile Chinei - Profimedia Images

Lai s-a confruntat cu atacuri personale susţinute din partea Chinei, care consideră Taiwanul ca pe propriul său teritoriu, de la preluarea mandatului luna trecută, Beijingul numindu-l ”separatist”.

China a organizat jocuri de război în jurul Taiwanului la scurt timp după învestirea lui Lai. Lai spune că numai oamenii din Taiwan îşi pot decide viitorul şi a oferit în mod repetat discuţii Beijingului, dar a fost respins.

Vorbind la Kaohsiung, în sudul insulei, la aniversarea a 100 de ani de la înfiinţarea Academiei Militare Whampoa, Lai a spus că elevii militari de astăzi trebuie să recunoască provocările ”noii ere”.

Articolul continuă după reclamă

”Cea mai mare provocare este de a face faţă ascensiunii puternice a Chinei, (care este) distrugerea status quo-ului în strâmtoarea Taiwan şi consideră anexarea Taiwanului şi eliminarea Republicii Chinei drept marea cauză de întinerire a poporului său”, a spus el, folosind numele oficial al Taiwanului.

Pe acelaşi subiect

Biroul de Afaceri din Taiwan al Chinei nu a răspuns duminică la apelurile pentru a solicita comentarii despre remarcile lui Lai.

Lider comunist chinez: Reunificarea este o necesitate istorică

Wang Huning, cel de-al patrulea lider în Partidul Comunist Chinez, aflat la guvernare, a declarat într-un forum de sâmbătă din China despre relaţiile cu Taiwanul că ”reunificarea este o necesitate istorică pentru marea întinerire a naţiunii chineze”, jurând că ”va distruge orice comploturi separatiste”.

Lai, la evenimentul la care au participat oficiali militari şi, de asemenea, înaltul diplomat american de la Kaohsiung, Neil Gibson, a spus că elevii militari trebuie să apere Taiwanul împotriva anexării Chinei şi că viitorul insulei poate fi decis doar de oamenii săi.

”Trebuie să fim capabili să facem distincţie între noi şi inamicii noştri şi între prieten şi inamic, şi absolut nu putem accepta defetismul, prima bătălie este ultima bătălie”, a spus Lai, referindu-se la o teorie conform căreia Taiwanul s-ar putea prăbuşi de îndată ce China va lansa orice atac.

Academia a fost fondată în Guangzhou, din China, cunoscută atunci în engleză drept Canton, în 1924, la mai bine de un deceniu după înfiinţarea Republicii Chineze, care l-a îndepărtat pe ultimul împărat.

Înfiinţată cu ajutorul Uniunii Sovietice pentru a oferi Chinei o armată profesionistă loială statului în curs de dezvoltare, s-a mutat la Nanjing, Chengdu, şi în cele din urmă la Kaohsiung, după ce guvernul republican învins a fugit pe insulă în 1949, la sfârşitul unui război civil câştigat de Mao Zedong şi forţele sale comuniste.

China spune că orice mişcare a Taiwanului de a-şi declara independenţa formală ar fi un motiv pentru a ataca insula. Guvernul din Taipei spune că Taiwanul este deja o ţară independentă, Republica Chineză, şi că nu intenţionează să schimbe acest lucru.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 2 voturi
Întrebarea zilei
IPS Teodosie: Femeile abuzate să îşi ducă crucea. Sunteţi de acord cu această declaraţie?
Observator » Stiri externe » Președintele Taiwanului îndeamnă armata să nu cedeze defetismului și avertizează cu privire la planurile Chinei