Antena Meniu Search
x

Jurnalist american, arestat în Rusia pentru "spionaj". Evan Gershkovich este corespondent al The Wall Street Journal

Un jurnalist al publicaţiei americane The Wall Street Journal a fost arestat în Ekaterinburg, Rusia, pentru spionaj, anunţă presa rusă. Evan Gershkovich are 31 de ani şi a lucrat la materiale despre atitudinea ruşilor față de război și faţă de Grupul Militar Privat "Wagner".

de Redactia Observator

la 30.03.2023, 14:29

Un jurnalist american a fost arestat de FSB în Rusia pentru "spionaj". Evan Gershkovich este corespondent al The Wall Street Journal
Evan Gershkovich - Baza / Telegram

Corespondentul The Wall Street Journal, Evan Gershkovich, a fost reținut de FSB la Ekaterinburg sub suspiciunea de spionaj. Evan Gershkovich, acționând la instrucțiuni din partea americană, a colectat informații care constituie un secret de stat despre activitățile uneia dintre întreprinderile complexului militar-industrial rus, relatează agenţia rusă de stat TASS, citând FSB, Serviciul Federal de Securitate, succesor al KGB-ului. 

"Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse a oprit activitățile ilegale ale corespondentului biroului de la Moscova al ziarului american The Wall Street Journal, acreditat la Ministerul rus de Externe, cetățeanul american Gershkovich Evan, născut în 1991, suspectat de spionaj în interesele guvernului american”, a anunţat FSB.

"S-a stabilit că Evan Gershkovich, acționând la instrucțiuni din partea americană, colecta informații care reprezintă un secret de stat despre activitățile unei întreprinderi aparţinând complexului militar-industrial rus. În timp ce încerca să obțină informații secrete, un cetăţean străin a fost reținut la Ekaterinburg", mai susţine FSB.

Jurnalistul a lucrat la materiale despre atitudinea localnicilor față de război și despre recrutările făcute de Grupul de mercenari "Wagner", scrie canalul de Telegram Baza. Gershkovich a dispărut miercuri la Ekaterinburg, unde a venit să pregătească un material despre atitudinea rușilor față de grupul "Wagner". Colegii nu l-au putut contacta de mult timp, iar presa locală a scris că jurnalistul ar fi putut fi reținut, mai notează Baza.

Pe acelaşi subiect

MAE rus: Jurnalistul american a fost prins în flagrant 

Jurnalistul a fost "prins asupra faptului", susţine purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova. "Ceea ce făcea colaboratorul publicaţiei americane Wall Street Journal la Ekaterinburg nu avea nicio legătură cu jurnalismul", a scris pe Telegram purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe rus, Maria Zaharova.

Ea a adăugat că reporterul cotidianului Wall Street Journal "nu este primul occidental celebru prins asupra faptului" şi că şi alţii "au folosit statutul de "corespondent străin" pentru a acoperi activităţile lor". Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, care este însărcinat cu eliberarea de acreditări pentru jurnaliştii străini, nu a oferit niciun exemplu în acest sens, niciun jurnalist occidental nefiind arestat până acum în Rusia, precizează AFP. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Jurnalist american, arestat în Rusia pentru "spionaj". Evan Gershkovich este corespondent al The Wall Street Journal